Medicamentele sub 25 de lei ar putea dispărea de pe piaţă în 2019, din cauza creşterii la 30% a taxei clawback în trimestrul IV din 2018 – PRIMER

"Prognozele arată că taxa clawback va ajunge în trimestrul IV din 2018 la 30% (din cifra de afaceri n. red.). Există un risc real ca toate medicamentele care costă sub 25 lei să nu mai poată fi fabricate în ţară şi ca cei 8 milioane de pacienţi care le utilizează – în marea lor majoritate cu venituri mici şi pensionari – să nu le mai găsească în farmacii începînd cu 2019", atrage atenţia Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), într-o luare de poziţie trimisă Economica.net. Scutirea de la clawback a medicamentelor care costa mai puţin de 25 lei este singura măsură care poate frîna dispariţia din spitale şi farmacii a medicamentelor ieftine, spune PRIMER. 
Cristina Şomănescu - joi, 10 mai 2018, 09:27
Medicamentele sub 25 de lei ar putea dispărea de pe piaţă în 2019, din cauza creşterii la 30% a taxei clawback în trimestrul IV din 2018 - PRIMER

Clawback – o taxă pe cifra de afaceri, introdusă în anul 2009 şi aplicată producătorilor de medicamente – a ajuns la 24,13% în primul trimestru din 2018 şi este cu aproape 4,3 puncte procentuale mai mare decît în aceeaşi perioadă a anului 2017, dar şi cu 8,51 puncte procentuale mai mare decît în primul trimestru din 2016, arată datele trimise de PRIMER pentru Economica.net.

„Toate analizele de prognoză făcute de analişti arată că, cel tîrziu în trimestrul IV din 2018, taxa va atinge nivelul record de 30%. Asta înseamnă că o fabrică de medicamente din ţară este obligată la plata a 30% taxă pe cifra de afaceri (clawback n. red.) şi 16% impozit pe profit, lucru absolut nesustenabil”, a spus Dragoş Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

La o taxă clawback de 30% din cifra de afaceri, nivel la care va ajunge în trimestrul IV din 2018, toate medicamentele care costă sub 25 de lei sunt nerentabile pentru producători, iar aceştia vor fi obligaţi în cele din urmă să le scoată din portofoliu, atrage atenţia PRIMER.

Creşterea acestei taxe afectează pacienţii care nu mai găsesc, la un preţ corect, medicamentele de care au nevoie, afectează sistemul sanitar care va plăti mai mult pentru tratamente mai scumpe, dar şi producătorii de medicamente care sistează planurile de dezvoltare şi extindere, adaugă PRIMER.

Producătorii de medicamente care au fabrici în România, indiferent de capital, au plătit în ultimii cinci ani sute de milioane de lei în contul taxei clawback, în loc să investească în extinderea şi modernizarea capacităţilor de producţie, în transferuri tehnologice de produse noi şi în angajarea mai multor specialişti în cercetare şi dezvoltare. Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din România, este suficient să arătăm că în anul 2006 se fabricau în ţară pentru desfacere pe piaţa internă 314 milioane de cutii de medicamente, în vreme ce în anul 2016 se fabricau doar 190 de milioane de cutii, o scădere cu circa 40% în 10 ani, spune Dragoş Damian.

PRIMER aminteşte că singura măsură care poate frîna dispariţia din spitale şi farmacii a medicamentelor ieftine este scutirea de taxa clawback a medicamentelor care costa mai puţin de 25 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk, transmite......
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...