Medicii de familie, mai bine plătiţi dacă au peste 2.200 de pacienţi pe listă

Medicii de familie cu liste de peste 2.200 de pacienţi vor primi cu 30% mai mulţi bani, iar cei care au şi un medic angajat, cu 50% mai mult, nefiind necesară deschiderea unei noi liste, ci mărirea celei existente, potrivit proiectului normelor de aplicare a contractului cadru.
Economica.net - mar, 26 mart. 2013, 19:06
Medicii de familie, mai bine plătiţi dacă au peste 2.200 de pacienţi pe listă

„S-a mărit plata medicilor de familie la cei cu liste de peste 2.200 de pacienţi, cu 30 la sută, iar cei care au un medic angajat vor primi cu 50% mai mult, bani suplimentari, din punctele realizate la lista de 2.200 de pacienţi. Astfel, nu se va mai stimula deschiderea de noi liste, ci lungirea celor actuale”, explică surse autorizate.

Totodată, proiectul prevede enumerarea clară a bolilor cronice urmărite prin medicina de familie, fiind vorba despre afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, printre care afecţiunile oncologice, diabetul zaharat, starea posttransplant şi bolile rare.

De asemenea, conform aceluiaşi proiect, s-a introdus telemedicina ca serviciu decontabil în medicina de familie, acesta fiind chiar mai bine plătită decât un serviciu normal.

Noul proiect prevede că valoarea minimă garantată a punctului „per capita”, unică pe ţară, este de 3,5 lei, iar „per serviciu”, de 1,8 lei. Valoarea punctului „per capita” se poate majora dacă se obţin economii în fiecare trimestru.

Valoarea punctului la medicii specialişti este de 1,7 lei pe consultaţie, la care se adaugă sporuri, prevede acelaşi proiect.

Proiectul de norme la contractul cadru mai prevede, pentru spitale, introducerea internării de 24 de ore pe grupe medicale (febră sau convulsii febrile, otite, sincopă, gastroenterită, tulburări metabolice, reacţii alergice) şi chirurgicale (ochi, dinţi, fracturi, leziuni cutanate, avort, pietre la rinichi) , precum şi pentru supraveghere după intervenţii endoscopice.

Potrivit proiectului, casele de asigurări de sănătate încheie contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti cu spitalele pentru numărul de paturi contractabile stabilite la nivelul fiecărui judeţ în conformitate cu Planul naţional de paturi, un procent de maximum 5% fiind contractat cu furnizorii privaţi de spitalizare continuă, respectiv spitalele private. În situaţia în care contravaloarea cazurilor pentru spitalizare continuă, cât şi contravaloarea cazurilor rezolvate/serviciilor medicale efectuate în regim de spitalizare de zi sunt mai mari decit sumele contractate, decontarea se face la 50% din tarif, mai prevede proiectul.

Conform normelor propuse, decontarea cazurilor transferate de la o unitate sanitară privată cu paturi către o unitate sanitară publică cu paturi se realizează la unitatea sanitară privată – în procent de 50% din tariful pe caz rezolvat (DRG), respectiv în procent de 50% din tariful pe zi de spitalizare, indiferent de tipul de patologie şi de intervalul de timp de la momentul internării până la momentul transferului.

Astfel, casele de asigurări de sănătate nu decontează unităţilor sanitare publice cu paturi cazurile transferate de la unităţile sanitare private cu paturi, indiferent de tipul de patologie şi de intervalul de
timp de la momentul internării până la momentul transferului, unităţile sanitare private fiind obligate să plătească unităţilor sanitare publice cu paturi costurile efectiv realizate în termen de maximum 30 de zile de la data emiterii facturii. Nerespectarea acestei obligaţii conduce la rezilierea contractului încheiat de casa de asigurări de sănătate cu unitatea sanitară privată.

Proiectul prevede şi introducerea unui tarif de maximum 200 de lei pe zi ca plată suplimentară pentru confort la internare în spitale. Altfel spus, spitalele nu vor avea voie să ceară în plus mai mult de 200 de lei pacienţilor care doresc să stea în saloane cu confort sporit.

Potrivit aceluiaşi proiect, tariful pe zi pentru îngrijiri la domiciliu a scăzut la 30 de lei, de la 50 de lei, iar tariful îngrijiri paliative la domiciliu a scăzut la 35 de lei, de la 55 de lei, în ambele cazuri fiind vorba despre o durată de peste 42 zile.

Proiectul menţionează şi faptul că, din 2013, se foloseste prescripţia electronică, şi doar ca excepţie cea pe hârtie, iar termenul de plată către furnizori se reduce la 60 zile, de la 180.

Contractul cadru pe 2013 ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...