Medicii vor fi obligaţi să facă planuri de recuperare pentru pacienţii cărora le acordă concediu medical. În caz contrar, riscă amendă între 5.000 de lei şi 10.000 de lei

Medicii care eliberează concedii medicale vor avea o nouă obligaţie începând cu 1 august: vor întocmi planuri de recuperare pentru pacienţii cărora le-au eliberat concediu medical. Sunt exceptaţi de la această obligaţie pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, precum hepatita virală acută, tetanosul, meningita meningococică, Covid-19, reiese din OUG 74/2021, studiată de Economica.net.
Cristina Şomănescu - Dum, 04 iul. 2021, 21:58
Medicii vor fi obligaţi să facă planuri de recuperare pentru pacienţii cărora le acordă concediu medical. În caz contrar, riscă amendă între 5.000 de lei şi 10.000 de lei

La 1 august intră în vigoare o obligaţie nouă pentru medicii care eliberează concedii medicale. Aceştia vor întocmi planuri de urmărire a evoluţiei bolii pacienţilor cărora le acordă concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, potrivit OUG 74/2021, oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial.

Actul normativ prevede şi câteva excepţii. Medicul curant nu va avea obligația întocmirii planului de urmărire a evoluției bolii pentru certificatele de concediu medical care se eliberează pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase cu agent înalt patogen, pentru care se impune măsura izolării, precum Sars-CoV-2, prevăzută la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru certificatele de concediu medical care vizează durata internării persoanei asigurate, reiese din OUG 74 din 2021, studiată de Economica.net.

Planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care pacientul care a primit concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă are obligația să le respecte.
Structura planului de urmărire a evoluției bolii se stabilește prin normele de aplicare a ordonanței de urgență 74, care vor fi gata până la 1 august.

Ca să se asigure că pacientul respectă recomandările din plan, medicul curant va acorda consultații la cabinet. În cazul persoanelor nedeplasabile, consultațiile se acordă la domiciliul persoanei asigurate sau la distanță, după caz, potrivit OUG 74 din 2021, consultată de Economica.net.

Încălcarea obligaţiei de a întocmi planuri de recuperare pentru pacienţii cărora le-au acordat concediu medical constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, se arată în OUG 74 din 2021, studiată de Economica.net.
Prevederile despre care Economica.net a scris mai sus intră în vigoare la 1 august, dată până la care CNAS va pune la punct normele de aplicare ale OUG 74.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...