Meditaţiile cu elevii de la clasă – interzise. Procedura prin care profesorii vor declara că nu-şi meditează elevii a fost oficializată

Profesorii vor fi obligaţi să îşi asume, în declaraţia de interese, sub sancțiunile Codului penal pentru falsul în declarații, că nu meditează, contra cost, elevii de la clasa la care predau, conform unui Ordin emis de Ministerul Educaţiei, care a fost oficializat vineri, 19 ianuarie, consultat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - vin, 19 ian. 2024, 16:46
Meditaţiile cu elevii de la clasă - interzise. Procedura prin care profesorii vor declara că nu-şi meditează elevii a fost oficializată

La 1 februarie intră în vigoare Ordinul Ministerului Educaţiei nr. 3.051 din 2024 care stabileşte obligaţiile profesorilor de a completa declaraţiile de interese în care îşi vor asuma, sub sancţiunile Codului penal, că nu meditează elevii de la clasă.

Ordinul antemenţionat pune în aplicare o prevedere din Legea nr. 198 din 2023.

Articolul 168
(3) Pentru a asigura echitatea și obiectivitatea în activitatea de predare-învățare-evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfășoare activități de pregătire suplimentară contracost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs, având obligația să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială, se arată în Legea 198 din 2023, analizată de Economica.net.
(4) Pentru punerea în aplicare a dispozițiilor alineatului (3), la nivelul unităților de învățământ se constituie Registrul declarațiilor de interese. Modelul Registrului declarațiilor de interese și procedura de declarare a intereselor se aprobă prin ordin al ministrului educației, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Vineri, 19 ianuarie, s-a oficializat Ordinul Ministerului Educaţiei prin care se detaliază paşii pe care-i urmează profesorii ca să declare faptul că nu îşi meditează elevii de la clasă.

Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, profesorilor le revine obligația să completeze declarația de interese în care îşi vor asuma faptul că îşi meditează elevii de la clasă, prevede Ordinul consultat de Economica.net.

În fiecare unitate de învăţământ se va desemna o persoană responsabilă pentru gestionarea declarațiilor de interese.

În momentul primirii declarațiilor de interese din partea celor care au obligația completării lor, ele vor fi înregistrate în Registrul declarațiilor de interese. Acest registru se întocmește în formă scrisă și electronică.

Declarațiile de interese sunt publice, iar responsabilul de la nivelul unității de învățământ are obligația de a le publica pe site-ul unității de învățământ, anonimizând datele cu caracter personal, cu excepția numelui și prenumelui cadrului didactic, se arată în Ordinul Ministerului Educaţiei, consultat de Economica.net.

Nedeclararea meditațiilor pentru elevii de la clasa, clasele la care este încadrat profesorul constituie abatere disciplinară, potrivit Ordinului Ministerului Educaţiei nr. 3.051 din 2024, consultat de Economica.net.

Sancţiunile prevăzute de noua lege a învăţământului preuniversitar pentru profesorii care meditează elevii de la clasă sunt prezvăzute la articolul 209 alineatul (2) din Legea 198 din 2023.
(2) Reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare și se sancționează potrivit articolului 210, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât să constituie infracțiune: activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă, se arată la articolul 209 alineatul (2), litera d) din Legea 198 din 2023, analizată de Economica.net.

Art. 210. — (1) Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare în raport cu gravitatea abaterilor sunt:
a) avertisment scris;
b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1—6 luni;
c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...