Mediul de afaceri din Elveţia se opune limitării imigraţiei

Economica.net
06 01. 2014
elvetia_45546700_90731600_21596700_75820800_53591000

În total 12 organizaţii patronale au lansat un apel comun, luni, denunţând această iniţiativă „împotriva imigraţiei în masă”, care „creează probleme, fără să propună soluţii”.

Acest text UDC, cel mai important partid elveţian, este respins totodată atâ de către Guvern, cât şi de către Parlament.

Potrivit unui sondaj efectuat în decembrie 2013, iniţiativa UDC ar urma să fie respinsă, fiind susţinută doar de 36% din populaţie.

UDC a reacţionat luni faţă de această luare de poziţie, denunţându-i pe aceşti „funcţionari ai economiei ghidaţi doar de interesul personal” şi care „refuză să vorbească despre problemele sociale şi economice cauzate de sosirea anuală a 80.000 de locuitori noi în Elveţia”.

UDC nu „vrea nici încetarea imigraţiei, nici denunţarea acordurilor privind libera circulaţie”, adaugă formaţiunea într-un comunicat.

„Elveţia este necesar să poată să decidă din nou cine poate să se instaleze în ţara noastră şi când trebuie să plece”, subliniază partidul.

La rândul lor, reprezentanţii mediului de afaceri au anunţat luni că, în cazul în care elveţienii vor vota „da” pe 9 februarie, politica bilaterală dintre Elveţia şi UE va fi „periclitată”, în contextul în care este vorba despre un sistem care a adus un profit „important economiei şi populaţiei elveţiene”.

Organizaţiile Economiesuisse, Uniunea Patronală, Uniunea Elveţiană a Artelor şi Meseriilor (USAM), Uniunea Elveţiană a Ţăranilor, hotelleriesuisse, Swissmem, Convenţia Patronală a Industriei Orologeriei, H+ spitalele din Elveţia, Federaţia elveţiană în domeniul textil, Asociaţia Elveţiană a Asigurărilor şi ICTswitzerland au susţinut luni o conferinţă de presă comună la Berna, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de acest text.

Cei 12 reprezentanţi ai patronatelor eleveţiene au prezentat consecinţele, pe care le consideră dezastruoase, asupra economiei, în urma unei eventuale acceptări a iniţiativei UDC.

„Datorăm succesul de care ne bucurăm unei pieţe a muncii foarte performante şi înfloritoare”, a subliniat preşedintele Uniunii Patronale Elveţiene Valentin Vogt, citat de agenţia elveţiană ATS.

Iniţiativa UDC reclamă reintroducerea unor cote de muncitori străine, la care s-a renunţat după adoptarea acordurilor privind libera circulaţie între Elveţia şi UE, cu scopul ca elveţienii să aibă prioritate pe piaţa muncii.

Textul prevede ca aceste limite să se aplice şi solicitanţilor de azil.

Elveţia este una dintre ţările europene în care se află cei mai mulţi străini, aceştia reprezentând 23% din populaţia ţării sau 1,9 milioane de persoane.

Potrivit ultimelor date publicate, în perioada septembrie 2012-septembrie 2013 numărul străinilor din Elveţia a crescut cu 3,3%. Majoritatea acestor străini (66%) sunt cetăţeni UE sau AELE.

Reprezentantul sectorului hotelier a insistat, luni, supra importanţei liberei circulaţii pentru acest domeniu, în cadrul căruia se pot efectua angajări, cu uşurinţă, din state membre UE.

Spitalele şi clinicile elveţiene sunt şi ele tributare specialiştilor străini, a declarat reprezentantul sectorului. La sfârşitul lui 2012, aproape un sfert dintre medicii care îşi desfăşurau activitatea în Elveţia proveneau din Germania.

Toţi reprezentanţii din domeniul economic au prezentat dificultăţile cu care se confruntă în privinţa recrutării de personal. Agricultura ar fi deosebit de afectată de o reintroducere a regimului cotelor, a apreciat directorul Uniunii Ţăranilor, Jacques Bourgeois.

Acordurile bilaterale sunt cruciale, de asemenea, pentru întreprinderile din industria de maşini, care obţine peste jumătate din cifra de afaceri în Europa, a precizat preşedintele Swissmem Hans Hess.

Încetarea acestei modalităţi va avea, probabil, consecinţe „fatale” asupra poveştii succesului elveţian, a apreciat, la rândul său, un reprezentant al Asociaţiei Elveţiene de Asigurări.