MedLife a identificat 88 de cazuri noi de infectare cu tulpina britanică a Sars-Cov2, din 94 de probe analizate; tulpina britanică a substituit celelalte tulpini care circulau pe teritoriul României – studiu

Divizia de cercetare a grupului MedLife a identificat 88 de cazuri noi de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7 a Sars-Cov2, în urma analizării unui lot de 94 de probe, provenite de pacienţi care aveau Covid-19. "Din păcate, previziunile noastre s-au adeverit, practic tulpina britanică (B1.1.7) a substituit tulpinile care circulau pe teritoriul României. Dacă în urmă cu două luni, doar 12% dintre probele analizate conțineau tulpina britanică, în prezent am ajuns la o prevalență de 94% pe lotul analizat. Această evoluție nefavorabilă confirmă indicele ridicat de contagiozitate al noii tulpini și explică creșterea constantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă", a spus Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.
Cristina Şomănescu - vin, 19 mart. 2021, 13:11
MedLife a identificat 88 de cazuri noi de infectare cu tulpina britanică a Sars-Cov2, din 94 de probe analizate; tulpina britanică a substituit celelalte tulpini care circulau pe teritoriul României - studiu

Echipa de cercetare a Grupului MedLife a analizat un nou lot de 94 de probe, alese aleatoriu, provenite de la pacienți infectați cu SARS-CoV-2. Dintre acestea, 88 de probe conțin tulpina britanică a noului coronavirus, date care indică o prevalență de aproape 94% pe lotul analizat. Specialiștii MedLife anunță că nu au identificat în această etapă a studiului prezența altor tulpini ale noului coronavirus, cum ar fi cea braziliană sau sud-africană.

Probele au fost selectate în mod aleatoriu și au fost analizate în perioada 8 – 11 martie în laboratoarele MedLife. Potrivit raportului remis Economica.net, cele mai multe cazuri de infectare cu varianta britanică a noului coronavirus provin din București (37 de pacienți), Timișoara (17 pacienți), Cluj (7 pacienți), Brașov (6 pacienți), Sibiu (4 pacienți), Prahova – 3 pacienți, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ilfov – câte 2 pacienți din fiecare județ, Arad, Constanța, Galați, Iași, Sălaj și Teleorman – cu câte un pacient pe județ.

Până în prezent, MedLife a secvențiat, în total, în studiile derulate, aproape 700 de probe, dintre care 239 au fost cu tulpina britanică B.1.1.7 și 2 cu tulpina sud-africană B.1.351. În total, de la începutul acestui an, autoritățile române au raportat 469 de cazuri identificate cu tulpina britanică, 3 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană și 2 cazuri cu tulpina braziliană.

„Din păcate, previziunile noastre s-au adeverit, practic tulpina britanică (B1.1.7) a substituit tulpinile care circulau pe teritoriul României. Dacă în urmă cu două luni, doar 12% dintre probele analizate conțineau tulpina britanică, în prezent am ajuns la o prevalență de 94% pe lotul analizat. Această evoluție nefavorabilă confirmă indicele ridicat de contagiozitate al noii tulpini și explică creșterea constantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă. Capacitatea de transmitere și infecțiozitate ridicată a tulpinii britanice ar putea să inhibe creșterea în frecvență a tulpinilor braziliană și sud-africană. Acesta ar fi o veste bună întrucât vaccinurile disponibile par să fie mai puțin eficiente față de aceste aceste tupini. În continuare este extrem de important să se urmărească evoluția tulpinilor care circulă pe teritoriul României pentru a identifica mutații noi care ar putea afecta contagiozitatea virusurilor și eficiența vaccinurilor. În acest sens, ne bucurăm de faptul că MedLife va continua programul de secvențiere, urmând să revină constant cu informații actualizate. Reiterăm faptul că secvențierea este singura metodă care permite urmărirea corectă a mutațiilor noi apărute”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

„Datele oferite de specialiștii noștri nu sunt deloc încurajatoare, mai ales în contextul studiilor internaționale, care indică faptul că varianta britanică a coronavirusului nu doar că se răspândește mai repede, ci prezintă și o rată a mortalității mai mare în comparație cu alte tulpini anterioare. Așadar, în perioada următoare ne așteptăm la creșterea numărului de cazuri, creșterea numărului de pacienți internați la ATI și chiar a numărului de decese. De aceea, e nevoie de multă prudență, atât din partea autorităților, cât și din partea populației generale. Vaccinarea rămâne o soluție viabilă. Am început bine campania de vaccinare, dar dacă vrem să ajungem cât mai repede la o masă critică de persoane imunizate e nevoie să creștem dinamica, astfel încât să atingem o capacitate de vaccinare până la 100.000 pe zi. Aceasta este miza României pentru a reporni viața și economia. Până atunci, măsurile de protecție rămân esențiale. De asemenea, decizia autorităților de carantinare etapizată este binevenită atât din punct de vedere al siguranței populației, cât și din perspectivă economică”, a spus Mihai Marcu, președinte și CEO al MedLife Group.

MedLife va creşte capacitate de secvențiere până la un potențial de 1.500 de teste pe săptămână.

MedLife anunță continuarea programului de secvențiere în laboratoarele proprii, pentru a putea oferi autorităților informații actualizate cu privire la evoluția virusului, apariția și răspândirea noilor tulpini. În prezent, MedLife are capacitatea de a secvenția 5% din totalul probelor PCR pozitive prelucrate în laboratoarele proprii și anunță intenția de a-și mări capacitatea în perioada următoare până la un potențial de 1.500 de teste pe săptămână.

„Ne dorim să intensificăm activitatea, să extindem programul de secvențiere a virusului SARS-CoV-2, astfel încât să creștem rata de secvențiere la nivel național. În plus, suntem în discuții preliminare pentru a secvenția și identifica în regim gratuit dinamica tulpinilor SARS-CoV-2 pentru câteva țări învecinate pentru a avea o imagine de ansamblu la nivel de regiune”, conchide Mihai Marcu.

MedLife este cel mai mare furnizor de servicii private de sănătate din ţara noastră. Compania operează cea mai extinsă reţea de clinici, una dintre marile reţele de laboratoare medicale, spitale generale şi specializate. Acţiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată la vedere, administrată de Bursa de Valori București, categoria premium, şi au simbolul de tranzacționare ″M″.

Te-ar mai putea interesa și
Fitch a menținut ratingurile pentru Bucureşti, Braşov, Oradea şi Buzău la ”BBB minus”
Fitch a menținut ratingurile pentru Bucureşti, Braşov, Oradea şi Buzău la ”BBB minus”
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută şi monedă locală ale oraşelor Bucureşti, Braşov, Oradea şi Buzău la ''BBB minus'', perspectivele......
Administrația Trump a primit în secret desfăşurătoarele telefonice ale unor jurnalişti de la Washington Post
Administrația Trump a primit în secret desfăşurătoarele telefonice ale unor jurnalişti de la Washington Post
Administraţia lui Donald Trump a obţinut în secret desfăşurătoarele telefonice ale unor jurnalişti de la Washington ...
Spitalele militare sunt deschise începând de astăzi pentru vaccinare fără programare prealabilă
Spitalele militare sunt deschise începând de astăzi pentru vaccinare fără programare prealabilă
Ministerul Apărării Naţionale (MApN), prin Direcţia medicală, extinde modalitatea de vaccinare impotriva Covid-19, fără ...
Grecia redeschide plajele private, muzeele și teatrele
Grecia redeschide plajele private, muzeele și teatrele
Plajele private se redeschid sâmbătă, iar muzeele săptămâna viitoare, au anunţat vineri oficiali din domeniul sănătăţii ...