MedLife: majoritatea probelor prelucrate din Republica Moldova au tulpina britanică a noului coronavirus

MedLife a extins studiul de secvenţiere, desfăşurat cu fonduri şi resurse proprii, şi a prelucrat un prim lot de 94 de probe de coronavirus, provenite de la pacienţi din Republica Moldova. Dintre acestea, 93 au fost identificate cu tulpina B.1.1.7, originară din Marea Britanie. Drept care, specialiştii diviziei de cercetare a grupului MedLife atrag atenţia asupra probabilității ca această tulpină să devină dominantă și pe teritoriul Republicii Moldova, așa cum a devenit și în România.
Cristina Şomănescu - vin, 16 apr. 2021, 14:16
MedLife: majoritatea probelor prelucrate din Republica Moldova au tulpina britanică a noului coronavirus

“În urmă cu doar o săptămână, anunțam o prevalență de 100% a tulpinii britanice pe un lot de probe provenite de la pacienți din România. Din păcate, nici vecinii noștri nu stau mai bine. Pe baza rezultatelor obținute, există o probabilitate ca tulpina B.1.1.7 să devină dominantă și în Republica Moldova. Totuși, informațiile obținute în urma secvențierii nu ar trebui să ne suprindă, având în vedere situația alarmantă cu care se confruntă Moldova în această perioadă și gradul ridicat de transmitere a acestei tulpini. În continuare, accentul trebuie pus pe secvențiere, pentru monitorizarea noilor tulpini, și pe creșterea capacității de vaccinare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

În afară de tulpina britanică, până în prezent nu au fost identificate alte tulpini ale noului coronavirus pe teritoriul Moldovei.
Echipa diviziei de cercetare MedLife anunță că nu au fost identificate alte tulpini de interes epidemiologic pe lotul de probe provenite din Republica Moldova. De altfel, până în prezent, autoritățile moldovene nu au anunțat prezența tulpinilor braziliană sau sud-africană pe teritoriul țării lor. În schimb, primele cazuri de infectare cu tulpina britanică au fost anunțate în a doua jumătate a lunii martie, în urma expedierii unui lot de 23 de probe către un institut de virusologie din Berlin. Dintre acestea, 11 probe au fost confirmate cu tulpina originară din Marea Britanie.

„Rezultatele obținute pe bază de secvențiere indică faptul că în acest moment riscurile de a contacta alte tulpini decât cea britanică în zonele de tranzit de la granița cu Republica Moldova sunt mici. Vom continua să evaluăm situația, astfel încât odată cu identificarea unor noi tulpini de inters epidemiologic să putem anunța imediat autoritățile”, a declarat Mihai Marcu, preşedintele şi CEO-ul MedLife Group.

MedLife a continuat monitorizarea situației epidemiologice și în România. Pe noul lot de probe evaluat nu au fost identificate și alte tulpini decât cea din Marea Britanie.

Pe lângă procesul de secvențiere desfășurat pentru Republica Moldova, MedLife a continuat să monitorizeze situația și pe teritoriul României. Pe noul lot cu cele 94 de probe evaluate de MedLife a fost identificată doar tulpina britanică a noului coronavirus. Compania va continua să monitorizeze situația la nivel național, luând în calcul metoda de prescreening pentru a crește capacitatea de evaluare în perioada următoare.

MedLife este în discuţii avansate şi cu alte ţări învecinate pentru a continua secvenţierea noului coronavirus.

„Adiţional procesului de monitorizare a pandemiei la nivel local, vrem să continuăm să evaluăm situaţia epidemiologică la nivel regional. De altfel, suntem în discuţii avansate cu mai multe ţări vecine pentru a prelua probe în vederea secvenţierii. În felul acesta ne propunem nu doar să monitorizăm pandemia, dar şi să identificăm eventualele riscuri din zonele de tranzit”, a mai spus Mihai Marcu.

Citeşte şi

Te-ar mai putea interesa și
Biofarm a raportat un profit în creștere cu 21% pentru primele trei luni ale anului
Biofarm a raportat un profit în creștere cu 21% pentru primele trei luni ale anului
Biofarm a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 22,47 de milioane de lei, cu 21% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, conform datelor transmise......
Profitul SIF Oltenia s-a prăbușit în primele trei luni ale anului
Profitul SIF Oltenia s-a prăbușit în primele trei luni ale anului
Societatea de Investiţii Financiare Oltenia a încheiat primul trimestru cu un profit net de 1,057 de milioane de lei, de ...
Producătorul de mobilă Tandem din Republica Moldova deschide cel de-al șaptelea magazin din România
Producătorul de mobilă Tandem din Republica Moldova deschide cel de-al șaptelea magazin din România
Producătorul de mobilă Tandem din Chişinău a anunțat vineri că deschide cel de-al șaptelea magazin din România, la ...
Coca-Cola a renunțat să mai comercializeze Coca-Cola Energy în America de Nord
Coca-Cola a renunțat să mai comercializeze Coca-Cola Energy în America de Nord
Gigantul american Coca-Cola a anunţat vineri că va înceta să mai comercializeze băutura energizantă Coca-Cola Energy ...