Medvedev: Demagogii din Europa şi de peste Ocean nu au nicio intenţie de a muri într-o apocalipsă nucleară. Vor înghiţi utilizarea oricăror arme în conflictul actual

Kremlinul a declarat că 'referendumurile' de anexare care se vor încheia marţi în patru zone din Ucraina controlate de Moscova vor avea 'consecinţe' pentru aceste teritorii, în special în planul securităţii lor cu o posibilă protecţie nucleară, relatează France Presse. În aceeaşi postare, Medvedev, considerat un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, şi-a exprimat opinia că NATO nu va interveni direct în conflictul din Ucraina, chiar dacă Rusia va fi nevoită să folosească arme nucleare, potrivit EFE.
AGERPRES - mar, 27 sept. 2022, 15:19
Medvedev: Demagogii din Europa şi de peste Ocean nu au nicio intenţie de a muri într-o apocalipsă nucleară. Vor înghiţi utilizarea oricăror arme în conflictul actual

‘În aceste teritorii, vor exista schimbări cardinale din punct de vedere juridic, al dreptului internaţional şi din cauza tuturor consecinţelor respective (a măsurilor luate) pentru a asigura securitatea’, a afirmat în faţa presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

‘Sistemul nostru juridic va lua în considerare toate opţiunile şi, desigur, parlamentarii noştri, organele noastre executive şi echipele noastre juridice sunt pregătite’, a adăugat el.

Anterior, fostul prim-ministru şi ex-preşedinte Dmitri Medvedev evocase posibilitatea ca Rusia să aplice asupra acestor teritorii doctrina sa de descurajare nucleară, care prevede astfel de lovituri în caz de atac nuclear împotriva Rusiei sau în caz de ameninţare existenţială la adresa statului rus.

‘Forţele armate ruse vor consolida semnificativ apărarea tuturor teritoriilor (ucrainene) alipite’ la Rusia, a indicat Medvedev într-un mesaj transmis prin contul său Telegram.

Întărirea acestei apărări, potrivit lui, se va realiza prin ‘posibilităţile oferite de mobilizare’ în curs de desfăşurare în Rusia, dar şi prin utilizarea ‘tuturor armelor ruseşti, inclusiv a armelor strategice şi a celor bazate pe noi principii’.

‘Rusia are dreptul de a utiliza arme atomice, dacă este necesar, în cazuri predefinite, cu stricta respectare a principiilor politicii guvernamentale în materie de descurajare nucleară’, a adăugat Dmitri Medvedev.

Întrebat despre acest punct, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a confirmat că declaraţiile lui Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, fac trimitere la ‘doctrina militară’ a Rusiei şi a recomandat fiecăruia ‘să reţină’ principiile acestei doctrine.

În aceeaşi postare, Medvedev, considerat un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, şi-a exprimat opinia că NATO nu va interveni direct în conflictul din Ucraina, chiar dacă Rusia va fi nevoită să folosească arme nucleare, potrivit EFE.

‘Imaginaţi-vă că Rusia este obligată să folosească cea mai teribilă armă împotriva regimului de la Kiev, care a comis un act major de agresiune ce ameninţă existenţa statului nostru’, a scris Medvedev pe canalul său Telegram.

Chiar şi atunci, s-a declarat convins el, ‘cred că NATO nu va interveni direct în conflict’.

El a subliniat că pentru NATO securitatea Washingtonului, a Londrei şi a Bruxelles-ului este ‘mult mai importantă decât soarta unei Ucraine de care nimănui nu-i pasă şi care va pierde în pofida cantităţilor uriaşe de armament care i-au fost livrate’.

‘Demagogii din Europa şi de peste Ocean nu au nicio intenţie de a muri într-o apocalipsă nucleară. De aceea, ei vor înghiţi utilizarea oricăror arme în conflictul actual’, a opinat vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei.

Medvedev a mai spus că ‘ar fi bine dacă guvernul de la Kiev ar conştientiza, chiar dacă numai în parte, această concluzie tristă’.

Postarea pe Telegram a fostului preşedinte rus, considerat cândva apropiat de aripa liberală de la Kremlin, intervine după ce SUA au avertizat duminică Moscova că orice utilizare a armelor nucleare va avea ‘consecinţe catastrofale’ pentru Rusia, dat fiind faptul că Washingtonul şi aliaţii săi vor răspunde ‘într-un mod decisiv’, notează EFE.

Avertismentul SUA a fost formulat de consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care a declarat că posibila utilizare a armelor nucleare pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial trebuie ‘luată foarte în serios’.

Te-ar mai putea interesa și
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ale acestei ţări din Asia Centrală, care au justificat-o prin necesitatea......
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după care vorbim de investiţii în noi resurse
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după ...
Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil şi abia apoi vorbim despre investiţii în noi resurse, iar în ...
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta ...
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...