Medvedev: Pentru Rusia, criza din UE este o ameninţare foarte serioasă

Criza din Uniunea Europeană este considerată de Moscova drept o "ameninţare foarte serioasă", a declarat premierul rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat AFP şi Le Figaro, subliniind că jumătate dintre schimburile comerciale ale Rusiei sunt cu UE.
Economica.net - lun, 26 nov. 2012, 08:16
Medvedev: Pentru Rusia, criza din UE este o ameninţare foarte serioasă

„Situaţia la noi depinde în mare parte de ceea ce se întâmplă în economiile UE”, a adăugat premierul rus, precizând că valoarea globală a schimburilor Rusia-UE se ridică la circa 300 de miliarde de euro.

Medvedev, aşteptat în Franţa luni seara pentru o vizită în cursul căreia se va întâlni cu omologul său francez şi preşedintele François Hollande, nu a părut convins de eforturile întreprinse în cadrul UE în faţa crizei.

„Ni se pare uneori că partenerii noştri europeni nu au energie şi voinţă pentru a lua decizii (…) Partenerii noştri din UE par să fie pe punctul de a ajunge la un acord. Este important ca acest lucru să nu se întâmple prea târziu”, a declarat Medvedev.

„Urmărim cu multă atenţie ce se întâmplă în UE şi în zona euro în general, precum şi în verigile slabe care sunt Grecia, Spania şi alte ţări”, a continuat Medvedev.

Premierul rus şi-a reafirmat susţinerea faţă de euro: 41 la sută dintre rezervele noastre în valută sunt în euro. De aceea vrem ca euro să continue să existe ca monedă de rezervă şi ca monedă stabilă”.

Medvedev a recunoscut „că nu există progrese radicale în modernizarea” Rusiei care rămâne încă prea dependentă de gaz şi petrol.

„Este adevărat că nu au fost progrese radicale în modernizare. Economia Rusiei nu este echilibrată la modul ideal. Depindem prea mult de gaz şi petrol. Trebuie să modernizăm ţara, dar putem face acest lucru în doi sau trei ani? Bineînţeles că nu!”, a apreciat el.

„Există progrese, dar nu aşa de rapide cum mi-aş dori”, a conchis premierul.

Te-ar mai putea interesa și
Kuleba a cerut la Davos uciderea exporturilor rusești
Kuleba a cerut la Davos uciderea exporturilor rusești
Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut comunităţii internaţionale miercuri, în cadrul Forumului economic de la Davos, "să ucidă exporturile ruseşti" pentru a grăbi sfârşitul......
Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate
Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5, au ...
Câciu dă asigurări că măsurile care intră în vigoare de la 1 iulie nu vor duce la creșterea inflației și a deficitului bugetar
Câciu dă asigurări că măsurile care intră în vigoare de la 1 iulie nu vor duce la creșterea inflației și a deficitului ...
Aplicarea de la 1 iulie a noilor măsuri de sprijin anunţate de coaliţia de guvernare nu va determina o inflaţie mai mare ...
Bogdan Neacşu, șeful ARB: Clienții băncilor care își suspendă ratele riscă după aceea să plătescă sume mai mari
Bogdan Neacşu, șeful ARB: Clienții băncilor care își suspendă ratele riscă după aceea să plătescă sume mai mari
Consumatorii trebuie să reţină că suspendarea plăţii ratelor nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul ...