Mega – fuziune de peste 3,1 miliarde de lei, între cele mai mari fonduri mutuale

BCR Monetar şi BCR Obligaţiuni, cele mai mari fonduri mutuale de pe piaţă vor fuziona, pentru a se evita restricţiile impuse de autoritatea pieţei, portivit unei note a Erste Asset Management România (EAM). Va rezulta cel mai mare fond de investiţii în instrumente cu venit fix al Grupului Erste, a spus un oficial al acestuia, pentru ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - vin, 15 iun. 2012, 09:03
Mega - fuziune de peste 3,1 miliarde de lei, între cele mai mari fonduri mutuale

Începând din 27 iunie, timp de 90 de zile vor mai fi permise doar răscumpărările integrale ale titlurilor celor două fonduri.

„În data fuziunii, respectiv 29.06.2012, va fi stabilită rata de conversie a unităților de fond, în funcție de valorile unitare ale activului net al BCR Monetar și al BCR Obligațiuni, calculate de Erste Asset Management (EAM) și certificate de Banca Comercială Română, în calitate de depozitar al activelor celor două fonduri“, se spune într-o notă a EAM.

Rezultatul fuziunii va fi un mega fond mutual, care va avea peste 40% din piaţă. Va  fi cel mai mare din România şi cel mai mare fond cu plasamente în instrumente cu venit fix (obligaţiuni) din oferta Grupului Erste, potrivit declaraţiei unui oficial al acestuia,  pentru ECONOMICA.NET.

În fapt, BCR Obligaţiuni, cu active de 1,51 miliarde de lei, va absorbi BCR Monetar, care are active de 1,67 miliarde de lei, pentru că autoritatea pieţei de capital, CNVM, nu mai acceptă denumirea unui fond ca „monetar“, decât dacă portofoliul fondului respectiv se înacadrează în anumite condiţii.

De la 1 iulie, un fond denumit „monetar“, nu va mai putea avea o maturitate medie a activelor sale mai mare de 6 luni. Altfel spus nu va mai putea face plasamente în obligaţiuni cu termene de scadenţă prea mari.

Erste Asset Management România (EAM) urmează să înfiinţeze un alt fond monetar care să se limiteze la plasamente care să corespundă condiţiilor puse de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), şi să fructifice cererea de produse de investiţii cu gradul de risc cel mai mic.

Ca urmare a procesului de fuziune, nici un cost suplimentar nu este suportat de investitori.

 

articolul este în curs de completare

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...