Mega – fuziune de peste 3,1 miliarde de lei, între cele mai mari fonduri mutuale

BCR Monetar şi BCR Obligaţiuni, cele mai mari fonduri mutuale de pe piaţă vor fuziona, pentru a se evita restricţiile impuse de autoritatea pieţei, portivit unei note a Erste Asset Management România (EAM). Va rezulta cel mai mare fond de investiţii în instrumente cu venit fix al Grupului Erste, a spus un oficial al acestuia, pentru ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - vin, 15 iun. 2012, 09:03
Mega - fuziune de peste 3,1 miliarde de lei, între cele mai mari fonduri mutuale

Începând din 27 iunie, timp de 90 de zile vor mai fi permise doar răscumpărările integrale ale titlurilor celor două fonduri.

„În data fuziunii, respectiv 29.06.2012, va fi stabilită rata de conversie a unităților de fond, în funcție de valorile unitare ale activului net al BCR Monetar și al BCR Obligațiuni, calculate de Erste Asset Management (EAM) și certificate de Banca Comercială Română, în calitate de depozitar al activelor celor două fonduri“, se spune într-o notă a EAM.

Rezultatul fuziunii va fi un mega fond mutual, care va avea peste 40% din piaţă. Va  fi cel mai mare din România şi cel mai mare fond cu plasamente în instrumente cu venit fix (obligaţiuni) din oferta Grupului Erste, potrivit declaraţiei unui oficial al acestuia,  pentru ECONOMICA.NET.

În fapt, BCR Obligaţiuni, cu active de 1,51 miliarde de lei, va absorbi BCR Monetar, care are active de 1,67 miliarde de lei, pentru că autoritatea pieţei de capital, CNVM, nu mai acceptă denumirea unui fond ca „monetar“, decât dacă portofoliul fondului respectiv se înacadrează în anumite condiţii.

De la 1 iulie, un fond denumit „monetar“, nu va mai putea avea o maturitate medie a activelor sale mai mare de 6 luni. Altfel spus nu va mai putea face plasamente în obligaţiuni cu termene de scadenţă prea mari.

Erste Asset Management România (EAM) urmează să înfiinţeze un alt fond monetar care să se limiteze la plasamente care să corespundă condiţiilor puse de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), şi să fructifice cererea de produse de investiţii cu gradul de risc cel mai mic.

Ca urmare a procesului de fuziune, nici un cost suplimentar nu este suportat de investitori.

 

articolul este în curs de completare

Te-ar mai putea interesa și
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Grupul chinez Geely, în parteneriat cu firma spaniolă EV Motors, vor asambla mașini la uzina de lângă Barcelona în care Nissana produs până în 2021 pick-up-ul Navara....
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al ...
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...