Update: Reacția Mega Image. Compania va contesta în instanță amenda primită. Mega Image, amendată cu 2 milioane de euro pentru că a indus în eroare consumatorii prin afişarea unui preţ diferit la uleiul de floarea soarelui la raft şi în Monitorul Preţurilor

Mega Image a reacționat în această seară la anunțul făcut de Consiliul Concurenței că a amendat compania cu 2 milioane de euro pentru furnizarea de informații inexacte privind prețurile la uleiul de floarea soarelui.
Ion Dobreanu - joi, 28 iul. 2022, 15:12
Update: Reacția Mega Image. Compania va contesta în instanță amenda primită. Mega Image, amendată cu 2 milioane de euro pentru că a indus în eroare consumatorii prin afişarea unui preţ diferit la uleiul de floarea soarelui la raft şi în Monitorul Preţurilor

Compania își manifestă surprinderea cu privire la decizia adoptată de către Consiliul Concurenței de a o amenda pentru o faptă presupusă. Mega Image sustinând că eventualele inadvertențe au apărut nu din intenție, ci ca urmare a a unei solicitări de informații extrem de voluminoase, la care a răspuns prompt și care a presupus centralizarea unui volum considerabil de date, într-un termen foarte scurt.

Firma susține că au fost extrase, centralizate și transmise către autoritate prețuri de achiziție și de vânzare pentru sute de linii de produse, în mai puțin de două săptămâni.

Dintre toate produsele, o mică parte nu se mai livrau la depozitele Mega Image în perioada de referință (fiind inactive), însă puteau fi găsite în continuare de catre consumatori în rețeaua sa de magazine, în limita stocurilor rămase, se specifică în comunicat.

„Din dorința unei comunicări cât mai transparente cu autoritatea, precum și pentru a nu omite prețuri ale produselor care se mai puteau regăsi fizic în magazine (chiar și în cantități reduse), am comunicat Consiliului Concurenței atât prețuri pentru produse active, cât și pentru produse inactive, oferind autorității chiar mai multe date decât cele solicitate, revenind ulterior cu toate clarificările necesare în acest sens. Apreciem că această acțiune nu poate fi considerată o faptă de comunicare a unor informații inexacte, mai ales în contextul explicațiilor ample oferite autorității”, precizează compania.

Firma consideră că modalitatea de comunicare a acestei amenzi a Consiliului Concurenței către publicul larg riscă să creeze impresia greșită că ar fi indus în eroare consumatorii.

„Facem precizarea că, potrivit deciziei de sancționare care ne-a fost comunicată astăzi, sancțiunea aplicată se referă la furnizarea de informații exclusiv către Consiliul Concurenței și care nu au ajuns în niciun fel la public, fiind destinate strict unei analize interne a autorității. Mai mult, până la acest moment, examinarea nu a condus la nicio concluzie formală, astfel încât să se poată afirma că datele furnizate au produs orice fel de dezinformare la nivelul autorității, cu atât mai puțin al consumatorilor”, se mai specifică în comunicat.

Mega Image consideră inexplicabil cuantumul amenzii primite, care depășește cu mult valoarea cumulată a tuturor amenzilor aplicate vreodată în istoria Consiliului Concurenței pentru fapte similare. Compania susține chiar că a verificat amenzile anterioare aplicate de autoritate pentru furnizarea de informații incorecte, constantând că au vizat doar situații de refuzuri sau omisiuni repetate de transmitere de informații, cu scopul de a le ascunde sau de a le sustrage de la aplicarea legii, ceea ce nu este în niciun caz situația Mega Image, care nu ar fi putut beneficia în niciun fel de furnizarea unor astfel de date.

În aceste condiții, retailerul precizează că va contesta în instanță amaneda primită.

Știrea inițială

Consiliul Concurenței a sancționat Mega Image cu amendă în valoare de 10,08 milioane lei (aproximativ două milioane euro) pentru furnizarea de informații inexacte despre prețurile unor produse de bază, precum uleiul de floarea-soarelui, în aplicaţia Monitorul Preţurilor.

Autoritatea de concurență a solicitat marilor retaileri, în cadrul unei cercetări de piață, informații despre prețul mediu săptămânal de achiziție și de vânzare la raft pentru anumite produse de bază și a constatat că există anumite neconcordanțe în răspunsul transmis de Mega Image.

Spre exemplu, în cazul prețului mediu lunar al uleiului de floarea-soarelui de un litru, din prima parte a acestui an, rezulta că Mega Image practica cel mai mic preț la raft dintre retailerii analizați, de 3,69 de lei pe litru, preț afișat și în aplicația Monitorul Prețurilor. Produsul nu se regăsea însă în magazine la prețul indicat.

Prin transmiterea de informații greșite, Mega Image a indus în eroare autoritatea de concurență, dar și consumatorii care folosesc Monitorul Prețurilor Produselor Alimentare pentru a afla unde pot găsi prețurile cele mai mici pentru produsele dorite. Am sancționat compania pentru nerespectarea procedurilor impuse de lege și, de asemenea, vom fi atenți ca românii care utilizează platforma online să aibă acces, în continuare, la prețurile corecte transmise de companii”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Monitorul Prețurilor Produselor Alimentare este o aplicație online, lansată de Consiliul Concurenței, care permite consumatorilor să afle prețurile practicate de către principalii comercianți cu amănuntul de produse alimentare.

Datele din Monitorul Prețurilor Produselor Alimentare sunt încărcate de lanțurile de magazine care participă la proiect: Carrefour, Kaufland, Penny, Selgros, Mega Image, Lidl, Cora și Auchan.
Decizia de sancționare va fi publicată pe site-ul autorităţii naționale de concurenţă, după eliminarea informațiilor cu caracter confidențial.

Te-ar mai putea interesa și
Miniștrii de Finanțe din UE au căzut de acord asupra noilor reguli privind rambursarea mai rapidă a banilor proveniți din dubla impunere
Miniștrii de Finanțe din UE au căzut de acord asupra noilor reguli privind rambursarea mai rapidă a banilor proveniți ...
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană, reuniţi marţi la Bruxelles, au convenit asupra unor noi reguli menite să ajute investitorii la recuperarea sumelor în caz de dublă impunere,......
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%
Grupul Hidroelectrica a înregistrat în primele trei luni ale anului în curs un profit net în scădere cu 23%, la 1,326 ...
Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața forței de muncă
Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața ...
Nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a crescut mai mult decât se estima în primul trimestru din 2024, dar ...
ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 10% anul trecut față de 2022
ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 10% anul trecut față de 2022
Utilizatorii de internet din România au înregistrat anul trecut o viteză medie de download de 587 Mbps pentru internetul ...