Mega-licitația României pentru 12 elicoptere, câștigată de americanii de la Lockheed Martin

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a declarat câștigătoare oferta producătorului polonez PZL Mielec, ce aparține americanilor de la Lockheed Martin, la mega-licitația de aproape 273 milioane de euro pentru 12 elicoptere. Italienii de la Leonardo contestă însă rezultatul licitației.
Anemona Andone - lun, 11 oct. 2021, 22:01
Mega-licitația României pentru 12 elicoptere, câștigată de americanii de la Lockheed Martin

Oferta Polskie Zakłady Lotnicze (PZL) a fost declarată câștigătoare pe 17 septembrie. Zece zile mai târziu, italienii de la Leonardo au depus contestație. Ei cer reluarea procedurii, după ce oferta lor a fost declarată inadmisibilă.

Mai exact, italienii au oferit inițial un preț de 299 de milioane de euro pentru cele 12 elicoptere, cu 9,58% mai mare decât cel estimat în licitație, după cum menționează în contestație. Aceștia susțin că, fiind vorba de o procedură de negociere competitivă, ar fi trebuit ca IGSU să-i fi întrebat dacă își pot ajusta oferta financiară finală, având în vedere că nu exista posibilitatea, de altfel legală, a majorării cu 10% a valorii acordului – cadru.

Rămâne de văzut ce va decide în acest caz Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

În cursa pentru acest contract mai intrase și Airbus Helicopters România, insă oferta sa a fost respinsă ca neconformă din cauză că a oferit un număr mai mic de elicoptere.

La începutul anului, IGSU a publicat un document ce includea cantitățile și prețurile ofertate de cele trei companii rămase în procedură.

Astfel, italienii se ofereau să livreze 12 elicoptere multifuncționale: 4 maritime și 8 pentru uscat, pentru 299 milioane de euro. Prețurile unitare ofertate erau:
26,05 milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și
24,35 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.

Airbus Helicopters România se angaja la rândul său să livreze 8 elicoptere: 3 maritime și 5 pentru uscat. Prețurile unitare ofertate erau:
– 32,99 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și
– 31,59 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.

Polonezii se ofereau să livreze 12 elicoptere multifuncționale, pentru 272,84 milioane de euro: 4 maritime și 8 pentru uscat. Prețurile unitare ofertate erau:
22,77 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și
22,72 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.

IGSU a publicat anunțul pentru această licitație în 7 mai 2020, durata acordului – cadru fiind de patru ani.

Valoarea estimată a achiziției variază între 93,50 de milioane de euro și 272,86 de milioane de euro, pentru minimum patru elicoptere, respectiv maximum 12 elicoptere.

IGSU vrea să cumperere două tipuri de elicoptere: elicopter mediu/greu multifunctional maritim si elicopter mediu/greu multifunctional pentru uscat.

Finanțarea achiziției se face din fonduri bugetare, fonduri externe, Proiectul „Viziune 2020” – Program Operațional Infrastructura Mare, potrivit anunțului publicat în SEAP.

Te-ar mai putea interesa și
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom Food, lansează în București AD/01, un nou "studio tech" care se va ocupa......
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...