Mega-pasajul Moghioroş cu galerie comercială a fost abandonat. Unul „auster” îi ia locul

08 10. 2013
218_41_9_13740100

Metrorex a renunţat la planul pasajului subteran cu cinci ieşiri şi galerie comercială de la Parcul Moghioroş care ar fi presupus o cheltuială de cel puţin 20 de milioane de euro şi va face în loc un pasaj mai auster, cu doar trei ieşiri şi fără magazine, a spus, pentru ECONOMICA.NET, Aurel Radu, directorul Regiei. Odată cu modificarea planului de la Moghioroş, nu mai e nevoie nici de oprirea pentru un an a liniei tramvaiului 41, una din cele mai aglomerate din Bucureşti, idee care a provocat panică printre locuitorii cartierelor pe care 41 le tranzitează de teama haosului din circulaţie pe care ar fi provocat-o

„Am renunţat la planul pasajului cu galerie comercială pentru că ar fi presupus costuri foarte mari, peste 20 de milioane de euro pentru că ar fi trebuit deviată şi o conductă magistrală de gaze. Am transmis consultantului să găsească soluţia fezabilă pentru un pasaj mai mic, fără magazine şi cu doar trei ieşiri, în loc de cinci. Renunţăm la ieşirea dinspre biserica de la Moghioroş şi cea de la patinoar”, a precizat şeful Metrorex. Potrivit acestuia, ieşirile vor fi către parc, către magazinul Tip Top din intersecţie şi către piaţă.

Soluţia pentru pasajul de la Moghioroş va trebui găsită cât mai repede pentru că frezele gigantice ce sapă tunelul de metrou înaintează. De la pornirea primeia, Varvara, acum două săptămâni, aceasta a  înaintat 65 de metri(4 metri pe zi) de la Academia Militară, punându-se şi 50 de bolţari, iar acum se află în dreptul Bisericii Răzoare. „La mijlocul lunii noiembrie porneşte şi cea de-a doua freză, Filofteia. Vor săpa tot anul viitor pentru că vom avea banii necesari pentru a le asigura funcţionarea, după cum vom avea banii necesari pentru toate lucrările adiacente pentru că pregătim documentaţia pentru că suntem incluşi în Programul Operaţional pe Transport şi pe anul următor şi trebuie să tragem 400 de milioane de euro. În anul acesta am avut doar circa 100 de milioane de euro”, arată Radu.

Lucrările la Magistrala 5 de Metrou Drumul Taberei-Eroilor au fost sistate în prima parte a acestui an din cauza lipsei banilor. Ulterior, Guvernul a alocat sumele necesare demarării lor şi România a reuşit să fie introdusă pe POS-T, nenefiicind astfel de fonduri europene nerambursabile.

Proiectul Metroului de Drumul Taberei trebuia finalizat în 2015, însă va întârzia cu un an din cauza problemelor datorate de lipsa banilor şi a întreruperii parţiale a lucrărilor de constructori precum Astaldi. Este realizat de un consoţiu format din Astaldi, FCC Construccion, AB Construction şi Delta ACM Antrepriză. Metroul de Drumul Taberei are o lungime totală de aproximativ şase kilometri şi va avea zece staţii la Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor. Magistrala 5 va acoperi, în principal, un bazin cu un număr de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei. Costurile estimate pentru acest proiect sunt de 1,2 miliarde de euro.