Membrii CNA nu au reuşit să ia o decizie privind iniţiativa legislativă care permite intrarea în insolvenţă a TVR

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au analizat, marţi, o propunere legislativă iniţiată de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care prevede posibilitatea intrării în insolvenţă a TVR, însă nu au reuşit să ia o decizie privind susţinerea sau respingerea acesteia, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 05 apr. 2016, 14:40
Membrii CNA nu au reuşit să ia o decizie privind iniţiativa legislativă care permite intrarea în insolvenţă a TVR

CNA a primit pe 25 martie o adresă de la Guvern – Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul privind o propunere legislativă pentru completarea articolului 27 din Legea 41/1994.

Acest proiect este iniţiat de Călin Popescu-Tăriceanu şi este susţinut de mai mulţi parlamentari ALDE şi PSD, dar şi unul al UDMR.

Proiectul prevede că, prin derogare de la prevederile Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), respectiv al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) decide intrarea în procedura insolvenţei cu votul majorităţii membrilor săi şi formulează cererea de deschidere a acesteia.

Potrivit proiectului, Consiliul de Administraţie îl desemnează pe preşedintele – director general ca administrator special. După declanşarea procedurii insolvenţei, Consiliul de Administraţie are atribuţii privitoare la strategia şi structura programelor şi supraveghează respectarea modului în care societatea îşi îndeplineşte obligaţiile asumate în schema de programe şi în licenţa de emisie eliberată de CNA. SRR şi SRTv nu pot face obiectul falimentului, se mai spune în aceeaşi iniţiativă legislativă.

Niciuna dintre cele trei propuneri supuse la vot de cei nouă membri ai CNA prezenţi la şedinţa de marţi (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) nu a întrunit, după trei runde de vot, numărul minim (şase) necesar de voturi pentru a putea fi adoptată.

Pentru susţinerea acestui proiect au votat iniţial doar Viorel Buda şi Radu Călin Cristea.

Valentin Jucan, Lorand Turos şi Monica Gubernat au votat împotriva propunerii legislative. Valentin Jucan a spus că, dacă va intra în insolvenţă, Televiziunea Română nu va mai fi condusă independent şi nu va mai fi în subordinea Parlamentului. ‘Prin insolvenţă, Televiziunea Română este ruptă şi scoasă de sub autoritatea Parlamentului’, a spus Jucan.

În ultimul tur de vot, cinci membri ai CNA (Viorel Buda, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Gabriel Tufeanu) au votat pentru adoptarea punctului de vedere al Serviciului juridic şi reglementări din CNA, care arată că, potrivit Legii audiovizualului, Consiliul nu are nicio responsabilitate directă în legătură cu organizarea şi funcţionarea SRTv şi SRR. Totodată, Directiva privind serviciile media audiovizuale nu instituie reguli în această materie, se mai spune în punctul de vedere al Serviciului Juridic al CNA.

Dorina Rusu a spus că nu se consideră îndreptăţită în acest moment să-şi dea cu părerea despre o eventuală intrare în insolvenţă a TVR. ‘Nu mă consider competentă cu privire la această chestiune importantă şi gravă, chiar dacă avizul CNA este consultativ’, a precizat Rusu.

Gabriel Tufeanu a afirmat că această chestiune privind insolvenţa nu este nouă. ‘Eu nu o să votez nici pentru, nici contra. (…) Ideile de redresare a TVR au fost scrise (…) se poate redresa şi altfel’, a arătat Tufeanu, precizând că insolvenţa poate fi o variantă foarte rapidă de acţiune. ‘Dar nu ştiu dacă noi putem să ne exprimăm pro sau contra acestei soluţii, care poate să presupună un impact social, mă refer la oamenii care vor fi daţi afară’, a adăugat Tufeanu.

Subiectul va fi reluat în următoarea şedinţă a CNA, care urmează să aibă loc joi.

Ministerul Finanţelor Publice a reacţionat şi spune că ia în calcul, în acest moment, intrarea în insolvenţă a Televiziunii Române din cauza datoriilor foarte mari pe care societatea le are şi pentru a-i oferi un răgaz să se restructureze şi să se reorganizeze, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Anca Dragu

‘Există în acest moment un stoc de datorii pe care Televiziunea Română îl are şi, în felul acesta, se pot declanşa tot felul de procese împotriva acesteia. Într-o perioadă de insolvenţă, o companie poate trece printr-un proces de restructurare şi reorganizare care să îi asigure, pe termen lung, o dezvoltare corectă’, a explicat Anca Dragu.

Ea a precizat că Ministerul a formulat câteva opţiuni pentru rezolvarea situaţiei de la TVR, care vor fi discutate, însă decizia finală va fi luată de Parlament.

‘Noi am formulat câteva opţiuni, acestea vor fi discutate şi probabil decise de către Parlament’, a subliniat Dragu.

Ministerul Finanţelor Publice a transmis luni conducerii Parlamentului o informare cu privire la situaţia financiară şi juridică a Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune ca urmare a aspectelor constatate de către Curtea de Conturi, în care arată că cei doi ordonatori de credite au denaturat situaţiile financiare centralizate ale instituţiilor publice.

‘În urma misiunii cu tema auditul financiar al contului general de execuţie a bugetului de stat pe anul 2014 la Ministerul Finanţelor Publice, Curtea de Conturi a stabilit că ordonatorii principali de credite Televiziunea Română şi Societatea Română de Radiodifuziune (entităţi finanţate din venituri proprii şi alocaţii de la bugetul de stat) au denaturat situaţiile financiare centralizate ale instituţiilor publice (bilanţul instituţiilor publice). Această stare de fapt a fost generată de neclaritatea statutului acestora, cele două entităţi declarându-se ca fiind alte unităţi economice de stat, netransformate în societăţi comerciale sau regii autonome, când de fapt nu sunt nici instituţii publice nici societăţi comerciale’, se arată în documentul semnat de ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

Pentru soluţionarea problemei cu privire la statutul juridic al celor două societăţi şi a situaţiei financiare precare a SRTv, ministerul a identificat următoarele variante: reorganizarea celor două societăţi ca instituţii publice finanţate fie integral de la bugetul de stat, fie din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, fie integral din venituri proprii.

Alte soluţii ar fi adoptarea în regim de urgenţă a unui proiect de lege care să prevadă reorganizarea SRR şi SRTv şi stabilirea modului de finanţare a instituţiilor nou-înfiinţate, rectificarea legii bugetului de stat pe anul 2016 pentru includerea în finanţare a acestor instituţii, ocazie cu care se identifică sursele de acoperire a majorării cheltuielilor bugetare, intrarea SRTv în insolvenţă cu adoptarea unui proiect de lege în regim de urgenţă prin care să se completeze legea 41/1994.

‘Menţionăm că reorganizarea SRTv ca instituţie publică presupune că deficitul bugetar general consolidat s-ar majora la nivelul unui an cu circa 100 milioane de lei, iar în anul 2016 impactul asupra deficitului bugetar ar fi de 410 milioane de lei (datorii comerciale şi cheltuieli de funcţionare)’, se mai arată în informare.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul de baterii ROMBAT a primit autorizația finală de la ANRE pentru centrala fotovoltaică de 4,2 MW de la Bistrița
Producătorul de baterii ROMBAT a primit autorizația finală de la ANRE pentru centrala fotovoltaică de 4,2 MW de la Bistrița
Proiectul centralei fotovoltaice a ROMBAT de la Bistrița, de 4,2 MWp și aproape 20 de milioane de lei, despre care compania a spus la momentul lansării că este probabil cea mai mare investiție......
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Un procent de 71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul ...
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Compania Farmec anunță că a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 358 de milioane de lei (peste 71 de milioane ...
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat ...