Membrii CSM îşi aleg noua conducere. Preşedintele Băsescu participă la şedinţă

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îşi aleg, astăzi, noua conducere, judecătoarea Alina Ghica şi procuroarea Oana Schmidt Hăineală, care au deţinut până acum preşedinţia şi vicepreşedinţia acestui for, intenţionează să facă rocadă, însă şi alţi magistraţi vor să candideze.
Economica.net - vin, 04 ian. 2013, 07:49
Membrii CSM îşi aleg noua conducere. Preşedintele Băsescu participă la şedinţă

Preşedintele Traian Băsescu participă la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, în care urmează să fie aleasă noua conducere a instituţiei.

Potrivit Preşedinţiei, Traian Băsescu va participa de la ora 11:00 la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Oficial, anul acesta, niciun candidat nu şi-a depus candidatura.

Anul trecut, Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală şi-au depus un proiect comun, însă pe parcursul anului s-a simţit faptul că vicepreşedinta Consiliului, procuroarea Hăineală, a condus mai mult decât preşedinta Ghica.

Surse din magistratură spun că anul acesta cele două magistrate vor să facă rocada, astfel ca Hăineală să preia conducerea, iar Ghica să-i fie vicepreşedinte.

Faptul că un procuror îşi depune candidatura pentru preşedinţia CSM în condiţiile în care acest for are în componenţă mai mulţi judecători decât procurori a generat discuţii în sistemul judiciar.

Nu există vreo interdicţie prevăzută de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi preşedinte al CSM. De asemenea, acest lucru nu ridică probleme de constituţionalitate, susţin membri ai CSM.

Potrivit judecătorului Adrian Neacşu, membru ales în CSM, niciodată Consiliul nu a fost condus de un procuror.

„Pe lângă alte motive acest lucru ţine şi de aritmetica simplă. În CSM sunt nouă judecători aleşi şi doar cinci procurori. Mai mult, în acest moment în CSM sunt doar patru procurori aleşi, întrucât un post este vacant prin demisia domnului Bălan George. Numărul judecătorilor din CSM este de zece, la cei aleşi adăugându-se şi presedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)”, susţine judecătorul Neacşu, într-o postare pe facebook.

Judecătorul Neacşu afirmă că instanţele şi judecatorii ar percepe extrem de negativ alegerea unui coleg procuror la conducerea CSM. „Nu pot spune aici mai multe, dar in percepţia sistemului judiciar acest lucru va însemna renunţarea judecătorilor la mandatul pentru care au fost aleşi”, mai scrie judecătorul Adrian Neacşu.

Pentru ca tandemul Hăineală-Ghica să fie ales, acesta ar avea nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al preşedintei instanţei supreme, Livia Stanciu, şi cele două reprezentante ale societăţii civile în CSM, Corina Dumitrescu şi Daniela Ciochină.

Totuşi, pentru şedinţa de vineri, esta dată certă candidatura unui judecător pentru funcţia de preşedinte al CSM.

Surse din magistratură spun că judecătorul ar fi Mircea Aron.

În situaţia în care judecătorul Mircea Aron, reprezentantul ICCJ în Consiliu, şi-ar depune candidatura, Livia Stanciu „ar fi pusă într-o situaţie neconfortabilă”, afirmă surse din magistratură. Concret, Livia Stanciu nu ar putea refuza să-i dea votul colegului său de la ICCJ, Mircea Aron, mai ales că în 2013 îi expiră mandatul de preşedintă a instanţei supreme şi are nevoie de avizul Consiliului pentru a fi reînvestită în această funcţie.

Experienţa ultimilor ani a relevat faptul că în ziua alegerilor au existat magistraţi care şi-au anunţat candidatura pentru conducerea CSM, astfel că şi în şedinţa de joi sunt aşteptate candidaturi, iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor decide cine le va fi preşedinte şi vicepreşedinte pentru următorul an.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul britanic renunţă la planurile privind reducerea taxelor pentru bogaţi
Guvernul britanic renunţă la planurile privind reducerea taxelor pentru bogaţi
 Guvernul condus de premierul britanic Liz Truss a fost forţat luni să revină asupra planurilor anterioare care vizau reducerea cotei de impozitare pentru persoanele înstărite, o intenţie care......
Românii au amanetat cel mai mult bijuterii de aur şi produse electronice, în primul semestru al anului. Tichetul mediu de împrumut a fost de 1.000 de lei – CreditAmanet
Românii au amanetat cel mai mult bijuterii de aur şi produse electronice, în primul semestru al anului. Tichetul mediu ...
Bijuteriile din aur şi electronicele se menţin în topul celor mai amanetate produse de către români, iar în privinţa ...
Rusia a lansat luni dimineaţă circa 10 rachete S-300 asupra oraşului Zaporojie – responsabil ucrainean
Rusia a lansat luni dimineaţă circa 10 rachete S-300 asupra oraşului Zaporojie – responsabil ucrainean
Forţele ruse au lansat luni dimineaţă circa zece rachete sol-aer S-300 asupra oraşului Zaporojie, centrul administrativ ...
UE vrea să excludă serviciile de pilotaj maritim de pe lista sancţiunilor impuse petrolului rusesc
UE vrea să excludă serviciile de pilotaj maritim de pe lista sancţiunilor impuse petrolului rusesc
Uniunea Europeană a propus ca serviciile de pilotaj maritim să fie scutite de la sancţiunile care vizează transferul ...