Membrii CSM îşi aleg noua conducere. Preşedintele Băsescu participă la şedinţă

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îşi aleg, astăzi, noua conducere, judecătoarea Alina Ghica şi procuroarea Oana Schmidt Hăineală, care au deţinut până acum preşedinţia şi vicepreşedinţia acestui for, intenţionează să facă rocadă, însă şi alţi magistraţi vor să candideze.
Economica.net - vin, 04 ian. 2013, 07:49
Membrii CSM îşi aleg noua conducere. Preşedintele Băsescu participă la şedinţă

Preşedintele Traian Băsescu participă la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, în care urmează să fie aleasă noua conducere a instituţiei.

Potrivit Preşedinţiei, Traian Băsescu va participa de la ora 11:00 la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Oficial, anul acesta, niciun candidat nu şi-a depus candidatura.

Anul trecut, Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală şi-au depus un proiect comun, însă pe parcursul anului s-a simţit faptul că vicepreşedinta Consiliului, procuroarea Hăineală, a condus mai mult decât preşedinta Ghica.

Surse din magistratură spun că anul acesta cele două magistrate vor să facă rocada, astfel ca Hăineală să preia conducerea, iar Ghica să-i fie vicepreşedinte.

Faptul că un procuror îşi depune candidatura pentru preşedinţia CSM în condiţiile în care acest for are în componenţă mai mulţi judecători decât procurori a generat discuţii în sistemul judiciar.

Nu există vreo interdicţie prevăzută de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi preşedinte al CSM. De asemenea, acest lucru nu ridică probleme de constituţionalitate, susţin membri ai CSM.

Potrivit judecătorului Adrian Neacşu, membru ales în CSM, niciodată Consiliul nu a fost condus de un procuror.

„Pe lângă alte motive acest lucru ţine şi de aritmetica simplă. În CSM sunt nouă judecători aleşi şi doar cinci procurori. Mai mult, în acest moment în CSM sunt doar patru procurori aleşi, întrucât un post este vacant prin demisia domnului Bălan George. Numărul judecătorilor din CSM este de zece, la cei aleşi adăugându-se şi presedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)”, susţine judecătorul Neacşu, într-o postare pe facebook.

Judecătorul Neacşu afirmă că instanţele şi judecatorii ar percepe extrem de negativ alegerea unui coleg procuror la conducerea CSM. „Nu pot spune aici mai multe, dar in percepţia sistemului judiciar acest lucru va însemna renunţarea judecătorilor la mandatul pentru care au fost aleşi”, mai scrie judecătorul Adrian Neacşu.

Pentru ca tandemul Hăineală-Ghica să fie ales, acesta ar avea nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al preşedintei instanţei supreme, Livia Stanciu, şi cele două reprezentante ale societăţii civile în CSM, Corina Dumitrescu şi Daniela Ciochină.

Totuşi, pentru şedinţa de vineri, esta dată certă candidatura unui judecător pentru funcţia de preşedinte al CSM.

Surse din magistratură spun că judecătorul ar fi Mircea Aron.

În situaţia în care judecătorul Mircea Aron, reprezentantul ICCJ în Consiliu, şi-ar depune candidatura, Livia Stanciu „ar fi pusă într-o situaţie neconfortabilă”, afirmă surse din magistratură. Concret, Livia Stanciu nu ar putea refuza să-i dea votul colegului său de la ICCJ, Mircea Aron, mai ales că în 2013 îi expiră mandatul de preşedintă a instanţei supreme şi are nevoie de avizul Consiliului pentru a fi reînvestită în această funcţie.

Experienţa ultimilor ani a relevat faptul că în ziua alegerilor au existat magistraţi care şi-au anunţat candidatura pentru conducerea CSM, astfel că şi în şedinţa de joi sunt aşteptate candidaturi, iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor decide cine le va fi preşedinte şi vicepreşedinte pentru următorul an.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum", transmite Agerpres....
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
Creşterea economiei Rusiei "a surprins" Fondul Monetar Internaţional, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei în urma ...
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din Ucraina
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din ...
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru ...
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a verificat în ultimele două zile ...