Memorandum pentru protecţia clienţilor băncilor, azi pe masa Guvernului, după decizia CEJ

Pe masa guvernului se află în şedinţa de azi se discută observaţiile ce trebuie trimise Curţii Europene de Justiţie în procesul câştigat de România împotriva Volksbank, după ce banca a pus la îndoială legalitatea OUG 50/2010, faimoasa ordonanţă a creditelor
Mihai Banita - mie, 19 sept. 2012, 09:18
Memorandum pentru protecţia clienţilor băncilor, azi pe masa Guvernului, după decizia CEJ

În programul şedinţei de guvern de astăzi se află memorandumul cu tema: „Formularea observaţiilor României în cauza C-123/12, S.C. Volksbank România, având ca obiect o cerere de pronunţare a unei hotărâri preliminare privind interpretarea unor dispoziţii ale dreptului UE referitoare la protecţia consumatorilor (termen pentru transmiterea observaţiilor la Grefa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene-01 octombrie)”.

Pe 12 iulie 2012 Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât că un stat membru poate limita comisioanele bancare percepute de creditor, poate aplica la contractele în derulare legislaţia europeană preluată în cea naţională şi o poate extinde la alte tipuri de contracte bancare şi poate permite Protecţiei consumatorilor să sancţioneze băncile.

Hotărârea a venit după ce Judecătoria Călăraşi a sesizat în decembrie 2010 Curtea de Justiţie a UE, într-un proces în care Volksbank a contestat amenda primită de la Protecţia Consumatorului ca urmare a nerespectării OUG 50/2010 – cunoscută şi ca ordonanţa creditelor,

Instanţa din România întreba atunci CJUE dacă OUG 50 este legală, având în vedere că a fost adoptată cu modificări faţă Directiva 48/2008 şi la acel moment se aplica şi contractelor în derulare.

Curtea de Justiţie a UE a decis că statul român a avut toate pârghiile legale când a extins efectele OUG 50 la toate creditele acordate persoanelor fizice, deşi legea europeană se referea doar la creditele de consum, „că statele membre pot aplica, în conformitate cu legislația Uniunii, dispozițiile directivei menționate în domenii care nu intră în sfera sa de aplicare.

Însă presupusa ilegalitate a OUG 50 a devenit sperietoarea favorită a bancherilor, BNR, FMI şi chair a guvernului Boc, iniţiatorul legii. Menţinerea în vigoare a OUG 50 astfel încât aceasta să se aplice tuturor celor cu credite bancare ar fi adus o procedură de infringement împotriva României, plus suspendarea tranşelor de împrumut de la FMI, spuneau reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi cei ai BNR, din partea statului, precum şi bancherii, de cealaltă parte.

OUG 50/2010 a fost în cele din urmă modificată radical şi a fost rezervată doar celor care îşi încheie credite noi, astfel că mulţi clienţi au rămas cu clauze abuzive în contracte şi au trebuit să ia calea justiţiei pentru eliminarea lor.

Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor au făcut mai multe petiţii la Guvern, Comisia Europeană sau Fondul Monetar Internaţional prin care cer care legea de aprobarea a OUG 50 să fie modificată şi să se aplice tuturor contractelor.

ECONOMICA.NET derulează o campanie prin care susţine modificarea legii.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările diviziei grupului Bosch din România s-au majorat cu 10%, până la 494 mil. euro
Vânzările diviziei grupului Bosch din România s-au majorat cu 10%, până la 494 mil. euro
Divizia din România a grupului Bosch a anunțat o majorare a vânzărilor consolidate cu 10% față de anul anterior, până la 2,4 miliarde de lei (494 milioane de euro)....
DNA a trimis în judecată doi foști directori ai RAAN Drobeta. Aceștia sunt acuzați că au aprobat plata ilegală a 55 de milioane de lei către o firmă privată
DNA a trimis în judecată doi foști directori ai RAAN Drobeta. Aceștia sunt acuzați că au aprobat plata ilegală a 55 ...
Gheorghe Dulcea şi Gheorghe-Silviu Constantin, foşti directori în cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare ...
Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional
Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional
Liderul global în industria ospitalității Accor anunță că va deschide încă un hotel în România, noul Mercure Alba ...
Metrorex: Trenurile vor circula la 10 – 12 minute pe Magistrala 2 până la finalul zilei
Metrorex: Trenurile vor circula la 10 – 12 minute pe Magistrala 2 până la finalul zilei
Ppână la finalul zilei circulația trenurilor cu călători pe Magistrala 2 se desfășoară la un interval de 10 - 12 ...