Memorandumul cu Rompetrol rămâne în ceaţă. Statul nu face nimic pentru recuperarea a 200 mil. USD

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, nu a dorit să spună ce se mai întâmplă cu suma de 200 milioane dolari pe care statul ar trebui să o primească de la KazMunaiGaz, susţinând că Guvernul stă "extrem de bine" la capitolul venituri bugetare, potrivit Digi 24.
Economica.net - mar, 30 sept. 2014, 14:51
Memorandumul cu Rompetrol rămâne în ceaţă. Statul nu face nimic pentru recuperarea a 200 mil. USD

Întrebată de presă, la finalul şedinţei în care Guvernul a aprobat rectificarea bugetară, ce se mai întâmplă cu suma de 200 milioane dolari pe care statul român trebuia să o primească de la KazMunaiGaz, şi care ar putea fi astfel vărsată la buget, precum şi cu fondul de investiţii de un miliard de dolari pe care compania de stat din Kazahstan s-a angajat să îl deschidă, Ioana Petrescu a răspuns: „Pe rectificare sunt întrebări ?”.

La insistenţele jurnaliştilor, ministrul s-a limitat doar la a spune că Guvernul stă „extrem de bine” la capitolul venituri bugetare, potrivit Mediafax.

La începutul acestui an, Guvernul a adoptat o hotărâre care adoptă memorandumul de înţelegere cu KazMunaiGaz, după ce la, finele anului trecut, preşedintele Traian Băsescu a contestat aprobarea acestui document prin lege.
Potrivit memorandumului, statul ar trebui să încaseze 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria Petromidia, cea mai mare din ţară.

De asemenea, KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al Rompetrol, promite, în document, să înfiinţeze un fond de un miliard dolari care va investi în proiecte din domeniul energetic într-un interval de şapte ani.

Cu toate acestea, nu s-a stabilit încă nici data licitaţiei la care kazahii să se prezinte pentru a cumpăra pachetul de acţiuni, deci Guvernul este încă departe de a încasa banii, iar Fondul nu este încă funcţional. Potrivit Hotnews, Departamentul pentru Energie susţine ca a primit, săptămâna trecuta, mandat din partea Guvernului să înfiinţeze compania de stat care va participa în numele statului în fondul de investiţii. „Asa cum era planificat, Guvernul a adoptat saptamana trecuta un memorandum prin care Departamentul pentru Energie a primit mandat din partea Executivului pentru a infiinta compania de stat care va participa in numele statului in fondul de investitii de circa 1 miliard de dolari. Dupa ce in urmatoarele saptamani fondul va fi functional, se va lansa si anuntul de privatizare” spune Departamentul pentru Energie, pentru Hotnews.

Memorandumul referitor la conversia obligaţiunilor izvorâte din datoriile istorice ale Rompetrol către stat, aprobat încă din primăvara anului trecut, nu produce aşadar nici un efect. Compania petrolieră nu poate încă plăti cele 200 de milioane de dolari pe care statul ar urma să-i primească pe acţiuni, potrivit înţelegerii, şi nici nu poate debloca sume pentru capitalizarea fondului de investiţii de un miliard de dolari, pentru că statul încă nu a creat legislaţia în acest sens.

În această lună s-au împlinit patru ani de la momentul conversiei obligaţiunilor de 600 de milioane de dolari în acţiuni, timp în care statul nu a primit nici un ban de la Rompetrol în vechea chestiune a datoriilor istorice ale companiei petroliere, din cauza proceselor, birocraţiei şi disputelor politice.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...