Băsescu a pierdut. Memorandumul dintre statul român şi Rompetrol trece din nou de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cu 203 voturi "pentru", 75 de voturi "împotrivă" şi 6 abţineri, cererea preşedintelui Traian Băsescu de respingere a legii de aprobare a Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol, deputaţii adoptând legea iniţială.
Economica.net - mie, 18 sept. 2013, 10:53
Băsescu a pierdut. Memorandumul dintre statul român şi Rompetrol trece din nou de Camera Deputaţilor

La dezbateri, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a spus că Guvernul Ponta a promovat această lege de teama de a-şi asuma răspunderea în cazul Rompetrol şi că Parlamentul este pus în situaţia de a asigura o acoperire pentru Guvern. Toader a arătat că preşedintele a fost corect când a retrimis legea la Parlament pentru a fi respinsă.

În replică, liderul grupului PSD Marian Neacşu a spus că Traian Băsescu a retrimis legea la Parlament pentru o chestiune de formă, şi nu de fond şi că această lege este o prioritate pentru USL.

Camera Deputaţilor este prima sesizată cu cererea de reexaminare.

Potrivit acestui Memorandum de înţelegere semnat la Bucureşti la 15 februarie, KazMunaiGaz poate răscumpăra de la Ministerul Economiei cu 200 milioane dolari un pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

În cererea de reexaminare în care se solicită respingerea acestei legi, preşedintele Băsescu arată că cele două părţi semnatare îşi asumă un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A., deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) în schimbul a 200 de milioane dolari SUA.

„Ca o premisă a implementării tranzacţiei mai-sus amintite, OPSPI va face demersuri utile şi necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi măsurile administrative iniţiate împotriva S.C. «Rompetrol Rafinare» – S.A. să înceteze. De asemenea, cele două părţi stabilesc constituirea unui fond de investiţii kazah-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80% The Rompetrol Group şi 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic. Aşadar, legea supusă reexaminării are un caracter individual, ea fiind concepută nu pentru aplicarea ei la un număr nedeterminat de cazuri concrete, ci într-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzacţiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul în Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda. Această soluţie legislativă nu reglementează o relaţie socială generală, ci o prealabilă înţelegere, adică un acord de voinţă între The Rompetrol Group N.V. şi Guvern”, argumentează preşedintele Băsescu în cererea de reexaminare.

Şeful statului arată că, „în situaţia de faţă, stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzacţii între Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V., printr-o hotărâre adoptată de Guvern, potrivit competenţei sale de administrare a proprietăţii statului”.

„Totuşi, Guvernul a ales calea unei iniţiative legislative, pe care a depus-o în Parlament. În urma adoptării de către Parlament a proiectului de lege amintit, puterea legislativă a încălcat dispoziţiile Articolului 1 alineatul (4) din Constituţia României, deoarece şi-a arogat competenţa de legiferare, cu încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat”, mai afirmă preşedintele Băsescu.

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, în 21 mai, cu 233 de voturi „pentru”, 63 de voturi „împotrivă” şi 26 de abţineri, proiectul de lege privind memorandumul încheiat între statul român şi grupul Rompetrol.

80 de deputaţi din opoziţie au contestat legea la Curtea Constituţională (CC) care a respins, însă, cu majoritate de voturi, obiecţia de necunostituţionalitate asupra legii privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol.

La finele lunii iunie, Victor Ponta a realizat o vizită oficială în Republica Kazahstan, partenerul cel mai important al României în Asia Centrală. Discutiile au vizat dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două state – oportunitatea unor noi investiţii în România, posibilitatea livrării de gaz din Kazahstan în România (printr-o extensie a South Stream), dar si de uraniu pentru unităţilor de la Cernavodă.

De asemenea, cele doua parti au discutat despre posibilitatea extinderii prezenţei companiilor româneşti pe piaţa din Kazakhstan, folosirea mai intensă a Oil Terminal Constanţa, dar şi deschiderea unei linii aeriene directe intre Astana-Bucureşti.

Pentru sustinerea mediului de afaceri, partile au convenit ca reuniunea Comisiei mixte economice sa aibă loc în toamna acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...