Memorandumul privind preluarea ELCEN de către Capitală, aprobat de CGMB

Memorandumul privind realizarea Serviciului public de alimentare cu energie termică a Capitalei prin preluarea ELCEN de către municipalitate, iniţiat de primarul Sorin Oprescu şi ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a fost aprobat, joi, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Economica.net - joi, 29 nov. 2012, 20:14
Memorandumul privind preluarea ELCEN de către Capitală, aprobat de CGMB

Serviciul vizează producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea acesteia prin intermediul unui sistem integrat de alimentare centralizată cu energie termică.

Memorandumul urmează să fie avizat de ministrul Finanţelor Publice şi transmis Guvernului, pentru a fi supus aprobării de către premier.

Prin acest memorandum, este definită şi stabilită „soluţia pentru realizarea Serviciului public prin intermediul unui Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) integrat, prin preluarea controlului integral de către Municipiul Bucureşti asupra ELCEN”.

Documentul arată că, în prezent, deşi există un SACET, acesta nu este integrat şi nu aparţine integral municipiului Bucureşti, fiind exploatat de doi operatori, respectiv ELCEN, care este operatorul celor cinci CET-uri, şi RADET, operatorul reţelelor de transport şi de distribuţie a energiei termice.

Solicitarea municipalităţii este ca toate cele cinci CET-uri să fie trecute în domeniul public al Capitalei, împreună cu activele şi pasivele aferente.

În prezent, consumatorii de energie termică din Capitală sunt reprezentanţi de 10.010 asociaţii de proprietari cu 8.660 de blocuri de locuinţe şi aproximativ 570.000 de apartamente, în care locuiesc aproximativ 1.300.000 de locuitori, dar şi de peste 3.300 de instituţii, agenţi economici, sere etc.

Pentru toţi consumatorii alimentaţi sunt înregistrate 25.581 puncte de consum contorizate.

În memorandumul aprobat de CGMB există, ca soluţie, realizarea serviciului public de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice prin intermediul unui SACET integrat, prin trecerea în domeniul public a municipiului Bucureşti a celor cinci CET-uri care asigură 90% din producţia de energie termică, creându-se totodată condiţiile rezolvării problemelor financiare existente între ELCEN şi RADET.

Potrivit documentului, odată cu realizarea serviciului public, se poate delega de către municipalitate gestiunea acestui serviciu către „un operator sau partener cu experienţă profesională şi capabilitate financiară care să realizeze investiţii în SACET integrat”, pentru creşterea calităţii acestui serviciu la un tarif suportabil pentru populaţie.

În ceea ce priveşte datoriile existente ale RADET la ELCEN, în momentul în care acest serviciu va reuni cele două instituţii, patrimoniul va deveni comun, iar acestea se vor „stinge de drept”.

Neplata la termen a facturilor emise de ELCEN către RADET a dus la strângerea unor datorii, dar şi a unor majorări de întârziere care, în 30 octombrie, erau în valoare 2.241.242.355,09 lei, din care 1.448.164.992,32 reprezentau datoria principală, iar 793.077.362,77 de lei reprezentau penalizări de întârziere.

Odată cu aprobarea memorandumului, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost împuternicit să întreprindă demersurile necesare pentru îndeplinerea obiectivului acestui document.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMV Petrom nu se așteaptă la probleme în alimentarea cu gaze la iarnă
OMV Petrom nu se așteaptă la probleme în alimentarea cu gaze la iarnă
Piaţa din România va avea suficiente gaze pentru a trece cu bine această iarnă, însă trebuie să ne asigurăm că putem ...
Cel mai mare studio independent de dezvoltare jocuri video din România îşi aduce CFO din Fortune 500
Cel mai mare studio independent de dezvoltare jocuri video din România îşi aduce CFO din Fortune 500
Amber Studio, cel mai mare studio independent de dezvoltare jocuri video din România, anunță consolidarea echipei de management ...
Holcim lansează în România gama de betoane DYNAMax. MIRO Offices din București, primul proiect din lume construit cu noul produs
Holcim lansează în România gama de betoane DYNAMax. MIRO Offices din București, primul proiect din lume construit cu ...
Holcim Romania lansează, în premieră în Europa, noua gamă de betoane de înaltă performanță DYNAMax. România este ...