Memorandumul referitor la folosirea spaţiului aerian de la Deveselu de către SUA, a fost aprobat

Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri un memorandum privind negocierile şi semnarea angajamentului de implementare dintre autorităţile desemnate ale SUA şi României, referitor la folosirea spaţiului aerian de deasupra şi din jurul bazei militare de la Deveselu.
Economica.net - mie, 20 iun. 2012, 15:28
Memorandumul referitor la folosirea spaţiului aerian de la Deveselu de către SUA, a fost aprobat

„Memorandum privind aprobarea negocierii şi semnării angajamentului de implementare între autorităţile desemnate ale SUA şi României, privind folosirea spaţiului aerian de deasupra şi în jurul bazei Deveselu se referă la chestiunile tehnice de folosire a spaţiului aerian din jurul şi de deasupra bazei Deveselu. După cum vă daţi seama, aici este vorba despre nişte restricţii care se aplică în această zonă şi care sunt fixate concret, la distanţă, la înălţime, tot ce poate să delimiteze aceste spaţiu”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

În atenţia Executivului, potrivit lui Zaharescu, a fost şi un memorandum referitor la evaluarea conformităţii cu prevederile Convenţiei Consiliului Europei privind spălarea banilor, descoperirea şi confiscarea produselor infracţiunii şi finanţării terorismului.

„În acest memorandum a fost arătat un rezumat al participării delegaţiei României la Convenţia Consiliului Europei privind spălarea banilor, descoperirea şi confiscarea produselor infracţiunii şi finanţării terorismului. La această Convenţie s-a discutat şi raportul de evaluare a României. Există rapoarte de evaluarea pentru toate ţările parte la Convenţie. Raportul privind România evidenţiază bunele practici din ţara noastră şi formulează nişte recomandări. El va fi tradus şi în limba română, urmând să fie publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a precizat că în şedinţa de miercuri s-a discutat şi despre aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicarea bolilor la animale.

„S-a mai discutat despre un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 341 din 2012 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicarea bolilor la animale, a celor transmisibile de la animal la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, a acţiunilor prevăzute în programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pe anul 2012. Prin acest proiect de hotărâre se modifică Hotărârea 341 din 2012 în sensul extinderii inspecţiei animalelor din exploataţiile nonprofesionale, care se va realiza de două ori pe an de către medicii veterinari cu liberă practică”, a precizat Zaharescu.

Un alt proiect de hotărâre în atenţia Executivului a fost şi cel pentru aprobarea amendamentului convenit între Guvern şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în schimbul de scrisori semnate la Bucureşti în 2 decembrie 2011 şi la Paris în 6 decembrie 2011, la acordul cadru de împrumut dintre ţara noastră şi BDCE, destinat finanţării proiectului privind reabilitarea monumentelor istorice din România.

„Acest act normativ este legat de aprobarea amendamentului convenit între Guvern şi BDCE, amendament care se referă la un acord mai vechi prin care se finanţa proiectul de reabilitare al unor monumente istorice din România. Este vorba despre un proiect care a dat rezultate, printre obiectivele care au fost deja recepţionate numărându-se Teatrul Naţional ‘Vasile Alecsandri’ din Iaşi şi corpul central al Muzeului Naţional de Artă al României. Acest amendament a avut, de fapt, rolul de a asigura continuitatea derulării împrumutului şi după termenul limită iniţial. Din cauza unor lucrări complexe, termenele au fost depăşite, iar întreruperea finanţării ar fi dus, în mod evident, la complicaţii şi la nefinalizarea acestor proiecte importante”, a spus Zaharescu.

Tot în şedinţa de miercuri, Executivul a aprobat şi acordul de colaborare între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului al României şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor al Republicii Moldova, semnat la Iaşi în 3 martie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Angajații și angajatorii din domeniul IT se confruntă, de la finalul anului 2023, cu o serie de modificări cu un impact semnificativ în domeniul salarizării. Printre măsurile care au vizat......
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile – Bloomberg
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile ...
Preţurile la energia electrică înregistrează fluctuaţii mari în Europa, ceea ce scoate în evidenţă că este nevoie ...
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari contributori. Topul celor mai mari plătitori de taxe către Rusia: Raiffesen si Unicredit, primele locuri
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari ...
Cele mai mari taxe plătite către banca centrală a Rusiei de către băncile europene prezente în această țară sunt ...
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi ...