Mercedes ar putea face maşini în România

Daimler se gândeşte la asamblarea de autovehicule Mercedes, împreună cu grupul Renault-Nissan în Europa de Est. 
Economica.net - vin, 24 aug. 2012, 12:25
Mercedes ar putea face maşini în România

Producţia la o uzină din Europa de Est ar putea începe în 2016. Este vorba despre un automobil Mercedes (probabil un SUV compact) şi automobile Infiniti, divizia de lux a Nissan, scrie Reuters citând Financial Times Deutschland. Decizia finală ar putea fi luată la finalul acestui an. Cotidianul german nu a spus de unde are aceste informaţii. Oficialii Daimler şi Renault au refuzat să comenteze.

Uzina Dacia de la Mioveni este cea mai importantă uzină a grupului Renault Nissan din Europa de Est.
Renault mai are o fabrică în  Slovenia, la Revoz, unde se construieşte Renault Clio şi noul Twingo, în Turcia, la Bursa, şi în Rusia.

Renault Nissan a semnat recent un acord preliminar cu gigantul rus de stat Russsian Technologies Corp., în baza căruia vor investi 750 milioane de dolari într-un joint venture care va deţine 74,5% din acţiunile AvtoVAZ. Finalizarea tranzacţiei este programată pentru 2014, după ce Renault a cumpărat, în 2008, un sfert din AvtoVAZ. Noua alianţă operează patru uzine în Rusia: Togliatti, la Moscova, St. Petersburg şi Izhevsk.

Mercedes are o uzină în Ungaria, la Kecskemet, unde se construiesc modelele compacte Mercedes A şi B class, urmând ca în 2013 sau 2014 să înceapă producţia la modelul CLA

Uzina de la Kecskemet va avea o capacitate anuală de 100.000 de unităţi, însă această cifră ar putea fi triplată prin creşterea numărului de schimburi. Directorul general al Mercedes-Benz Hungaria, Ingo Frohlich, a declarat că societatea se aşteaptă ca noua generaţie de autovehicule Mercedes B class să înregistreze o creştere a vânzărilor de două cifre în Ungaria în acest an, după ce în 2011 au fost vândute 1.085 de automobile.

O investiţie de 800 milioane de euro, uzina din Ungaria a grupului Daimler ar urma să aibă un personal de 2.500 de angajaţi până la finele acestui an.

Daimler vrea ca prin această strategie să se apropie mai mult de rivalii de la BMW şi Volkswagen ale căror rezultate financiare au fost mai bune decât ale lui Daimler.

Alianţa dintre Mercedes şi Renault-Nissan datează din 2010, însă până acum cele două părţi au făcut schimb de platforme şi motoare fără a avea operaţiuni de producţie în comun.

Pe lângă Europa, Daimler şi Nissan construiesc motoare la uzina Nissan din Tenesse, SUA, atât pentru automobilele Infiniti cât şi pentru Mercedes.

Cota de piaţă a Renault în UE a scăzut în prima jumătate a anului la 8,5%, de la 9,5% în perioada corespunzătoare a anului trecut, în timp ce companiile sud-coreene Hyundai şi Kia şi-au extins amprenta de la 4,7% la 5,9%. BMW, care a lansat o nouă versiune a compactei Seria 1 şi a extins propunerile mărcii Mini, şi-a consolidat poziţia de la 5,7% la 6,1%.

Renault merge însă mai bine decât rivalul francez PSA Peugeot Citroen, deoarece s-a extins mai devreme pe pieţele emergente şi datorită alianţei cu Nissan, care datează din 1999. Renault generează 47% din afaceri în afara Europei, faţă de 39% în cazul Peugeot.

Renault a obţinut în primul semestru un profit net de 786 milioane euro, datorită creşterii livrăruilor cu 20% în America Latină şi cu 29% în Rusia. Nissan, unde Renault deţine 43% din acţiuni, a contribuit cu 230 milioane euro la rezultat.

Dacia, cumpărată în 1998 de grupul francez, se află la centrul campaniei Renault de extindere pe pieţele emergente, notează Bloomberg, deoarece companiile rivale nu pot concura cu modelul unic de tehnologie europeană la preţuri mici. Spre exemplu, Sandero pleacă de la 6.790 euro în Germania, faţă de 9.850 euro pentru modelul Volkswagen Up, de mai mici dimensiuni.

Te-ar mai putea interesa și
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
Aproximativ 36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 71% consideră esențială bateria de mare capacitate, potrivit unui studiu realizat de Xiaomi în perioada martie-aprilie......
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a avertizat joi asupra unor noi reduceri de costuri şi de personal, ...
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la ...
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...