Mercedes-Benz Vision EQXX, un prototip din viitorul mașinilor electrice

Pentru că au decis să participe doar online la CES 2022, germanii de la Mercedes-Benz au anunțat astăzi detaliile prototipului Vision EQXX, o mașină electrică a cărei autonomie tinde spre 1.000 km.
Robert Stan - lun, 03 ian. 2022, 22:02
Mercedes-Benz Vision EQXX, un prototip din viitorul mașinilor electrice

Oficialii Mercedes-Benz susțin că prototipul Vision EQXX, alimentat de baterii, poate fi condus mai mult de 1.000 km cu o singură încărcare, acesta fiind „cel mai eficient și aerodinamic vehicul” construit până în prezent.

„Acesta nu este un «show-car», ci un protagonist al dezvoltării tehnologiei. Mercedes a muncit din greu în ultimii ani, iar ambiția noastră este nu numai să ținem pasul, ci și să fim în fruntea jocului, a declarat Markus Schaefer, directorul de dezvoltare al grupului Daimler.

Conform oficialului, prototipul demonstrează îmbunătățirile aduse eficienței motorului electric, invertorului, designului bateriei și managementului termic.

În privința energiei necesare deplasării, germanii vorbesc despre un pachet de baterii care poate stoca aproape 100 kWh și care are o nouă compoziție chimică dezvoltată cu ajutorul experților de la echipa de Formula 1 Mercedes-AMG împreună cu divizia Mercedes-AMG High Performance Powertrains din Marea Britanie.

Același pachet de baterii ocupă cu 50% mai puțin volum și este cu 30% mai ușor decât cel existent în vedeta Mercedes EQS, vehiculul electric emblematic actual al mărcii premium germane. Mai mult chiar, acesta este suficient de mic pentru a putea fi amplasat inclusiv în vehicule compacte.

Pentru a obține o eficiență sporită fără a crește volumul bateriei inginerii au majorat conținutul de siliciu din anozii bateriei.

Consumul de energie estimat al Mercedes-Benz Vision EQXX este de până în 10 kWh la 100 km. Pentru comparație, Tesla Model S are un consum de 18,1 kWh / 100 km.

De asemenea, prototipul are un sistem de management termic care ajută la limitarea pierderilor de energie. O combinație de obturatoare aerodinamice, supape de răcire și pompe de apă asigură menținerea unei temperaturi ideale în zona bateriei și a sistemului de propulsie. Grație unei plăci de răcire instalată în podeaua vehiculului, care utilizează curentul de aer de sub mașină Vision EQXX își asigură o autonomie suplimentară de circa 19 km.

Tot pentru suplimentarea autonomiei, mașina are pe plafon panouri solare „ultra-subțiri” care furnizează energia necesară parcurgerii unei distanțe suplimentare de 25 km.

Markus Schaefer susține că prototipul va intra în teste pe diferite tipuri de teren chiar înainte de jumătatea lui 2022, iar anumite componente din acesta vor fi disponibile în vehiculele de serie Mercedes în termen de doi până la trei ani. Totuși, oficialul german a refuzat să precizeze când va ajunge pe piață și bateria cu autonomie de 1.000 km.

„Vom fi, probabil, primii care vor prezenta o mașină cu o autonomie de 1.000 de km în viața reală”, a menționat Schaefer.

Conceptul Mercedes-Benz Vision EQXX a fost dezvăluit în cadrul unui eveniment online și urma să fie piesa centrală a standului mărcii germane de la CES Las Vegas. Grupul Daimler și-a anunțat însă săptămâna trecută retragerea de la expoziția de tehnologie din SUA, preferând o prezență strict online din cauza noului val al pandemiei.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...