Merkel, către statele care au semnat pactul bugetar: Respectați acordul

Toate ţările care au semnat pactul bugetar trebuie să respcte acest acord, a declarat miercuri cancelarul Angela Merkel, într-o conferinţă de presă la Berlin, părând să se adreseze Franţei şi Greciei, relatează AFP.
Economica.net - mie, 09 mai 2012, 13:43
Merkel, către statele care au semnat pactul bugetar: Respectați acordul

„Fiecare trebuie să respecte ceea ce am decis. Douăzeci şi cinci de ţări au semnat pactul bugetar”, a declarat Merkel, care a felicitat Grecia, Portugalia şi Slovenia pentru că au ratificat deja acest tratat ce impune o disciplină bugetară. Ea a amintit că Irlanda urmează să se pronunţe în acest sens printr-un referendum, la sfârşitul lui mai.

Această declaraţie, făcută la sediul Cancelariei, într-o conferinţă de presă comună cu premierul sloven Janez Jansa, părea îndreptată împotriva Franţei şi Greciei, unde politica de austeritate pare pusă în discuţie, în urma înfrângerii, duminică, a guvernelor pro-austeritate.

Preşedintele-ales francez, socialistul François Hollande, reclamă o renegociere a tratatului privind disciplina bugetară semnat de 25 de ţări europene, în urma unei iniţiative a Germaniei, cu scopul ca acestuia să i se adauge măsuri de creştere economică.

De asemenea, oficiali politici greci s-au declarat dispuşi să pună în discuţie angajamentele pro-austeritate ale ţării, respinse masiv de către electorat duminică, provocând îngrijorări pe pieţe şi ridicând problema rămânerii ţării în zona euro.

O „creştere (economică) şi finanţe solide nu sunt contradictorii. Existenţa unor bugete solide reprezintă o condiţie necesară, dar nu şi suficientă, a creşterii” economice, a subliniat Merkel, repetând un punct de vedere deja exprimat în aceste ultime săptămâni.

Ea urmează să îl primească pe Hollande la Berlin pe 16 mai, la o zi după învestirea acestuia în funcţie, la Palatul Elysée.

Cei doi lideri au poziţii diferite asupra politicii economice din Europa, în faţa crizei. Merkel este pregătită să discute despre măsuri de creştere, dar până în prezent a refuzat orice renegociere a tratatului.
„Pactul bugetar nu este negociabil”, sublinia ea luni.

Cancelarul s-a confruntat deja cu o revoltă a opoziţiei de stânga în Parlament, care ameninţă că nu va ratifica pactul bugetar în forma actuală, reclamând măsuri de creştere economică, după modelul socialiştilor francezi.
Fiind necesară o majoritate de două treimi în vederea ratificării acestui text, coaliţia conservatorilor şi liberalilor condusă de Merkel urmează să înceapă de săptămâna viitoare negocieri cu social-democraţii şi Verzii, cu scopul de a obţine un compromis.

„Cancelarul apără pactul bugetar aşa cum este, iar aceasta este poziţia aflată la baza negocierilor cu opoziţia”, a declarat miercuri Steffen Seibert, purtătorul său de cuvânt, într-o conferinţă de presă.

Nicio dată nu a fost stabilită, încă, pentru ratificarea tratatului de către Germania. Guvernul spera la un vot pentru 25 mai, dar acest termen pare că nu va putea fi respectat.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...