Merkel crede în viitorul Greciei

Economica.net
11 04. 2014
merkel_61420500

”Cred în mod ferm că, după o etapă foarte, foarte dură, această ţară are nenumărate posibilităţi care n-au fost încă sesizate şi pe baza cărora se poate construi, după o cale dificilă”, a declarat cancelarul Merkel în faţa unei mulţimi de tineri antreprenori greci.

Lidera celei mai mari economii europene, care a început, prin întâlnirea cu şefi de întreprinderi, o vizită de câteva ore la Atena, a adăugat că ”a venit să audă progrese, dar şi necazuri”.

”Aş vrea să arunc un ochi asupra viitorului şi să vorbesc cu tineri care au avut iniţiative, povestesc despre succese, dar probabil şi despre necazuri”, a spus dna Merkel.

Cancelarul german a dorit să-şi manifeste înţelegerea faţă de dificultăţile întâmpinate de către interlocutorii săi şi, mai larg, de către greci, comparând cei cinci ani de criză traversaţi de Grecia cu perioada reunificării germane la începutul anilor ’90 şi subliniind că problemele de finanţare a activităţii cu care se confruntă tinerii antreprenori greci sunt comune celor două ţări.

În legătură cu aceasta, dna Merkel şi-a exprimat dorinţa ca Banca greacă de investiţii, în curs de înfiinţare, la care Germania va participa cu suma de 100 milioane de euro, să ajute la rezolvarea problemei lichidităţilor.

”Cred că Grecia, după reformele structurale întreprinse, şi cu cele care rămân de efectuat, are înaintea sa mai multe posibilităţi decât dificultăţi, chiar dacă, din cauza şomajului foarte, foarte ridicat, nu le sesizează încă”, a mai spus cancelarul german.

Discuţiile cancelarului cu antreprenori au fost urmate de o conferinţă de presă cu premierul Antonis Samaras.

”Sper că, atunci când vă veţi întoarce acasă în această seară, când veţi vorbi cu prietenii voştri, nu vă vor reproşa că v-aţi întâlnit cu mine”, a adăugat cancelarul german, aluzie la comentariile adesea negative pe care le-a suscitat numele său în rândul opiniei publice elene, care a asociat Germania cu cura de austeritate aplicată Greciei de patru ani de către Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru a evita falimentul.