Merkel dă Germania de Est exemplu ţărilor europene cu probleme economice

Economica.net
19 02. 2013
angela_merkel_04090500

Merkel, primul cancelar din estul fost comunist al ţării, a declarat că a învăţat în Germania de Est că nu există cale de ocolire a reformelor pentru a îmbunătăţi competitivitatea.

„Când am devenit parte a Republicii Federale a Germaniei, a trebuit să implementăm reforme masive pentru a restructura economia. A fost, însă, necesar pentru a crea o bază solidă de companii mici şi mijlocii în noile state”, a afirmat Merkel, într-un discurs susţinut la Mainz, în cadrul unei reuniuni regionale a reprezentanţilor unor camere de comerţ şi organizaţii profesionale.

Chiar dacă regiunile din Germania de Est au fost eligibile pentru fonduri şi subvenţii europene, „la finalul unor reforme structurale trebuie să existe o companie competitivă”, a spus cancelarul.

Din poziţia de lider al celei mai mari economii din Europa, Merkel a exercitat presiuni asupra statelor zonei euro afectate de criză să adopte reforme privind piaţa muncii şi îmbunătăţirea competitivităţii la nivel global.

Pe lângă experienţa din Germania de Est, Merkel a dat exemplu şi un set de reforme implementate de predecesorul său, Gerhard Schroeder, şi cunoscute sub denumirea de Agenda 2010.

Pachetul de măsuri Agenda 2010, care a presupus schimbări pe piaţa muncii şi reduceri de beneficii sociale, a declanşat proteste de stradă împotriva lui Schroeder în 2004. Merkel l-a învins pe Schroeder şi a devenit cancelar anul următor, după ce şomajul a atins 12,1%, maximul după cel de-a Al Doilea Război Mondial. Organizaţii internaţionale, inclusiv Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, creditează măsurile adoptate de Schroeder pentru aducerea şomajului până la 6,8% în decembrie 2011, minimul de la reunificarea ţării în 1990.