1EUR = 4.8429 RON | Bucureşti 31 º

News

Merkel, în Rusia, pentru a discuta despre democraţie cu Putin

Cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte vineri la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin, cu care va discuta despre democraţia din Rusia, unde libertăţile sunt afectate, într-o încercare a celor două părţi de a atenua tensiunile apărute după ce Berlinul a formulat unele critici, relatează AFP.

16 noi, 2012 | Mediafax

În cursul acestei intâlniri la Kremlin, care urmează să înceapă la ora 12.50 GMT (14.50, ora României), Merkel va pleda pentru o consolidare a drepturilor cetăţenilor Rusiei, a anunţat joi o sursă guvernamentală germană.

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle s-a pronunţat luni pentru un "dialog critic deschis" cu Moscova.

Deputaţi conservatori şi liberali, aflaţi la putere în Germania, au îndemnat săptămâna trecută Guvernul Angelei Merkel să se angajeze în favoarea unui nivel mai mare de democraţie în Rusia, declarându-se "deosebit" de îngrijoraţi cu privire la măsuri adoptate recent împotriva unor opozanţi ai regimului rus, într-o moţiune dezbătută în Camera inferioară a Parlamentului german (Bundestag).

Moscova a fost iritată de criticile însărcinatului misiunii pentru Rusia în cadrul Guvernului german, Andreas Schockenhoff, care a participat la pregătirea acestei moţiuni.

Însă cancelarul nu se simte obligat să evoce cele 17 puncte concrete vizând Rusia, enumerate în moţiunea din Bundestag, a adăugat joi sursa guvernamentală germană citată.

Kremlinul a depus eforturi să minimizeze criticile asupra unor probleme referitoare la libertăţi, care au tendinţa să irite Moscova. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că în Germania sunt prevăzute alegeri legislative anul viitor.

"Noi ştim că, aşa cum se întâmplă în orice ţară, cineva va încerca şi acolo (în Germania) să exploateze relaţiile cu cel mai apropiat partener al Germaniei, pentru a obţine puncte", a declarat Peskov unor jurnalişti, cu o zi înaintea acestor consultări.

"Nu ne place ca relaţiile germano-ruse să fie folosite în acest mod", a adăugat el.

Cooperarea economică ruso-germană va fi tema principală a discuţiilor germano-ruse. Germania are interese importante în Rusia, al cărei principal partener comercial este şi de care depinde în mare parte pentru aprovizionarea cu gaze naturale.

În Germania şi-a rezervat Putin prima vizită efectuată într-o ţară occidentală, la 1 iunie, imediat ce a revenit la Kremlin, după două mandate de preşedinte în perioada 2000-2008 şi unul de premier.loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO