Merkel încearcă să calmeze preocupările Chinei în legătură cu zona euro

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a încercat joi la Beijing să calmeze ''neliniştea'' premierului Chinei, Wen Jibao, în legătură cu zona euro, obţinând din partea liderului chinez promisiunea că Beijingul va investi în continuare în zona euro, scrie într-un comentariu AFP.
Economica.net - joi, 30 aug. 2012, 12:09
Merkel încearcă să calmeze preocupările Chinei în legătură cu zona euro

Acest angajament a fost de altfel imediat ilustrat prin semnarea unui contract privind achiziţia a 50 de avioane Airbus pentru suma de 3,5 milioane de dolari.

Sosită la Beijing în fruntea unei importante delegaţii de miniştri şi oameni de afaceri, Angela Merkel a detaliat, în faţa omologului său chinez, politicile adoptate de Europa pentru a învinge criza din domeniul datoriilor suverane, insistând asupra ”voinţei absolute” de a consolida moneda unică. ”I-am explicat premierului Wen că sunt în curs de realizare numeroase reforme şi că există o voinţă politică absolută de a replasa euro printre monedele puternice”, a subliniat Merkel.

China, a cărei creştere economică se confruntă cu o încetinire netă şi a cărei bursă este la cel mai scăzut nivel al său din ultimii trei ani şi jumătate, suportă contraloviturile dificultăţilor cu care se confruntă Uniunea Europeană, prima piaţă pentru exporturile chineze. ”Faptul că am ascultat-o mi-a sporit încrederea. Dar trebuie să spun, cu toată sinceritatea, că aplicarea acestor măsuri nu va fi lină”, a comentat Wen Jibao. ”Criza datoriei europene a continuat recent să se agraveze, provocând preocupări puternice în cadrul comunităţii internaţionale. Sincer, sunt, de asemenea, neliniştit”, a mărturisit el.

”Există două preocupări principale: mai întâi, de a şti dacă Grecia va părăsi zona euro. Apoi, de a şti dacă Italia şi Spania vor lua măsuri de redresare complete”, a subliniat şeful guvernului chinez. ”China este dispusă, cu condiţia unei evaluări prealabile a riscurilor, să continue să investească pe piaţa datoriilor suverane europene”, a mai spus liderul chinez.

Germania reprezintă aproape jumătate din exporturile europene către China. Aproape un sfert din exporturile chineze către Uniunea Europeană au ca destinaţie Germania.

Angela Merkel a fost apoi primită, tot în Marele Palat al Poporului, din Piaţa Tiananmen, de către preşedintele chinez, Hu Jintao, care a salutat eforturile sale ”de promovare a relaţiilor chino-germane”. Apoi, Merkel, s-a întâlnit cu vicepreşedintele chinez Xi Jinping, succesorul anunţat al lui Hu Jintao.

Cancelarul german se va deplasa vineri în oraşul Tianjin pentru a vizita uzina Airbus, administrată în regim de co-întreprindere. Un acord-cadru de 1,6 miliarde de dolari abia a fost semnat în legătură cu prelungirea acestui lanţ de asamblare a aparatelor A320, fără să se precizeze cum va fi repartizată suma între parteneri.

EADS şi-a confirmat, de asemenea, dorinţa de implicare durabilă în China printr-un alt acord, de 12,5 miliarde de dolari, referitor la Eurocopter.

Volkswagen, primul constructor european de automobile, a încheiat la rândul său un acord de 290 milioane de dolari pentru a construi un centru de producţie şi pregătire la Tianjin.

În fine, producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii ZTE a semnat cu grupul german IET Holding un contract de 1,3 miliarde de dolari în sectorul fibrelor optice.

Schimburile bilaterale dintre primele două mari puteri exportatoare mondiale au ajuns la 169 miliarde de dolari în 2011, în creştere cu 18,9 % în raport cu anul precedent.

Angela Merkel întreprinde cea de-a doua vizită a sa în China în 2012. Potrivit analiştilor, Beijingul consideră că Germania are un rol din ce în ce mai decisiv în criza din zona euro şi Berlinul se impune drept interlocutorul esenţial.

Această vizită i-ar putea permite, de asemenea, cancelarului german să discute despre Siria şi Iran, dosare dificile între China şi Occident, precum şi despre drepturile omului, îndeosebi despre situaţia foarte tensionată din regiunile tibetane.

În legătură cu un alt subiect sensibil, Merkel a afirmat că speră într-o ”soluţie negociată prin dialog” în conflictul comercial dintre societăţile europene din domeniul energiei fotovoltaice şi rivalele lor chineze pe care le acuză de dumping.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...