Merkel: Membrii zonei euro trebuie să fie pregătiţi să cedeze din suveranitate

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că membrele zonei euro trebuie să fie pregătite să cedeze controlul asupra unor domenii politice în favoarea instituţiilor europene, ca zona să poată depăşi cu adevărat criza datoriilor şi să recâştige investitorii străini
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 14:24
Merkel: Membrii zonei euro trebuie să fie pregătiţi să cedeze din suveranitate

Prezentă, alături de premierul polonez Donald Tusk, la un eveniment găzduit de Deutsche Bank, în Berlin, Merkel a apărat modul în care a abordat criza, împotriva criticilor care susţin că a pus prea mult accentul pe austeritate, afirmând că Europa trebuie să găsească o cale prin care să obţină atât creştere, cât şi finanţe solide.

Comentariile sale preced cu două luni reuniunea liderilor europeni, la Bruxelles, unde vor discuta despre aşa-numita „uniune fiscală”.
Nu se aşteaptă prea multe de la respectivul summit, în parte pentru că atenuarea crizei a redus presiunile asupra liderilor să facă un salt uriaş către integrare, dar şi din cauza divergenţelor dintre Germania şi partenerii săi, în special Franţa, în privinţa următorilor paşi de urmat.

„Se pare că găsim soluţii comune atunci când ne aflăm pe marginea prăpastiei”, a spus Merkel. „Dar imediat ce slăbeşte presiunea, fiecare spune că vrea să meargă pe drumul său. Trebuie să fim pregătiţi să acceptăm că Europa are ultimul cuvânt de spus în anumite domenii. Altfel, nu vom putea continua să clădim Europa”, a adăugat ea. Tusk a avertizat că ar fi „periculos” dacă alte ţări din Europa ar simţi că Germania îşi impune în toată Uniunea propriul model economic.
Dar Merkel a negat că aşa ar sta lucrurile, subliniind că Europa este formată din culturi şi economii diferite, cu forţă diferită. Dar a insistat că esenţial este ca Europa să se orienteze spre practicile cele mai bune. Aceasta înseamnă ca Germania să accepte o unică piaţă pentru servicii, o piaţă comună a muncii şi sisteme de securitate socială mai compatibile, astfel încât europenii să se poată muta dintr-un stat în altul fără să se teamă pentru pensiile lor.

„Nu trebuie să renunţăm întotdeauna la practicile naţionale, dar trebuie să fim compatibili. Acum este un haos. Trebuie să fim pregătiţi să ne rupem de trecut, ca să putem avansa. Eu sunt gata să o fac”, a asigurat ea.
Prezentându-i pe Merkel şi Tusk, copreşedintele Deutsche Bank, Anshu Jain, i-a lăudat pe liderul german şi Banca Centrală Europeană pentru eforturile depuse să potolească criza.

„Acum, când călătoresc în Europa şi Statele Unite, până şi cei mai sceptici investitori recunosc că viitorul zonei euro nu mai este grav ameninţat. Şi acesta este un lucru foarte bun”, a spus Jain.
Dar Tusk a recunoscut că îndelungata criză a avut efect asupra opiniei publice din Polonia, unde majoritatea populaţiei are dubii în ceea ce priveşte adoptarea euro.

Te-ar mai putea interesa și
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând cu 1 iulie 2024. Acesta va prelua responsabilitățile Adelei......
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...