Merkel urmează să fie desemnată candidatul CDU la funcţia de cancelar

Angela Merkel, aflată la cel mai înalt nivel al popularităţii sale în Germania, urmează să fie desemnată candidat la funcţia de cancelar de către creştin-democraţi (CDU), reuniţi marţi şi miercuri într-un congres, ea sperând la un al treilea mandat, cu zece luni înainte de alegeri, relatează AFP.
Economica.net - mar, 04 dec. 2012, 07:01
Merkel urmează să fie desemnată candidatul CDU la funcţia de cancelar

Singura candidată la succesiunea sa, Angela Merkel, în vârstă 58 de ani, urmează să fie realeasă marţi în mod triumfal la preşedinţia partidului conservator pe care îl conduce de 12 ani. Singura necunoscută este dacă va reuşi un scor mai bun ca cel de la alegerile din 2010, când a obţinut 90,4% din voturi, comentează AFP.

Scorul pe care îl va obţine va fi urmărit cu atenţie, cu atât mai mult cu cât Congresul CDU, care se desfăşoară la Hanovra (nord), va lansa campania sa în vederea alegerilor legislative, programate pentru 22 septembrie 2013, în urma cărora speră să obţină un nou mandat de patru ani.

Personalitatea politică preferată a germanilor, Merkel se află la cel mai înalt nivel de popularitate înregistrat în ultimii şapte ani, de când se află la conducerea Germaniei, în timp ce electoratul partidului ei este afectat de o eroziune, înregistrată după ultimele alegeri, în 2009.

„Sloganul de campanie al CDU pentru 2013? (…) Angela Merkel”, subliniază revista Der Zeit în ediţia online.

Merkel va susţine marţi, înainte de prânz, un discurs în faţa celor aproximativ 1.000 de delegaţi conservatori, dedicat în principal crizei datoriilor în zona euro.

„Cancelarul de fier”, cum este numită uneori din cauza unor poziţii inflexibile adoptate în materie de austeritate bugetară, nu a exclus duminică, pentru prima dată, o ştergere a datoriei Greciei în câţiva ani.

Luni seara ea a revenit asupra acestui subiect, care îi deranjează pe contribuabilii germani, precizând că nu vrea să îl ia în calcul „acum”.

Regimul fiscal aplicat cuplurilor cu parteneri de acelaşi sex este unul dintre principalele subiecte de discuţie de pe agenda acestui Congres, dedicat în mare parte unor dezbateri din societate. Deputaţi CDU au lansat o iniţiativă destinată alinierii regimului lor fiscal celui al cuplurilor cu parteneri de sex opus, o iniţiativă pe care Merkel o refuză pentru moment, la fel ca şi alţi oficiali din cadrul acestui partid care apără familia tradiţională.

Duminică, social-democraţii din cadrul SPD îşi vor desemna candidatul pentru viitorul scrutin, un fost ministru de Finanţe, Peer Steinbrück.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...