Merkel va merge marţi în prima sa vizită la Atena de la începutul crizei

Cancelarul german Angela Merkel se va duce marţi la Atena pentru a-l întâlni pe omologul său grec Antonis Samaras şi vrea să sprijine un "efort de reformă mai susţinut" la care s-a angajat noul Guvern grec, a anunţat vineri purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert, relatează AFP.
Economica.net - vin, 05 oct. 2012, 12:28
Merkel va merge marţi în prima sa vizită la Atena de la începutul crizei

„Este vorba despre o vizită obişnuită” în cursul căreia principalele subiecte de discuţie vor fi „situaţia din Grecia, situaţia din zona euro, problemele internaţionale şi relaţiile bilaterale între cei doi parteneri”, a afirmat Seibert în timpul unei conferinţe de presă obişnuite.

„Mesajul pe care Germania îl va transmite Greciei este cel pe care cancelarul l-a transmis tot timpul, mai ales când Samaras a venit la Berlin, adică: vrem să ajutăm Grecia şi să o stabilizăm în zona euro”, a precizat purtătorul de cuvânt.

„Vedem că sub Guvernul Samaras există un efort de reformă mai susţinut şi dorim să sprijinim aceasta”, a declarat el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului grec, Simos Kedikoglu, a salutat vineri anunţarea vizitei cancelarului german la Atena, considerând-o „un pas suplimentar” spre ieşirea din criza datoriilor în zona euro.

Vizita cancelarului, „prima de cinci ani (…), este pozitivă pentru consolidarea legăturilor „bilaterale” şi va constitui un pas suplimentar spre importantele decizii europene viitoare”, a declarat Kedikoglu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului grec a precizat că vizita pe care Merkel o va face la Atena este răspunsul unei invitaţii a omologului său grec, conservatorul Antonis Samaras.

Anunţarea acestei vizite intervine în timp ce Grecia negociază cu reprezentanţii creditorilor săi (UE, BCE şi FMI) asupra eforturilor de redresare a ţării, urmărind reluarea perfuziei financiare internaţionale care ar putea s-o protejeze de insolvabilitate.

Ministrul grec de Finanţe, Yannis Sturnaras, şi troika creditorilor se vor întâlni vineri după-amiază pentru a continua negocierile. Obiectivul Greciei este să ajungă la un „progres” care să poată fi constatat luni în timpul unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro, înainte ca dosarul grec să fie pus pe agenda summitului european din 18 octombrie, a comentat o sursă ministerială.

Într-un interviu, publicat vineri de cotidianul german Handelsblatt, premierul grec Antonis Samaras, a afirmat că ţara sa este „la limită” cu ceea ce poate solicita poporului său.

Potrivit lui, Grecia poate rezista „până la sfârşitul lui noiembrie” fără noul ajutor, „după care casieria va fi goală”, subliniază el. Grecia vrea să obţină cât mai repede plata unei tranşe de împrumut în valoare de 31,5 miliarde de euro în baza asistenţei financiare internaţionale de 130 de miliarde de euro care i-a fost acordată în iarnă.

În interviu, Samaras saluta şi calitatea relaţiei sale cu Merkel, iar la întrebarea dacă va fi utilă vizita cancelarului în Grecia a răspuns că „va fi foarte importantă”.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...