MET cumpără al doilea parc eolian din Bulgaria și vrea capacități în regenerabil și în România

MET Group, companie europeană din sectorul energetic, cu sediul central în Elveția și prezentă și pe piața din România, anunță preluarea integrală a unui parc eolian din Bulgaria, cu putere instalată de 60 MW, ca urmare a semnării unui acord de achiziție cu spaniolii de la Grupul Enhol.
Mihai Nicuţ - lun, 02 aug. 2021, 10:21
MET cumpără al doilea parc eolian din Bulgaria și vrea capacități în regenerabil și în România

Tranzacția reprezintă un pas important în atingerea obiectivelor de dezvoltare a MET Group pe segmentul producției de energie din surse regenerabile, în Europa Centrală și de Est (CEE), unde dorește ca, până în 2023, să dețină în operare unități cu putere totală instalată de 500 MW, arată MET într-un comunicat de presă.

“Prin noua achiziție portofoliul MET din Bulgaria pe segmentul producției de energie din surse eoliene a ajuns la 102 MW. România este o altă piață importantă pe care compania dorește unități de producție a energiei din surse eolienne”arată MET.

MET Group a semnat pe data de 30 iulie un acord de cumpărare cu Grupul Enhol, o afacere de familie din Spania, specializată în producția de energie din surse regenerabile, pentru  preluarea parcului eolian Suvorovo Wind Park, cu o putere instalată de 60 MW, localizat în vestul Bulgariei, în apropierea litoralului Mării Negre. Tranzacția va fi finalizată în trimestrul trei din 2021.

Puterea Suvorovo Wind Park reprezintă 8,5% din capacitatea totală eoliană din Bulgaria, parcul fiind format din 30 de turbine Gamesa G90, cu o capacitate de 2 MW fiecare. Parcul eolian funcționează din 2012 și a produs în medie circa 120 gigawați oră de energie electrică, asigurând astfel necesarul pentru alimentarea a aproximativ 38.000 de gospodării.

Principala direcție de dezvoltare a MET Group este reprezentată de creșterea capacităților pe segmentul producției de energie din surse regenerabile, în regiunea Europei Centrale și de Est. Această tranzacție asigură pentru MET o prezență puternică pe piața din Bulgaria unde a mai cumpărat la începutul acestui an Black Sea Wind Park, cu o putere instalată  de 42 MW.

„Aceasta este a doua achiziție importantă de active pe segmentul regenerabilelor în Bulgaria, parte a strategiei noastre pentru regiunea Europei Centrale și de Est, unde dorim, până în 2023, un portofoliu de unități de producție cu o putere de 500 MW. Credem că abordarea de business integrată din piețele noastre cheie oferă un plus de valoare pentru susținerea procesului de tranziție energetică”, a declarat Benjamin Lakatos, CEO MET Group.

„MET Romania Energy urmărește, de asemenea, consolidarea prezenței pe piața locală prin unități de producție pe segmentul parcurilor eoliene și fotovoltaice. Aceasta ar răspunde strategiei de dezvoltare integrate a grupului. Sondăm oportunitățile din piață, mai ales în contextul unei prezențe regionale puternice a grupului pe segmentul eolian, în Bulgaria și Serbia”, a declarat Florin Frunză, director general MET Romania Energy.

MET Group este o companie energetică integrată, cu sediul în Elveția și activități pe piețele gazelor naturale și a energiei. MET este prezentă prin subsidiare în 14 țări, pe 25 de piețe naționale de gaze și 22 hub-uri energetic internaționale. În 2020 MET Group a raportat venituri totale de 11,2 miliarde euro și un volum total de gaze tranzacționate de 71 miliarde metri cubi.

Te-ar mai putea interesa și
Extinderea la doi ani a perioadei de acordare a autorizaţiei de muncă pentru străinii care lucrează în România – proiect
Extinderea la doi ani a perioadei de acordare a autorizaţiei de muncă pentru străinii care lucrează în România – ...
O iniţiativă legislativă depusă la Parlament prevede extinderea, de la un an la doi ani, a perioadei pentru care se acordă, se eliberează şi se prelungeşte autorizaţia de muncă pentru......
Care este prognoza pieței de criptomonede pentru 2024 (P)
Care este prognoza pieței de criptomonede pentru 2024 (P)
Nu este un secret că piața crypto este caracterizată de o volatilitate crescută și de fluctuații de preț care pot ...
Cod fiscal schimbat din nou: reguli noi privind recuperare pierderilor firmelor, din activităţi independente, investiţii sau alte surse extrasalariale
Cod fiscal schimbat din nou: reguli noi privind recuperare pierderilor firmelor, din activităţi independente, investiţii ...
Începând cu 2024, pierderea fiscală anuală a firmei se recuperează în procent de 75% din profiturile impozabile obţinute ...
Tranzacție. Vertiv achizitioneaza CoolTera, furnizor de infrastructură de răcire cu lichid
Tranzacție. Vertiv achizitioneaza CoolTera, furnizor de infrastructură de răcire cu lichid
Vertiv, furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, a anunțat joi că subsidiarele ...