Meta și-a publicat primul raport privind implicarea sa în apărarea drepturilor omului

14 07. 2022
Mark Zuckerberg

Raportul are în vedere anii 2020 şi 2021 şi se referă la măsurile luate pe Facebook şi Instagram, de exemplu, pentru a combate dezinformarea legată de pandemia de COVID-19, rezumând totodată studii deja publicate cum sunt cele privind alegerile din Statele Unite ale Americii sau din Filipine.

„Raportul explică modul în care regulile noastre privind datele, echipa noastră de răspuns la forţele de ordine şi evaluările noastre contribuie la apărarea persoanelor de supravegherea ilegală sau excesivă a guvernelor”, se precizează într-un comunicat de presă al companiei californiene.

Meta, care operează între altele Facebook şi Instagram, la fel ca Google, compania care administrează faimosul motor de căutare omonim, a fost recent luată în vizor de politicieni, asociaţii şi jurnalişti în legătură cu apărarea datelor femeilor care vor să avorteze în SUA, drept constituţional revocat de Curtea Supremă americană la sfârşitul lui iunie ac.c., aminteşte AFP.

Acestea se tem ca grupurile din industria IT să nu fie forţate să remită autorităţilor, sub mandat legal, informaţii personale cu privire la femei care au contactat, de exemplu, servicii de asistenţă pentru întreruperea voluntară a sarcinii, în statele americane unde avortul este interzis.

„În conformitate cu politica noastră în materie de drepturile omului, ne-am luat angajamentul să interpretăm solicitările din partea guvernelor în mod cel mai restrâns posibil”, a asigurat pentru AFP Miranda Sissons, directoare pentru drepturile omului în cadrul Meta.

„În cazul unei diferenţe între normele locale şi internaţionale, încercăm să respectăm normele internaţionale în cea mai mare măsură posibil”, a adăugat aceasta, fără a face alte precizări privind preocupările concrete în privinţa femeilor din SUA.