Medicamentele esenţiale pentru pacienţii cu diabet tip 2 şi hipotiroidism lipsesc cu desăvârşire din farmacii – SNMF

Metforminul şi levotiroxina lipsesc cu desăvârşire din farmacii, atrag atrage atenţia Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), for reprezentativ al medicilor de familie din ţara noastră. Metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienţilor cu diabet zaharat tip 2, iar levotiroxina este singura substanţa activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului. În contextul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicația de bază poate fi catastrofală pentru pacienţi, pentru că în această perioadă accesul al servicii medicale de specialitate este limitat şi pentru că evoluția unei persoane cu afecţiuni cronice decompensate care se îmbolnăveşte de COVID-19 este cel mai probabil fatală, adaugă medicii reuniţi în SNMF.
Cristina Şomănescu - lun, 23 mart. 2020, 06:27
Medicamentele esenţiale pentru pacienţii cu diabet tip 2 şi hipotiroidism lipsesc cu desăvârşire din farmacii - SNMF

Metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienţilor cu diabet zaharat tip 2, iar pentru foarte mulți dintre ei este singura medicaţie. Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic, ci reprezintă creşterea riscului de evenimente cardiovasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicaţii renale, oftalmologice, de apariţie a piciorului diabetic, explică SNMF.

În prezent, 463 de milioane de persoane au diabet la nivel mondial, iar până în anul 2045 numărul lor va ajunge la 700 de milioane, potrivit International Diabetes Federation Atlas, ninth edition 2019, spun medicii reuniţi în Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF).

Levotiroxina este singura substanța activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului. Prevalența pacienților cu hipotiroidismului poate depăși 12% din populația generală, conform American Thyroid Association.
Sistarea accesului pacienților la tratamentul esențial pentru controlul bolii conduce la apariția complicațiilor și chiar la creșterea riscului de deces, atrage atenţia SNMF.

În contextul pandemiei cu COVID-19, lipsa accesului la medicaţia de bază poate fi catastrofală pentru pacienţi, pentru că în această perioadă accesul al servicii medicale de specialitate este limitat și pentru că evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este cel mai probabil fatală.
Solicităm asigurarea accesului la medicația de bază pentru pacienții cu boli cronice pentru că orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viața acestora în pericol, conchide SNMF.

Te-ar mai putea interesa și
Goldman Sachs se aşteaptă ca până la finalul lui 2021 cotaţia barilului de ţiţei să ajungă la 90 de dolari
Goldman Sachs se aşteaptă ca până la finalul lui 2021 cotaţia barilului de ţiţei să ajungă la 90 de dolari
Analiştii de la Goldman Sachs au majorat estimările privind cotaţia barilului de ţiţei Brent la finalul lui 2021 la 90 de dolari, de la 80 de dolari, în urma redresării mai rapide a cererii......
Cîţu: Ţinta în privinţa paturilor ATI pentru bolnavii de COVID este să ajungem la 2.000
Cîţu: Ţinta în privinţa paturilor ATI pentru bolnavii de COVID este să ajungem la 2.000
Premierul Florin Cîţu a declarat luni că autorităţile au în vedere creşterea numărului de paturi ATI la 2.000, dând ...
„Autostrada Ford”: Imagini spectaculoase cu montarea tablierului la Podul peste Olt
„Autostrada Ford”: Imagini spectaculoase cu montarea tablierului la Podul peste Olt
Pasionații de infrastructură au postat luni imagini cu montarea tablierului metalic la Podul peste Olt, construit de Dorinel ...
Alertă în Bucureşti – 2.559 cazuri noi în Capitală. 11 judeţe în scenariul roşu – Coronavirus luni, 27.09.2021
Alertă în Bucureşti – 2.559 cazuri noi în Capitală. 11 judeţe în scenariul roşu – Coronavirus luni, 27.09.2021
Coronavirus luni, 27 septembrie 2021 - 2.559 cazuri noi în Bucureşti. Este cel mai mare număr de infecţii raportate în ...