Metro Cash & Carry și-a anunțat strategia pentru următorii opt ani. Modelul de business din România va fi implementat și în alte țări

Retailerul german Metro Cash & Carry și-a anunțat planurile de business pentru următorii ani când mizeză pe creșteri anuale de 3-5% până în 2025. Vor să își loializeze clienții profesioniști printr-o abordare multichannel și să investească masiv în digitalizare și e-commerce. Au testat deja câteva modele de business, iar pe cele cu rezultate bune, printre care și cel din România, le vor scala.
Alina Stanciu - mie, 26 ian. 2022, 22:04
Metro Cash & Carry și-a anunțat strategia pentru următorii opt ani. Modelul de business din România va fi implementat și în alte țări

Retailerul german Metro Cash & Carry și-a setat obiectivele până în 2030 și, odată cu acestea, și strategia care îi va permite să atingă aceste cifre. Vrea să ajungă la vânzări de 40 de miliarde de euro până în 2030,  având creșteri anuale de 3-5% până în 2025, și la o EBITDA de 2 miliarde de euro scalând mai multe modele de business testate deja în mai multe piețe, printre care și România.

Focusul va fi pe clienții profesioniști, care ar trebui să genereze 80% din business-ul global al Metro până în 2030, față de 60% în momentul de față. Totodată, strategia retailerului gravitează în jurul nevoii de a fideliza clienții actuali și de a-i determina să cumpere mai des și mai mult. Iar acest lucru va însemna, pe unele piețe, schimbări în oferta de poduse și a modului în care sunt organizate magazinele.

În momentul de față, retailerul operează atât magazine în interiorul cărora există depozite de marfă de unde se face livrarea la domiciliu /sediul clientului, dar și depozite de sine stătătoare (FSD-Food service Distribution) de unde pleacă marfa comandată de clienții profesionali. În total, retailerul german operează 681 de magazine, dintre care 563 cu depozit încorporat și 67 de centre logistice dedicate livrărilor ( FSD).

Modelul românesc va fi implementat și în alte țări

Modelul românesc a fost implementat acum cinci ani, iar rezultatele, spun managerii companiei, demonstrează că strategia poate fi scalată și adaptată cu succes și pe alte piețe. În perioada analizată, retailerul german a reușit să aibă în  România o rată de creștere anuală a profitabilității de 13% , o rată anuală de creștere a vânzărilor de 11%, o creștere cu 27% a gradului de satisfacție a clienților.

Citește și:

Ce măsuri au funcționat? Compania a redus numărul de SKU-uri, a făcut mai vizibile produsele prin prezentarea lor pe paleți, a redus costurile de achiziție cumpărând volume mai mari și a redus numărul de promoții concentrându-se în schimb pe oferirea unor prețuri competitive în oferta curentă. Iar acestea sunt printre măsurile pe care compania le va lua la nivel global.

Dacă în momentul de față, magazinele Metro au în medie 75.000 de SKU din care 17% branduri proprii, în 2030 compania vrea să reducă cu 30-40% numărul de SKU-uri, dintre care 35% branduri proprii. În acest mod, compania eficientizează spațiul din magazine și crește profitabilitatea per unitate vândută.

Investiții de 2,5% din vânzări. Compania vrea să extindă conceptele de franciză și să dubleze forța de vânzare

În ceea ce privește expansiunea, Metro anunță că magazinele fizice reprezintă în continuare elementele cheie ale business-ului, dar acestea vor avea și un alt rol în ecosistem. Focusul va fi însă pe depozitele FSD pentru care retailerul va dubla numărul de angajați în vânzări. În total, compania va crea în jur de  6.500 de poziții la nivel global, doar pe acest segment.

„Creșterea vânzărilor va fi determinată în primul rând de vânzările FSD, care vor crește de peste trei ori (până în 2030 n.red). (…) În anii următori, METRO își propune să accelereze ritmul de creștere, să maximizeze propunerea sa de valoare și  să își extindă poziția de lider în comerțul cu produse alimentare. Acest lucru este menit să crească vânzările la peste 40 de miliarde de euro până în 2030 și EBITDA la peste 2 miliarde de euro. Ca parte a strategiei, compania intenționează să investească până la 2,5% din totalul vânzărilor sale până în 2025, reducând apoi treptat această sumă la până la 1,5% din vânzările totale. Ofensiva de creștere se bazează pe 3 piloni: focus pe clienții profesioniști, extinderea semnificativă  a modelului de afaceri multicanal și dezvoltarea de noi afaceri. Acest lucru înseamnă alinierea consecventă a gamei de produse pentru a satisface nevoile clienților profesioniști. Dezvoltarea de noi afaceri implică extinderea conceptelor de franciză pentru clienții comercianți și accelerarea în continuare a afacerilor în sectorul hotelier”, potrivit companiei.

„Vânzarea angro pentru clienții profesioniști este eficientă, fiabilă și profesională. Acest lucru înseamnă că sortimentele, caracteristicile produselor, prezentarea și ambalarea produselor vor fi aliniate exclusiv la nevoile clienților profesioniști în viitor. Acest lucru se aplică în special produselor marcă proprie. Prețurile urmează să rămână în mod constant mai mici decât nivelurile de vânzare cu amănuntul”, mai anunță compania.

Investiții masive în digitalizare

O altă direcție în  care va investi Metro este digitalizarea și lansarea unui marketplace, distinct de tipul de magazin online care operează în momentul de față în mai multe țări, printre care și România.

„Marketplace-ul este un alt canal de vânzări în creștere rapidă în cadrul rețelei multicanal a METRO. Lansată în 2019, METRO MARKETS operează în Germania și Spania și oferă peste 600.000 de produse legate de industria ospitalității. Anul acesta, compania va lansa o astfel de platformă și în Italia și Portugalia, urmând ca expansiunea să cuprindă ulterior câte două-trei țări pe an. Obiectivul este să se ajungă la vânzări de 3 miliarde de euro până în 2030 și EBITDA break-even până în 2026.

Aceasta în condițiile în care, din datele Metro, valoarea medie a unei comenzi online B2B este de 2-3 ori mai mare decât a unei comenzi B2C.

Tot legat de digitalizare, companie testează deja soluții în magazin. Spre exemplu, în unele magazine, pickerii folosesc ochelari speciali care le indică direct unde este un produs la raft, pentru a economisi astfel timpul cu căutarea. De asemeanea, în Ungaria  se testează un sistem prin care clienții folosesc o aplicație mobilă scan & go pentru a scana produsele în timp ce fac cumpărături. Plata se face automat la ieșire, fără a sta la coadă la casa de marcat. 

Planul companiei este să genereze 40% din cifra de afaceri din vânzări digitale.

METRO este liderul comerțului cu ridicata la scară mondială, cu sortimente alimentare si nealimentare, specializat în deservirea nevoilor hotelurilor, restaurantelor si restaurantelor (HoReCa), precum și ale comercianților independenți. În întreaga lume, METRO are aproximativ 17 milioane de clienți care pot alege să facă cumpărături într-unul dintre magazinele de format mare, să comande online și să ridice produsele din magazin sau să le fie livrate.

METRO a generat vânzări de 24,8 miliarde de euro, EBITDA de 1,2 miliardde de euro și operează 681 de magazine în 34 de țări.

Citește și:

 

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...