Schimbarea la faţă a Metro. Primul retailer modern care a venit în România şi-a modificat strategia de business

30 09. 2015
2_25040_e_79588200

Metro Cash&Carry România, primul retailer modern care a intrat în România, în urmă cu 19 ani, încearcă să îşi revină financiar dintr-o perioadă tulbure prin remodelarea unor magazine astfel încât să fie adaptate la nevoile actuale ale consumatorilor. Schimbările vizează atât unităţilor Metro Cash and Carry cât şi magazinele de proximitate La Doi Paşi, pe care retailerul le operează într-un sistem de franciză. „După un an şi jumătate de reorganizări, timp în care am traversat şi criza economică din România, se întrevede un nou concept de viitor. (… ) Suntem pregătiţi pentru viitor . Este timpul pentru excelenţă în business, pentru inovaţie şi pionierat. (…) Metro se întoarce către piaţa din România.”, a declarat directorul general al Metro România, Gilles Roudy. Potrivit acestuia, compania nu are în plan deschiderea de noi magazine Metro Cash&Carry, dar se vor extinde prin parteneriat cu antreprenorii locali cu magazinele de proximitate La Doi Paşi. „Metro a investit foarte mult în ultimii aproximativ 20 de ani. Vom continua să ne dezvoltăm, dar vom investi atât cât este nevoie pentru a fi adaptaţi la piaţa actuală şi la cerinţele consumatorilor”, a mai declarat directorul care va face doi ani de Metro Cash and Carry în decembrie anul acesta. 

Până acum, în mandatul lui Roudy compania a închis prima unitate Metro din România, un Metro Punct din Piteşti aflat în proximitatea unui Metro Cash and Carry, iar compania a raportat pentru prima dată pierderi, după foarte mulţi ani de profit. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, cifra de afaceri a companiei a scăzut în 2014 la 4,48 de miliarde de lei, iar pierderile nete s-ai cifrat la 1,2 milioane de lei, faţă de 5,2 miliarde de lei în 2010 şi profit de 139,5 milioane de lei, spre exemplu, sau 4,7 miliarde de lei cifră de afaceri în în 2013 şi un profit net  43,6 milioane de lei.

Totodată, sub brandul La Doi Paşi, pe care Metro îl dezvoltă printr-un sistem de franciză, operează acum în jur de 500 de magazine de proximitate, faţă de aproximativ 700 câte erau în urmă cu un an.

Cum va arăta noul Metro Cash and Carry

Potrivit ofiacililor companiei, primul magazin Metro Cash and Carry care va fi modernizat va fi din Constanţa, procesul urmând să mai dureze aproximativ o lună. „Vom remodela acest magazin penbtru a fi mai adaptat la nevoile clienţilor noştri. La Constanţa am început deja modernizarea. Este important să fim mai aproape de clienţii noştri profesionişti şi am gândit magazinul astfel încât accesibilitatea la produse să crească. Până acum reacţia clienţilor a fost una pozitivă. Într-o lună magazinul din Constanţa va fi perfect.”, a mai declarat Gilles Roudy, potrivit căruia nu toate magazinele Metro se vor remodela. „Vom remodela progresiv 10-20 de magazine, nu mai multe. Nu vrem să investim extrem de mult în acest proces, pentru a ne putea concentra pe priorităţile noastre: acelea de a oferi preţuri bune şi produse variate, de calitate,  de a ne dezvolta brandul  etc. (…) Trebuie să ţinem cont de ce fel de clienţi avem în magazinul respectiv. Dacă sunt mai mulţi din HORECA, sau mai mulţi mici întreprinzători. În Constanţa, spre exemplu, magazinul este atipic pentru că nu avem acelaşi profil de client pe toată perioada anului. Aşa că am schimbat layout-ul magazinului şi felul în care sunt puse produsele pe raft”, a declarat directorul Metro.  

Compania va continua însă politica de promovare a produselor româneşti pe care le comercializează sub brandul „De-ale noastre”. Lansat în urmă cu aproximativ trei ani, programul „De-ale noastre” care presupune parteneriate cu fermieri locali include acum 100 de agricultori din 33 localităţi şi 9 judeţe,, în jur de 45 de sortimente şi 1.200 de tone distribuite. „Consumul de produse locale este în creştere şi ne dorim ca , în trei-cinci ani, să dublăm numărul producătorilor locali cu care lucrăm.  De asemenea, în aceeaşi perioadă, vom creşte de 3 ori volumul de produse pe care le vindem prin aceste parteneriate”, spune Roudy, potrivit căruia procesul este unul îndelungat şi presupune mult efort din partea echipei Metro.

Schimbări şi la Doi Paşi – intră puternic în mediul rural 

În ceea ce priveşte franciza La Doi Paşi, care a ajuns acum la circa 500 de unităţi, Roudy susţine că planurile companiei sunt de triplare a numărului de magazined într-un interval de timp de 3-5 ani.  De asemenea, retailerul propune consumatorilor un nou tip de magazin La Doi Paşi, adaptat noilor cerinţe ale pieţei, în care vor exista mai multe produse proaspete, printre care şi o zonă de brutărie- patiserie. Primul astfel de magazin pilot s-a deschis în luna decembrei a acestui an, în Bucureşti, pe Bd Ştefan cel Mare, urmând a fi replicat şi în alte zone. „Suntem pregătiţi să lansăm mai multe astfel de magazine. Am decis că trebuie să creăm un  „stop and go (opreşte-te şi pleacă n.red” şi nu un „shop and go (cumpără şi pleacă, analogie şi la numele sub care grupul belgian Delhaize operează magazinele sale de proximitate  n.red). Este un concept realizat după ce ne-am ascultat clienţii, dar şi pe cei ai concurenţei şi am analizat conceptele competitorilor noştri”, a precizat managerul Metro, potrivit căruia 3-4 astfel de unităţi vor fi deschise în următoarea perioadă în Bucureşti, unde lanţul nu este foarte prezent. Pe termn scurt, compania plănuieşte inaugurarea a 10 astfel de unităţi La Doi Paşi, restul urmând să fie în marile oraşe dar şi în mediul rural. „Soluţiile propuse partenerilor noştri din Bucureşti nu vor fi aceleaşi ca cele pentru cei din mediul rural. Trebuie să fim adaptaţi mediului”, mai explică managerul Metro.  

Metro Cash&Carry este reprezentată în 26 de ţări, cu peste 750 de magazine de tip cash&carry (destinate clienţilor profesionali), 117.000 de angajaţi şi vânzări de 31 miliarde euro în anul financiar 2013/2014.

În România, compania a intrat pe piaţă în 1996 şi deţine în prezent 31 de magazine cash&carry în 24 de oraşe, o suprafaţă totală de vânzare de 190.000 mp, iar vânzările anuale s-au situat la 906 milioane euro în anul financiar încheiat. Compania organizează în perioada 30 septembrie-3 octombrie Metro Expo, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate comerţului business to business din sud-estul Europei, la care  participă 450 de angajaţi ai companiei, 260 de furnizori Metro.