Metrorex a tăiat 14 milioane de lei din bugetul pe 2018 al Metroului de Drumul Taberei

Metrorex a diminuat cu 14 milioane de lei bugetul alocat anul acesta pentru Metroul de Drumul Taberei. Motivul: nici până acum nu a fost semnat contractul pentru automatizarea traficului pe noua magistrală de metrou.
Anemona Andone - Dum, 11 nov. 2018, 19:31
Metrorex a tăiat 14 milioane de lei din bugetul pe 2018 al Metroului de Drumul Taberei

Investiţiile pentru Magistrala 5, secțiunea 1, au fost diminuate pentru anul acesta de la 616 milioane de lei la 602 milioane de lei, conform proiectului de rectificare a bugetului Metrorex.

„Referitor la Magistala 5 de metrou (Drumul Taberei – Pantelimon, Tronsonul Drumul Taberei – Universitate. Secțiunea 1 – stația, depoul și galeria de legătură Valea Ialomiței), diminuarea fondurilor alocate pentru anul 2018, au avut drept cauză, nefinalizarea procedurii de achiziție publică aferentă sistemului de siguranța traficului, ca urmare a contestării nominalizării câștigătorului la CNSC și în instanțele judecătorești de către unul dintre ofertanți”, a declarat pentru Economica.net Dumitru Şodolescu, directorul general al Metrorex.

Pe de altă parte, fondurile alocate Magistralei 4 cresc de aproape trei ori în urma rectificării bugetului. Astfel, în cazul Magistralei 4 au fost suplimentate investițiile până la 112 milioane lei, față de 45 milioane de lei inițial.

„La data publicării (21.02.2018) pe site-ul Ministerului Tranporturilor a proiectului de Buget de venituri si cheltuieli pe anul 2018 al Metrorex S.A, cheltuielile cu investițiile în valoare de 805.813,32 mii lei (din care Magistrala 4. Racord 2. Gara de Nord – Lac Străulesti. Tronson Parc Bazilescu – Lac Străulesti, Titlul 58 – Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, cu suma de 45.000 mii lei), nu cuprindeau fondurile alocate prin Legea 188/2015 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene și Ministerului Transporturilor, în vederea utilizării acestora pentru obiectivele de investiţii ale Metrorex SA”, a explicat Şodolescu.

În data de 27 februarie 2018, Ministerul Transporturilor a comunicat aprobarea introducerii modificărilor în programul de investiții publice al Metrorex SA, în valoare de 246.786 mii lei (Titlul 51- Transferuri pentru finanțarea proiectului de investiții la metrou), din care au fost alocate fonduri suplimentare pentru Magistrala 4 de metrou, în valoare de 66.816 mii lei, în vederea finalizării următoarelor proiecte:
– Lucrări structură și instalații la Depoul Străulesti și Park&Ride;
– Lucrări de refacere suprafețe, galerie de legătura, un terminal intermodal, un park&ride și un depou.

Pierderi de 2,5 ori mai mari

Tot în bugetul rectificat, Metrorex estimează pentru acest an pierderi de 245,81 milioane de lei, de 2,5 ori mai mari faţă de nivelul estimat la începutul anului.

„Metrorex a fundamentat bugetul de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2018 cu un rezultat negativ în valoare de 245,81 milioane de lei. În semestrul I 2018, Metrorex a înregistrat în evidențele contabile ale societății cheltuieli aferente despăgubirilor stabilite ca obligații de plată instituite prin hotărâri definitive ale instanței de judecată în sumă de cca 190 milioane de lei”, a mai spus şeful Metrorex.

Reamintim că în Metrorex ar trebui să acorde anul acesta constructului Metroului de Drumul Taberei despăgubiri de 190 de milioane de lei, în urma unor litigii pierdute în instanţă.

Într-un document MT se estimează că metroul de Drumul Taberei ar putea fi gata anul viitor.

Magistrala 5, tronsonul 1 (Eroilor – Drumul Taberei), va avea aproape 7 km lungime, 10 stații şi depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor).

Peste 64.000 de bucureşteni ar urma să beneficieze de noua secţiune, care vor călători între cele două puncte ale oraşului în mai puţin de un sfert de oră.

Magistrala 5 are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon. Valoarea totală a investiţiei în Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon este estimată la 9,16 miliarde de lei, aceasta urmând să fie gata în întregime în 2032.

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...