Metrorex avansează cu proiectul tronsonului Gara de Nord – Gara Progresul. A scos la licitaţie studiul de fezabilitate

Economica.net
28 02. 2017
gara_de_nord_37711400

Metrorex a lansat licitaţia pentru servicii de proiectare, asistenţă şi consultanţă de specialitate aferente realizării Studiului de Pre-Fezabilitate (SPF) şi Studiului de Fezabilitate (SF) pentru construcţia Liniei 4 de metrou: Lac Străuleşti – Gara Progresu, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu, potrivit unui anunţ de participare publicat marţi în SEAP.

Asta după ce încă din septembrie anul trecut a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţul de intenţie privind studiile pentru tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul.

Valoarea estimată a contractului ce urmează să fie atribuit este de 37,9 milioane de lei (8,4 milioane de euro), fără TVA

Criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate-preţ. Durata contractului va fi de 22 de luni începând de la data atribuirii contractului.

Data limită de depunere a ofertelor este 7 aprilie 2017, iar data limită de evaluare a ofertei este 2 mai 2017.

Conform unor informări anterioare ale Metrorex, acest contract urmează să fie finanţat cu bani elveţieni.

În iulie 2012, compania de metrou anunţa că Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) al Confederatiei Elveţiene a aprobat finanţarea studiului de prefezabilitate şi fezabilitate al magistralei de metrou M4 Gara de Nord – Gara Progresul.

Oficialii Metrorex spuneau atunci că, odată cu finalizarea Magistralei 4 şi conectarea cu linia metroului de la Aeroportul Otopeni, Capitala va dispune de cea mai lungă diametrală de metrou pe axa Nord-Sud, în lungime de circa 33 km şi 28 de statii cu puncte intermodale de transport.

În septembrie 2013, reprezentanţi ai statului român au semnat un acord cu oficiali elveţieni prin care Elveţia urma să finanţeze cu 8,5 milioane de franci studiul de fezabilitate pentru prelungirea magistralei M4, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul. Proiectul era estimat atunci la o valoare totală de 12,4 milioane de franci elveţieni şi urma să aibă o perioadă de implementare de 30 de luni de la data semnării acordului.

Tot atunci, Gheorghe Udrişte, fostul director general al Metrorex şi iniţiator al proiectului Gara de Nord – Gara Progresul, a declarat pentru romania-actualitati.ro că, în mare, traseul tronsonului Gara de Nord – Gara Progresul este stabilit, singura problemă fiind locul prin care tunelul va traversa Dâmboviţa. Studiul urma sa lămurească exact unde tronsonul va intersecta magistrala 1.

Conform unei hărţi cu posibile trasee noi ale metroului bucuştean (foto), tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul ar putea include 15 staţii în total, inclusiv cele unde se intersectează cu alte magistrale de metrou.

Astfel, traseul noului tronson va porni de la Gara de Nord către Piaţa Emil Cioran, Izvor (sau altă staţie între Izvor şi Eroilor), Palatul Parlamentului, Piaţa Regina Maria, Gara Filaret, Viilor, Eroii Revoluţiei, Bacovia, Piaţa Progresul, Toporaşi, Grădiştea, Luica, Alexandru Moldoveanu şi până la Gara Progresul.

Costul pentru construirea acestui tronson era estimat la 950 de milioane de euro.