Metrorex: Poliția Metrou va efectua acțiuni de patrulare în cele zece stații cu trafic intens de călători

Societatea Metrorex anunță prin intermediul unui comunicat că pentru a putea fi puse în aplicare prevederile legale privind călătoria cu metroul în condiții de siguranță, personalul de pază existent va fi redistribuit în stațiile cu trafic intens de călători (Piața Victoriei, Piața Unirii, Dristor, Nicolae Grigorescu, Eroilor, Basarab, Gara de Nord, Piața Sudului, Eroii Revoluției, Obor), prin aducerea personalului de pază mobil din stațiile cu grad de încărcare mai mic. Această acțiune de redistribuire a personalului va avea loc în orele de vârf a circulației cu metroul, adică în intervalele orare 07:00-10:00 și 16:00-19:00.
Economica.net - mar, 14 iul. 2020, 18:12
Metrorex: Poliția Metrou va efectua acțiuni de patrulare în cele zece stații cu trafic intens de călători

Poliția Metrou va realiza acțiuni de patrulare în cele 10 stații cu trafic intens de călători (Piața Victoriei, Piața Unirii, Dristor, Nicolae Grigorescu, Eroilor, Basarab, Gara de Nord, Piața Sudului, Eroii Revoluției, Obor) asigurând echipe cu caracter cvasipermanent în stațiile menționate pentru respectarea regulilor de acces și distanțare socială.

Monitorizarea traficului se va face pe trei paliere: la nivelul trenurilor, prin mecanici; la nivelul stațiilor, prin IDM; la nivel centralizat, prin Operatorii de Circulație.

Situațiile de supraîncărcare vor fi raportate de urgență la Dispecerul Central care va aviza operativ pază și Poliția Metrou în scopul ordonării/restricționării accesului în stațiile cu probleme.

d)         de asemenea,  Dispecerul Central dispune efectuarea de apeluri prin instalațiile de sonorizare către călători pentru a înțelege să poarte masca, să păstreze distanța și să-și limiteze accesul.

e)         în situația în care există călători recalcitranți și sunt indicii că pot apărea situații conflictuale, organele de poliție vor interveni și vor informa operativ structurile de ordine publică abilitate, pentru sprijin.

Vor fi avute în vedere, cu preponderență, stațiile nodale după cum urmează: Piața Unirii 1 și 2, Piața Victoriei 1 și 2, Gara de Nord 1 și 2, Dristor 1 și 2, Eroilor, Nicolae Grigorescu 1 și 2.

În funcție de evoluția numărului de călători și în special în zilele lucrătoare, vor fi avute în vedere  stațiile: Aurel Vlaicu, Pipera, Piața Sudului, Crângași, Lujerului, Eroii Revoluției, Obor cu mențiunea că la schimbul 1 sunt încărcate stațiile Piața Sudului și Eroii Revoluției, iar la schimbul 2 stațiile Pipera și Aurel Vlaicu.

De asemenea, corelat cu numărul de călători, vor fi avute în vedere stațiile Aviatorilor, Universitate, Păcii și Basarab.

Reprezentanții societăților de pază vor fi angrenați cu preponderență, în cadrul acțiunii, pentru gestionarea accesului călătorilor în vederea unui flux controlat.

Dispozitivele principale pentru controlul accesului în cele 22 de stații se vor realiza la fiecare acces la nivel vestibul în fața porților de acces, iar acestea vor fi constituite de firmele de pază sprijinite de poliție și jandarmerie, după caz. Intervențiile pentru aplicarea contravențiilor și restricționarea accesului se vor face cu sprijinul organelor abilitate (poliție, jandarmerie etc.).

Societatea precizează că în această perioadă în care traficul de călători  este de circa 250.000 persoane pe zi, sunt în circulație:

•          29 de trenuri + 5 rezerve pe Magistralele 1 și 3;

•          17 trenuri + 3 rezerve pe Magistrala 2;

•          4 trenuri + 1 rezervă pe Magistrala 4, cu mențiunea că, începând din 15.07.2020, pe această magistrală numărul de trenuri se suplimentează de la 4 la 6 prin punerea în funcțiune a sistemului automat de urmărire a traficului.

În cele 53 de stații cu 134 guri de acces și pe trenurile aflate în circulație este asigurat un efectiv de 186 de agenți de pază/ schimb, iar Poliția Metrou asigură patrulare cu 18 polițiști și 10 jandarmi în sprijin/schimb în toate stațiile de metrou, atât în zona de acces, pe peron, dar și în interiorul garniturilor de tren.

În cazul persoanelor care, din diverse motive, nu respectă măsurile de siguranță legale, echipajele mixte formate din reprezentanții firmei de pază ale Metrorex și cei ai Jandarmeriei le aduc la cunoștință aceste obligații și le solicită să se conformeze sau să părăsească spațiul stației de metrou.

La sancțiunile aplicate până în prezent au fost de fiecare dată avute în vedere că ultimă soluție amenzile, acțiunile derulate de către organele abilitate având caracter preventiv.

În ceea ce privește incidentul din ziua de 13 iulie 2020, din stația Tineretului, mediatizat în presă, în care un pasager nu a respectat măsurile de siguranță sanitară (purtarea măștii), compania consideră că dispozitivul de jandarmi, aflat în patrulare în acea zonă, a acționat în consecință și a aplicat măsurile prevăzute de dispozițiile legale.

Metrorex precizează că împreună cu organele abilitate vor avea toleranță zero cu privire la încălcarea regulilor și măsurilor impuse pentru asigurarea sănătății celorlalți călători.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...