Metrorex: Toate prevederile contractului colectiv de muncă au fost respectate până în prezent

Toate prevederile contractului colectiv de muncă al angajaţilor de la metrou au fost până în prezent respectate şi aplicate, iar creşterile salariale se vor aplica după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2014, precizează reprezentanţii Metrorex, într-un comunicat postat pe site-ul companiei.
Economica.net - joi, 15 mai 2014, 14:28
Metrorex: Toate prevederile contractului colectiv de muncă au fost respectate până în prezent

‘Până la data prezentă, toate prevederile CCM au fost respectate şi aplicate întocmai. Astfel, cu privire la creşterile salariale convenite prin CCM, aplicarea efectivă se va realiza după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii pe anul 2014, în condiţiile stabilite de prevederile legale în vigoare. De altfel, problematica drepturilor salariale constituie o preocupare permanentă a conducerii societăţii fiind garantate şi asigurate veniturile lunare ale salariaţilor la nivelurile stabilite cu USLM’, explică reprezentanţii Metrorex, ca răspuns la revendicărilor sindicaliştilor din Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), care au protestat joi.

În ceea ce priveşte actualizarea structurii organizatorice a societăţii, Metrorex menţionează că aceasta reprezintă atributul exclusiv al ‘angajatorului’, în conformitate cu prevederile legale în vigoare – Codul Muncii. Potrivit acestora, ‘angajatorul are, în principal următoarele drepturi: să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii’, drepturi recunoscute şi de USLM prin CCM în vigoare care prevede că ‘ salariaţii recunosc drepturile exclusive al patronatului în planificarea, organizarea şi conducerea activităţii societăţii’.

‘Subliniem că actualizarea structurii organizatorice s-a realizat în scopul diminuării numărului funcţiilor de conducere la vârf – cerinţă expresă a sindicatului USLM din perioada negocierii CCM în vigoare (în cursul lunii septembrie 2013), a eficientizării activităţii, fără disponibilizări de personal şi cu efect direct în diminuarea cheltuielilor salariale pentru personalul de conducere. Toate aceste măsuri organizatorice au fost realizate în scopul îmbunătăţirii modului de realizare a activităţilor de bază ale societăţii ce concură la transportul şi siguranţa călătorilor’, se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii Metrorex subliniază că lista problemelor revendicate de sindicatul USLM au constituit preocuparea Ministerului Transporturilor şi a SC Metrorex SA, care au iniţiat întâlniri cu reprezentanţii USLM în cursul săptămânii trecute (5 – 9 mai 2014), întâlniri în cadrul cărora au fost discutate, analizate şi mediate punctual toate problemele ridicate de USLM.

Câteva sute de sindicalişti din cadrul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) au protestat joi, de la ora 14,00, în faţa Ministerului Transporturilor, ulterior plecând în marş spre Piaţa Victoriei.

‘Am depus liste cu revendicări atât la Ministerul Transporturilor, cât şi la Guvern, însă din păcate n-am fost primiţi de nicio persoană cu putere de decizie din instituţiile menţionate. Ni s-a promis doar o întâlnire cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, care va avea loc marţi, 20 mai, la orele 15,00. În funcţie de rezultatele acestei întâlniri, vom decide ce acţiuni vom întreprinde în perioada următoare’, a spus Ion Rădoi, preşedintele USLM.

Sindicaliştii au protestat faţă de neaplicarea prevederilor contractului colectiv de muncă – Metrorex şi a prevederilor Memorandumului semnat de premierul Victor Ponta pe 25 septembrie 2013, privind creşteri salariale pentru angajaţii Metrorex, cel puţin egale cu indicele mediu de majorare a preţurilor, începând cu 1 ianuarie 2014.

De asemenea, protestatarii au reclamat şi intenţia trecerii Metrorex în subordinea Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti, dar şi starea precară a curăţeniei din metrou, în urma concedierii a 300 de salariaţi, la jumătatea lunii aprilie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Noul preşedinte al Parlamentului European este malteza Roberta Metsola
Noul preşedinte al Parlamentului European este malteza Roberta Metsola
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a ales-o marţi în funcţia de preşedinte al său, pentru ...
Platforma de crypto Tradesilvania a intermediat tranzacții de 200 milioane de euro în 2021
Platforma de crypto Tradesilvania a intermediat tranzacții de 200 milioane de euro în 2021
Tradesilvania, companie românească de investiții în criptomonede și gestionare de asseturi digitale, anunță înregistrarea ...
Consiliul Concurenței analizează tranzacția deceniului în asigurările din România. Safety Broker, preluat de polonezii de la Unilink, într-o tranzacție care va naște cel mai mare vânzător de asigurări din regiune
Consiliul Concurenței analizează tranzacția deceniului în asigurările din România. Safety Broker, preluat de polonezii ...
Consiliul Concurenței anunță că analizează preluarea Safety Broker, cel mai mare intermediar de asigurări din România ...