Afacerea trenurilor de metrou CAF. De unde ia Metrorex 400 de milioane de euro şi câţi bani rămân în ţară

Metrorex, în comunicarea oficială, spune că fondurile pentru plata trenurilor spaniole provin dintr-un credit de la BEI şi din bugetul de stat. Ministrul Transporturilor Ioan Rus susţine, în schimb, că este vorba de fonduri europene nerambursabile. Banii care rămân în România, în cel mai bun caz, sunt 15 milioane de euro, în şapte ani, şi doar dacă spaniolii decid că vor să asambleze toate trenurile la Atelierele Griviţa
Sorin Andone - Dum, 15 mart. 2015, 22:00
Afacerea trenurilor de metrou CAF. De unde ia Metrorex 400 de milioane de euro şi câţi bani rămân în ţară

Compania spaniolă CAF a câştigat licitaţia pentru 51 de noi trenuri de metrou organizată de Metrorex, cu o ofertă de 307,6 milioane de euro, 380 de milioane de euro, cu TVA. Alstom a avut o ofertă de 322 de milioane de euro şi a pierdut, iar Astra Vagoane Călători Arad, PESA Polonia şi chinezii de la CSR au fost descalificate, pentru că nu corespundeau cerinţelor tehnice din caietul de sarcini.

Prima întrebare care se pune este De unde provin banii pe care Metrorex îi plăteşte CAF?

Răspunsul îl găsim în anunţul de participare al acestei licitaţii, publicat de Metrorex în 8 august 2014. „Sursele de finanţare a contractului ce urmează a fi atribuit sunt prevăzute a se asigura din credit extern garantat de stat(Banca Europeană de Investiţii) şi bugetul de stat”. Pe de altă parte, Ministrul Transporturilor Ioan Rus precizează, pentru ECONOMICA.NET, fără echivoc, că banii pentru trenurile spaniole provind din „fonduri europene nerambursabile”.

În octombrie 2014, Metrorex anunţa că „a întreprins demersurile în scopul înscrierii obiectivului de investiţii Magistrala 5 de metrou, inclusiv achiziţia materialului rulant aferent acestei magistrale, în rândul obiectivelor cu finanţare asigurată din fonduri externe nerambursabile, respectiv în cadrul programelor POS-T şi POIM”. Niciun alt anunţ pe această temă nu a mai fost găsit în Arhiva de comunicate Metrorex de până în prezent.

Asadar, potrivit comunicărilor oficiale, acest contract este finanţat din bani împrumutaţi şi de la bugetul de stat.

Care este, exact, sursa de provenienţă a banilor pentru trenurile spaniole, urmează  a fi lămurit de către Metrorex şi Transporturi, probabil la semnarea contractului cu CAF.

A doua întrebare care se pune este Ce bani rămân în România din acest contract

CAF a participat la licitaţia Metrorex cu subcontractorul Atelierele CFR Griviţa, firma românească cu care a colaborat şi la precedentul contract de 145 de milioane de euro pentru 24 de trenuri, pe care l-a  câştigat, acum patru ani, de la Metrorex. Partea ce revine românilor este asamblarea unor trenuri spaniole. Câte se vor asambla în România, decid ei, încă nu se ştie, Metrorex nu furnizează informaţii privind contractul până în 20 martie, când e termenul limită pentru depunerea contestaţiilor pe această licitaţie.

Pe de altă parte, Dan Băiaşu, director tehnic Atelierele Griviţa, spune că „avem doar un acord de principiu cu CAF, nu un contract. Vom vedea ce decid spaniolii după ce se semnează contractul cu Metrorex. Pentru noi, orice comandă e bună”. Acesta precizează şi în ce constă asamblarea trenurilor: „piesele vin ambalate din Spania, noi facem montajul echipamentelor interne, pereţilor, scaunelor, echipamentelor electrice, bordului. Putem să asamblăm 2 trenuri pe lună”

Cât despre costul asamblării pe unitatea de tren, Băiaşu nu vrea să dea detalii. „Suntem într-un acord de confidenţialitate cu CAF. Oricum, pe noi ne costă mâna de lucru, echipamentele de încercare tren şi utilităţile”, arată directorul Atelierele.

Potrivit unei surse din piaţă, asamblarea ar fi de sub 5% din preţul contractului. Aşadar, la 308 milioane de euro, fără TVA, cât e contractul acordat CAF, la Atelierele Centrale ar trebui să rămână circa 15 milioane de euro în următorii 7 ani, atât cât este durata acestui contract cu CAF.

În precedentul contract, Atelierele Griviţa a asamblat, în 2013 şi anul trecut, 12 dintre cele 16 trenuri comandate iniţial de Metrorex şi urmează să le asambleze şi pe cele 8, din a doua comandă, făcută în octombrie anul trecut. Astfel, din asamblarea a 12 trenuri, în valoare de 72 de milioane de euro, ar fi trebuit să rămână la Atelierele Centrale 3,6 milioane de euro în ultimii doi ani, adică circa 16 milioane de lei. Cifra de afaceri pe ultimii doi ani a Atelierele Centrale este de circa 60 de milioane de lei. Ca un făcut, pentru prima dată în ultimii 10 ani, uzina a intrat pe pierdere fix în ultimii doi ani, un total cumulat de circa 10 milioane de lei.

Trenul cu care CAF a câştigat licitaţia Metrorex este acelaşi care circulă deja pe Magistrala 2 Pipera-Berceni şi din care Metrorex a cumpărat deja 24 de unităţi pentru 145 de milioane de euro.
Printre criteriile de evaluare care au adus câştig spaniolilor de la CAF în faţa celorlalţi competitori se numără preţul, masa trenului fără pasageri, timpul de parcurgere traseu dus-întors pe Magistrala 5 şi costurile de mentenanţă pentru un tren pentru primul an de mentenanţă.

Metrorex a primit, în octombrie 2014, cinci oferte pentru livrarea a 51 de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei-Eroilor – Pantelimon. Cea mai ridicată ofertă este a PESA Polonia, 341 de milioane de euro, iar cea mai mică a Astra Vagoane Călători – 260 de milioane de euro. Chinezii au venit cu o ofertă de 272 de milioane de euro, CAF a ofertat 310 milioane de euro, iar Alstom a prezentat o ofertă de 322 de milioane de euro. Preţul a contat în proporţie de 60%, restul fiind condiţiile tehnice.
În acest moment, Metrorex deţine 44 de trenuri Bombardier, 24 garnituri CAF – dar care nu sunt toate sosite şi un număr de 25 de trenuri IVA, produse de Astra Arad, dar care nu sunt toate funcţionale. Compania de stat transportă zilnic în jur de 650.000 de călători.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...