Metrou Băneasa: Metrorex, obligată să reevalueze ofertele după ce a fost admisă contestația spaniolilor de la FCC

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis pe 27 septembrie contestația spaniolilor de la FCC Construccion în cazul licitației pentru construirea primei secțiuni a Magistralei 6 de metrou. Astfel, Metrorex este obligată să reevalueze ofertele, după ce inițial i-a desemnat câștigători pe turcii de la Alsim Alarko.
Anemona Andone - mar, 28 sept. 2021, 22:00
Metrou Băneasa: Metrorex, obligată să reevalueze ofertele după ce a fost admisă contestația spaniolilor de la FCC

„Admite contestația și dispune remedierea”, se arată în soluția pe scurt pronunțată luni de către CNSC în dosarul contestației depuse de spanioli.

contestatie fcc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amintim că spaniolii de la FCC Construccion au depus pe 26 iulie contestație la CNSC împotriva rezultatului procedurii, anunțat de Metrorex pe 15 iulie. Mai exact, spaniolii au contestat câștigarea licitației de către turcii de la Alsim Alarko și au cerut obligarea Metrorex la reevaluarea ofertelor și recalcularea punctajelor ofertelor admisibile.

„Obiectul procedurii îI constituie realizarea primei secţiuni a unei linii de metrou complet noi, reprezentând doar al doilea astfel de proiect de metrou demarat în România după Revoluție. Valoarea estimată a procedurii este de 1,27 miliarde de lei fără TVA. Astfel, procedura este una dintre cele mai importante şi valoroase proceduri de achiziție publică organizate în România. Conform anunțului de participare, criteriul de atribuire aplicat este cel mai bun raport calitate – preț. Cu toate acestea, contrar standardelor legale dar și de diligență impuse de organizarea unei proceduri cu o valoale atât de mare, Entitatea Contractantă a încălcat documentația de atribuire şi prevederile legale: Metrorex și-a încălcat propriul algoritm de calcul pentru determinarea punctajului ofertelor admisibile, cel puțin pentru oferta subscrisei și pentru oferta desemnată câștigătoare”, se arată în contestația spaniolilor.

Contestație a mai formulat și compania Esta Construction, a cărei ofertă a fost exclusă ca fiind inadmisibilă. În acest caz, CNSC a respins contestația.

Metrorex a stabilit pe 15 iulie câștigătorul licitației pentru secțiunea 1 Mai – Tokyo /Băneasa din Magistrala 6 de metrou, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Oferta câștigătoare era cea a asocierii Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.s. – Makyol Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S, anunța atunci Club Feroviar.

Amintim că 10 candidaţi s-au înscris inițial la licitaţia pentru „Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă. (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni). Proiectare și execuție lucrări structură de rezistență pentru Lotul 1.1: 1 Mai – Tokyo”.

Din cei 10 candidați, până la termenul limită de 2 decembrie 2020, patru candidați selectați au depus în SEAP oferte:

1. Asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.S. – MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S. (Turcia)
2. Asocierea China Communications Construction Company & 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata S.p.A. (China – Italia)
3. Asocierea Esta Construction LLC – Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş. (Rusia – Turcia)
4. Asocierea FCC – Gülermak J.V. (Spania – Turcia)

Metrorex a publicat pe 15 martie 2019 anunţul de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia structurii de rezistenţă a secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6 de metrou. Valoarea contractului este estimată la 1,27 de miliarde de lei iar durata acestuia este de patru ani.

Contractul pentru secţiunea 1 Mai – Tokyo include lucrări de proiectare şi execuţie staţii şi tuneluri: Galerie la staţia 1 Mai existentă, Pajura, Expoziţiei, Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, stația şi galeria Tokyo şi Tunel 1 Mai – Tokyo.

Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate – preţ, cea mai importantă componentă fiind cea tehnică, cu o pondere de 60%, iar cea financiară are o pondere de 40%.

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor. Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...