Metroul de Drumul Taberei: contestaţia Siemens la licitaţia pentru automatizarea traficului, respinsă a doua oară de Tribunalul Bucureşti

Tribunalul Bucureşti a respins a doua oară contestaţia Siemens la licitaţia pentru automatizarea traficului pe noua magistrală de metrou, câştigată de către rivalii de la Alstom. Cu toate acestea, telenovela cu Metroul de Drumul Taberei ar putea continua, pentru că firma pierzătoare are dreptul să formuleze recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Anemona Andone - mie, 22 aug. 2018, 18:41
Metroul de Drumul Taberei: contestaţia Siemens la licitaţia pentru automatizarea traficului, respinsă a doua oară de Tribunalul Bucureşti

Tribunalul Bucureşti a respins şi pe 20 august solicitarea Siemens de a reintra în cursa pentru contractul de automatizare a traficului pe Magistrala 5 de metrou, conform informaţiilor de pe portal.just.ro.

Instanţa a respins cererea subsidiarei gigantului german şi pe 4 mai, însă aceasta a formulat ulterior recurs. Şi decizia din 20 de august poate fi atacată însă la Curtea de Apel Bucureşti.

Siemens a depus pe 19 decembrie 2017  plângerea la Tribunalul Bucureşti împotriva deciziei prin care Metrorex i-a descalificat oferta în etapa evaluării tehnice.

Pe 5 aprilie 2018, Metrorex a declarat câştigătoare oferta Alstom în cadrul licitaţiei pentru furnizarea sistemului de siguranţă şi automatizare a traficului pe secţiunea Eroilor – Râul Doamnei a Magistralei 5. Contractul va putea fi semnat însă abia după soluţionarea contestaţiilor.

Pe 30 aprilie 2018, firma Siemens a contestat acest rezultat la Tribunalul Bucureşti. În cadrul acestei de-a doua contestaţii, instanţa a suspendat procesul până la soluţionarea primei contestaţii.

Metrorex a lansat pe 30 mai anul trecut licitaţia pentru „Sistemul de siguranta si automatizare a traficului inclusiv echipamentul de siguranta îmbarcat pe tren si sistemul de informare dinamica (inclusiv sonorizare) – Magistrala 5. Drumul Taberei – Pantelimon. Sectiunea Râul Doamnei-Eroilor (PS Opera), inclusiv Statia si Depoul Valea Ialomitei”.

În cursa pentru contractul de 121 milioane de lei pentru automatizarea traficului pe secţiunea din Drumul Taberei a Magistralei 5 au intrat doi giganţi internaţionali: Siemens şi Alstom. Oferta Siemens a fost însă descalificată în faza de evaluare tehnică.

După amânări repetate, cel mai recent termen anunţat de oficialii Metrorex pentru inaugurarea liniei de metrou este primul semestru din 2019. Economica.net a relatat încă de la începutul anului că deschiderea circulaţiei depinde şi de semnarea contractului de siguranţă şi automatizare a traficului, lucrări care durează minim nouă luni.

Astfel, din cauza amânării semnării contractului pentru automatizarea traficului, bucureştenii nu vor circula cu metroul în Drumul Taberei nici la jumătatea anului viitor.

Devizul proiectului Magistralei 5 este de 3,2 miliarde de lei, investiţia fiind, practic, de 2,65 miliarde de lei din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Transport 2007- 2013 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Metrorex a selectat, la finele lunii februarie 2011, consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM şi AB Construct (România) pentru a realiza tronsonul Eroilor – Drumul Taberei.

Magistrala 5, tronsonul 1 (Eroilor – Drumul Taberei), va avea aproape 7 km lungime, 10 stații şi depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor).

Peste 64.000 de bucureşteni ar urma să beneficieze de noua secţiune, care vor călători între cele două puncte ale oraşului în mai puţin de un sfert de oră.

Magistrala 5 are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...