Metroul de Drumul Taberei: cum răspunde Siemens la acuzaţiile că întârzie intenţionat licitaţia pentru automatizarea traficului

Metroul de Drumul Taberei ar putea suferi o nouă amânare, din cauza luptei dintre doi giganţi internaţionali pentru furnizarea sistemului de siguranţă şi automatizare a traficului. După ce a fost eliminată din cursă, Siemens a ales să depună plângere la Tribunalul Bucureşti, şi nu la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, unde cererea sa ar fi fost soluţionată până acum. Vezi cum răspund reprezentanţii companiei la acuzaţiile că ar întârzia în mod intenţionat procedura.
Economica.net - Dum, 25 mart. 2018, 20:13
Metroul de Drumul Taberei: cum răspunde Siemens la acuzaţiile că întârzie intenţionat licitaţia pentru automatizarea traficului

Siemens SRL a depus pe 19 decembrie contestaţie la Tribunalul Bucureşti, după ce Metrorex a descalificat oferta sa pentru automatizarea traficului pe noua linie de metrou din Drumul Taberei.

Primul termen în dosar a fost stabilit tocmai pentru 26 martie 2018, conform informaţiilor de pe portalul instanţelor de judecată.

Dacă acea contestaţie ar fi fost depusă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, ar fost soluţionată însă până acum.

Consiliul soluţionează pe fond contestaţia în termen de 20 de zile de la data primirii dosarului achiziţiei publice, al achiziţiei sectoriale sau al concesiunii, respectiv în termen de 10 zile în situaţia incidenţei unei excepţii care împiedică analiza pe fond a contestaţiei”; „în cazuri temeinic justificate, termenul de soluţionare a contestaţiei poate fi prelungit cu 10 zile, prelungirea fiind comunicată autorităţii contractante”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Silviu Cristian Popa, preşedintele CNSC.

Mai mult, surse din cadrul Metrorex critică demersul Siemens de a se adresa Tribunalului Bucureşti şi nu CNSC, acuzând firma că întârzie în mod intenţionat licitaţia.

În replică, reprezentanţii Siemens spun că nu folosesc abuziv legislaţia.

„Compania Siemens SRL respectă legislația în vigoare din România, acest lucru aplicându-se inclusiv în domeniul achizițiilor publice. Orice contestație depusă de Siemens SRL are la bază un temei legal, compania nefolosind abuziv pârghiile puse la dispoziție de legislație”, au spus pentru Economica.net reprezentanţii Siemens România.

Metrorex a lansată pe 30 mai anul trecut licitaţia pentru „Sistemul de siguranta si automatizare a traficului inclusiv echipamentul de siguranta îmbarcat pe tren si sistemul de informare dinamica (inclusiv sonorizare) – Magistrala 5. Drumul Taberei – Pantelimon. Sectiunea Râul Doamnei-Eroilor (PS Opera), inclusiv Statia si Depoul Valea Ialomitei”.

În cursa pentru contractul de 121 milioane de lei pentru automatizarea traficului pe secţiunea din Drumul Taberei a Magistralei 5 au intrat doi giganţi internaţionali: Siemens şi Alstom. Oferta Siemens a fost însă descalificată în faza de evaluare tehnică. Data limită de evaluare a singurei oferte care a mai rămas în cursă este 30 aprilie 2018, conform datelor actualizate din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Devizul proiectului Magistralei 5 este de 3,2 miliarde de lei, investiţia fiind, practic, de 2,65 miliarde de lei din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Transport 2007- 2013 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Metrorex a selectat, la finele lunii februarie 2011, consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM şi AB Construct (România) pentru a realiza tronsonul Eroilor – Drumul Taberei.

Magistrala 5, tronsonul 1 (Eroilor – Drumul Taberei), va avea aproape 7 km lungime, 10 stații şi depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor).

Peste 64.000 de bucureşteni ar urma să beneficieze de noua secţiune, care vor călători între cele două puncte ale oraşului în mai puţin de un sfert de oră.

Magistrala 5 are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon. Construcţia Secţiunii 1 a Magistralei 5 a fost demarată în 2011 şi încă nu este finalizată.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...