Metroul de Drumul Taberei: elveţienii de la Stadler contestă licitaţia Metrorex pentru achiziţia de trenuri noi

02 04. 2019
stadler3_98109400

Trenuri de metrou Stadler (sursa foto: capturi Stadlerrail.com)

Elveţienii de la Stadler Rail Management AG au depus marţi, 2 aprilie , o sesizare la licitaţia Metrorex, potrivit datelor de pe site-ul CNSC (foto jos).

Aceasta este prima companie care se adresează CNSC cu privire la procedura lansată pe 22 martie pentru achiziţia de trenuri care vor circula pe cea mai nouă linie de metrou din Capitală.

Cel mai probabil, elveţienii sunt nemulţumiţi de condiţiile din caietul de sarcini pentru că, până acum, Metrorex nici nu a apucat să primească oferte.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 20 mai, acestea urmând să fie evaluate până în februarie anul viitor.

Firmele interesate de licitaţie au posibilitatea să solicite clarificări Metrorex, înainte de a se adresa CNSC. „Numărul de zile până la care se pot solicita clarificări înainte de data limită de depunere a ofertelor: 20; Entitatea contractantă va răspunde la solicitările de clarificări în a 11-a zi dinainte de data limită de depunere a ofertelor”, se explică în anunţul Metrorex.

Metrorex a lansat pe 22 martie 2019 licitaţia pentru achiziţia a 30 de trenuri care vor circula pe tronsonul Drumul Taberei – Iancului al Magistralei 5. În primă fază vor fi cumpărate 13 trenuri pentru secţiunea Eroilor – Râul Doamnei, urmând ca ulterior să mai fie achiziţionate încă 17.

Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

Valoarea estimată a contractului pentru cele 30 de ramei noi este de 1,2 miliarde de lei (255 milioane de euro), adică 8,5 milioane de euro/bucata.

Contractul prevede livrarea a 13 trenuri în trei ani şi jumătate de la semnare şi apoi, în maxim şapte ani de la semnare, Metrorex poate cere încă 17.

Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun raport calitate – preţ, în care componenta financiară are o pondere de 60 %, iar componenta tehnică – 40%.

Achiziţia este finanţată din fonduri de la bugetul de stat şi dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii (BEI). 

Gigantul elveţian Stadler fabrică trenuri de peste 75 de ani şi are peste 7.000 de angajaţi distribuiţi în fabricile grupului din ţări precum Elveţia, Germania, Spania şi Belarus. Stadler a primit prima sa comandă pentru trenuri de metrou în 2012, de la operatorul BVG din Berlin.

De atunci, trenurile de metrou fabricate de Stadler au mai fost cumpărate şi în oraşe precum Valencia (Spania), Minsk (Belarus), Liverpool şi Glasgow (Marea Britanie).