Metroul de Otopeni, înapoi pe şine: Metrorex a transmis în SEAP documentaţia pentru construirea Magistralei 6

Metroul de Otopeni face un pas decisiv înainte. Documentaţia pentru construirea sa a ajuns în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice şi după ce va primi undă verde de la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, Magistrala 6 de metrou va fi cel mai mare proiect de infrastructură din România scos la licitaţie în 2018.
Anemona Andone - joi, 30 aug. 2018, 19:11
Metroul de Otopeni, înapoi pe şine: Metrorex a transmis în SEAP documentaţia pentru construirea Magistralei 6

Metrorex a transmis pe 10 august în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) documentaţia pentru construirea Magistralei 6 de metrou 1 Mai – Otopeni. Aceasta va fi lansată public abia după ce va primi undă verde de la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP).

„În data de 10 august 2018, entitatea contractantă Metrorex a transmis în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, documentaţia de atribuire cu nr. DF/1019755, având drept obiect contractul de proiectare şi execuţie lucrări Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni)”, a spus pentru ECONOMICA.NET Bogdan Puşcaş, preşedintele ANAP.

El nu a putut estima însă şi termenul în care va fi admisă spre publicare documentaţia respectivă, pentru că dacă vor fi identificate neconformităţi, acestea vor trebui remediate ulterior de către Metrorex, astfel că procesul de evaluare ex-ante se poate lungi.

Din experienţele anterioare, jocul de ping-pong dintre Metrorex şi ANAP s-ar putea încheia totuşi în această toamnă, astfel că Magistrala 6, cu o valoare de 1,3 miliarde de euro, va fi cel mai mare proiect de infrastructură scos la licitaţie în 2018.

Metroul de Otopeni are asigurată o finanţare de 320 milioane de euro din partea Japoniei. Cea mai mare parte din investiţie ar urma să fie asigurată însă din fonduri europene. Guvernul României încă aşteaptă o decizie în acest sens din partea Comisiei Europene.

Magistrala 6 de metrou, 1 Mai – Otopeni, este cel mai avansat proiect al Metrorex, cu indicatorii tehnico-economici aprobaţi în Guvern şi exproprierile declanşate. De asemenea, are realizată proiectarea preliminară iar pe 30 octombrie 2017 a primit Acordul de Mediu.

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 320 de milioane de euro). Valoarea împrumutului asigură finanţarea serviciilor de consultanţă, proiectare, supervizare lucrări şi parţial valoarea lucrărilor pentru execuţia structurii de rezistenţă (33%).

Durata de execuţie a lucrărilor este estimată la 48 de luni. Proiectul este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti – Ilfov şi are un cost estimat la 1,3 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...