Metroul de Otopeni a mai trecut un hop: Metrorex a primit undă verde de la Mediu pentru construcţia Magistralei 6

Economica.net
09 11. 2017
134869_pajura_09803700

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) a eliberat pe 30 octombrie Acordul de Mediu pentru proiectul Legătura reţelei de metrou cu aeroportul internaţional Henri Coandă, M6 1 Mai-Otopeni, la cererea Metrorex.

Astfel, Ministerul Transporturilor poate emite la rândul său Autorizaţia de Construire pentru proiectul estimat la 1,3 miliarde de euro. Suma include şi achiziţia a 12 trenuri noi, potrivit unor declaraţii ale fostului director general Marin Aldea.

Acesta anunţa că până la finele anului va fi lansată licitaţia pentru construcţia noii magistrale de metrou. Pentru proiectul Magistralei 6 urmează să fi scoase la licitaţie trei pachete mari.

„Primul pachet pe care îl vom licita este pachetul de structură, împărţit în două loturi, de la 1 Mai pănă la staţia Tokyo, şi altul de la Tokyo până la Aeroportul Otopeni. Următorul mare pachet este cel de arhitectură, instalaţii, finisaje şi al treilea pachet este de automatizare, semnalizare trafic şi trenuri. Valoarea din momentul actual, din proiectul de Hotărâre de Guvern şi cel de revizuire a studiilor de fezabilitate, este de 1,3 miliarde de euro, care include şi 12 trenuri”, preciza fostul director general al companiei.

Situaţia exproprierilor, incertă

În ciuda obţinerii Acordului de Mediu, Metroul de Otopeni mai are de trecut peste blocajul generat de sechestrul DNA pus pe terenurile Băneasa Investments, aflate în culoarul de exproprieri.

ECONOMICA.NET a relatat în premieră despre această problemă încă din luna august.

Magistrala 6 de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 320 de milioane de euro). Valoarea împrumutului asigură finanţarea serviciilor de consultanţă, proiectare, supervizare lucrări şi parţial valoarea lucrărilor pentru execuţia structurii de rezistenţă (33%).

Citeşte şi Metroul care ne costă bani pentru că nu-l construim: Din penalităţile plătite se săpau 3 staţii pe Magistrala spre Otopeni