Metroul de Otopeni face un pas înapoi: Contestația grecilor de la Aktor a fost admisă în instanță. Metrorex trebuie să le reevalueze oferta

31 05. 2020
134869_pajura_09803700

Constructorul grec Aktor a reintrat în cursa pentru proiectarea și execuția secțiunii 1 Mai – Tokyo/Băneasa a Magistralei 6 de metrou, după ce Curtea de Apel București (CAB) i-a admis contestația.

„Admite recursul. Admite contestaţia formulată de reclamantă, dispune anularea raportului intermediar al procedurii nr.M 09.03.01/20.12.2019, procesului verbal de evaluare M090301/441/17.10.2019 şi a actelor subsecvente şi obligă autoritatea la reevaluarea ofertei reclamantei”, se arată în decizia definitivă a CAB din 28 mai.

Astfel, Metrorex este obligată să reevalueze oferte firmei elene, după ce anterior a exclus-o din procedură, selectând alți șase candidați pentru a merge mai departe în cadrul licitației pentru prima secțiune a Metroului de Otopeni.

Rămâne de văzut dacă după reevaluarea candidaturii Aktor, aceasta firmă va merge mai departe și va fi exlus alt constructor, sau oferta grecilor va fi din nou eliminata din competiție.

Amintim că 10 candidaţi s-au înscris la licitaţia pentru proiectarea şi execuţia secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6 de metrou, până la termenul limită din 25 iunie 2019.  

Metrorex a publicat pe 15 martie anunţul de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia structurii de rezistenţă a secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6 de metrou. Valoarea contractului este estimată la 1,27 miliarde de lei iar durata acestuia va fi de patru ani.  

Contractul pentru secţiunea 1 Mai – Tokyo include lucrări de proiectare şi execuţie staţii şi tuneluri: Galerie la staţia 1 Mai existentă, Pajura, Expoziţiei, Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, stația şi galeria Tokyo şi Tunel 1 Mai – Tokyo.

Criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate – preţ, cea mai importantă componentă fiind cea tehnică, cu o pondere de 60%, iar cea financiară va avea o pondere de 40%.  

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni. Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 317 de milioane de euro).