Metroul de Otopeni: Metrorex a lansat licitaţia pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă

Metrorex a publicat miercuri, 17 noiembrie, anunțul de licitație pentru secțiunea Tokyo - Aeroport Otopeni a Magistralei 6 de metrou. Noul tronson va avea 7,6 km şi şase staţii.
Anemona Andone - joi, 18 nov. 2021, 13:20
Metroul de Otopeni: Metrorex a lansat licitaţia pentru secțiunea Tokyo - Aeroport Henri Coandă

Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioşteanu a anunțat informația pe pagina sa de Facebook.

A fost lansată licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură de rezistență pentru Lotul 1.2 (Tokyo – Aeroport Otopeni), care are un traseu de 7,6 km și cuprinde 6 stații, cu următoarele denumiri: Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu, Aeroport Otopeni.

Valoarea contractului este de 2,38 miliarde de lei, fără TVA, potrivit secretarului de stat.

Scrioşteanu aminteşte că în ședința de Guvern din 2 octombrie 2021 a fost deblocat proiectul magistralei M6.

M6 este prima linie de transport public de mare capacitate care face legătura între Nordul şi Sudul Bucureştiului, prima magistrală care leagă direct Capitala de localităţile din Ilfov (Otopeni – Bucureşti – Jilava).

M6 este o ramificație din Magistrala M4 Străulești – Gara de Nord – Palatul Parlamentului – Eroii Revoluției – Gara Progresu. Prin implementarea proiectelor de metrou M4 și M6 se asigură funcționalitatea completă a acestei investiții, locuitorii din Sudul Capitalei având acces direct în zonele din Nord, mai spune oficialul din Transporturi.

Linia de Metrou M6, pe relația Stația 1 Mai – Stația Aeroport Otopeni este inclusă în toate scenariile analizate pentru obținerea unei strategii de mobilitate durabilă în București (PMUD 2016-2030) fiind selectată în Scenariul Optim: „Aceasta va oferi o conexiune importantă între partea de sud a Regiunii București-Ilfov și aeroport.”

Oportunitatea realizării investiției a fost stabilită în conformitate cu planurile generale de dezvoltare ale sistemului de transport public al orașului, propusă și justificată în planurile generale, studiile de transport şi strategiile de dezvoltare din ultimii ani.

Actele normative de aprobare au fost obţinute pentru întregul traseu al proiectului, respectiv 14,2 km, 12 staţii şi achiziţia a 12 trenuri. Indicatori tehnico-economici ai M6 sunt aprobaţi de Guvernul României pe baza unor analize economice care iau în considerare impactul veniturilor de pe întreaga magistrală.

Această linie, încă din faza de proiectare preliminară pentru studiul de fezabilitate, a fost pregătită prin crearea posibilității extinderii până la Terminalul II al Aeroportului Internațional Henri Coandă.
Împărțirea în două secțiuni, cu punct comun Stația Tokyo, a fost făcută pentru a permite abordarea în paralel a săpării tunelului, în două direcții (cu plecare din stația Tokyo), cu 4 utilaje TBM și, ulterior, pentru contractarea unitară a lucrărilor de finisaje, instalații, semnalizări și de achiziții material rulant.

Secţiunea 1 (1 Mai – Tokyo) are un traseu de 6,6 km și cuprinde 6 stații cu următoarele denumiri: 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo.

Proiectul de introducere a trenului metropolitan București – Ilfov are prevăzută o Stație Multimodală pe Centura București / DN1 pentru asigurarea transferului între tren și metrou, potrivit lui Scrioşteanu.

În paralel, Ministerul Transporturilor va continua cu implementarea proiectelor legate de prelungirea magistralei de metrou M5, de la Eroilor până la Pantelimon, precum și cu extinderea magistralei de metrou M4, de la Gara de Nord până la Piața Progresul (finanțată prin PNRR), precum și cu modernizarea magistralei M2, a conchis oficialul din Transporturi.

Potrivit anunțului din SEAP, candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Otopeni urmează să fie depuse până pe 29 decembrie 2021, iar valoarea estimată a contractului este de 1,32 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”
Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în ''următoarea Ucraină'', transmite EFE....
Kinetic Sport & Medicine deschide a treia sa clinică de recuperare medicală din Bucureşti, în care investeşte peste 800.000 de euro
Kinetic Sport & Medicine deschide a treia sa clinică de recuperare medicală din Bucureşti, în care investeşte peste ...
Kinetic Sport & Medicine, parte a reţelei private de sănătate Regina Maria, va investi peste 800.000 de euro în deschiderea ...
Austriecii de la OMV AG vor să îşi vândă active din domeniul petrolului si gazelor
Austriecii de la OMV AG vor să îşi vândă active din domeniul petrolului si gazelor
După rezultate financiare anuale record, conducerea a confirmat că ia în considerare vânzarea unor active pe segmentul ...
Olanda, Germania şi Austria, principalii investitori străini în companiile româneşti. Ţara noastră a atras anul trecut peste 50 de miliarde de euro
Olanda, Germania şi Austria, principalii investitori străini în companiile româneşti. Ţara noastră a atras anul trecut ...
Totalul investiţiilor străine în companiile româneşti se ridică în 2022 la peste 50 de miliarde de euro, în top 3 ...