1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 18 º

Companii

Metroul Pipera-Berceni: la toamnă începe înlocuirea întregii căi de rulare a Magistralei 2 de metrou, fără întreruperea circulaţiei

Metrorex va începe, în această toamnă, înlocuirea căii de rulare pe toată lungimea Magistralei 2 de metrou Pipera - Berceni, lucrare care va dura 48 de luni, fără întreruperea circulaţiei pe timp de zi, a declarat, joi, directorul Metrorex, Dumitru Şodolescu. Sursă foto: Mihai Răitaru.

30 mai, 2019 | Agerpres

"Trebuie să înţelegeţi că Magistrala 2 este foarte veche, dovadă că o băgăm într-o etapă de modernizare complexă, care înseamnă înlocuirea căii de rulare pe toată lungimea, 18 kilometri, cale dublă, şi înlocuirea echipamentelor de pe calea de rulare. Durata este de 48 de luni, datorită faptului că vom lucra numai pe timp de noapte, fără a întrerupe circulaţia. Dacă ar fi fost să fie o execuţie nouă, o făceai într-un an şi jumătate", a afirmat Şodolescu.

Directorul Metrorex a precizat că licitaţia pentru această lucrare va fi introdusă vineri de către companie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

"O să fie şi câteva etape când se va lucra şi cu întreruperea circulaţiei, dar numai în weekend-uri. Deci încercăm să afectăm cât mai puţin traficul. În toamnă (va începe înlocuirea, n.r.). Noi lansăm licitaţia, începem mâine să o încărcăm în SEAP. O să fie o durată de nu mai mult de doi luni de zile pentru depunerea ofertelor, deci în trimestrul IV vrem să dăm drumul la lucrări", a adăugat Dumitru Şodolescu.

Acesta a precizat că numeroasele incidente şi defecţiuni apărute în ultimele luni pe această magistrală au fost cauzate de vechimea infrastructurii.

"Aceste defecte nu au apărut de pe o zi pe alta, ci sunt datorită vechimii pe care o are această cale de rulare. (...) Este obligaţia noastră lunară - toate defecţiunile trenurilor de metrou sunt analizate împreună cu compania care realizează mentenanţa, se iau măsuri preventive; pentru calea de rulare pe timpul nopţii se fac verificări de inspectorii de la siguranţa circulaţiei, specialiştii nostri de la Linii şi Tunele lucrează. Cine a descoperit fisura aceea (o fisură de şină, descoperită marţi în zona staţiei Pipera, n.r.)? Un specialist de la Metrorex care face aceste controale preventive", a adăugat directorul Metrorex.

Şodolescu a explicat că programul de reabilitare pentru Magistrala 2 include şi modernizarea tuturor celor 14 staţii.

"Magistrala 2 are două faze de modernizare. În prima fază am semnat achiziţia celor 24 de trenuri, faza a doua are trei etape. Prima - acest acces nou pe care l-am deschis astăzi, modernizarea căii de rulare, pe care o lansăm ca şi licitaţie mâine, iar etapa a treia înseamnă modernizarea tuturor staţiilor - celor 14 staţii de pe Magistrala 2 - însemnând lucrări de arhitectură, la instalaţii, discutăm de PSI, discutăm de alimentare cu apă, inclusiv construirea unui nou acces la cele 5 staţii care au un singur acces. Suntem în faza în care termenii şi condiţiile sunt aproape finalizaţi, împreună cu consultantul Jaspers, după care vom da drumul la studiul de fezabilitate şi va intra în exerciţiul financiar de finanţare din 2021 (...) Cele 5 staţii sunt: Apărătorii Patriei, Constantin Brâncoveanu, Aurel Vlaicu, Pipera şi mai e încă una", a subliniat Dumitru Şodolescu.

La rându său, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Dragoş Titea, a dat asigurări că Metrorex va interveni curând pentru rezolvarea problemelor de la Magistrala Pipera - Berceni.

"Da, au fost foarte multe defecţiuni pe Magistrala 2, este o magistrală veche. Se va interveni cât de curând acolo şi vom vedea şi acolo nişte rezultate foarte bune, cât de curând. Este prioritar pentru noi şi pentru compania Metrorex. Există un corp de control care investighează acest incident (garnitura de metrou deraiată lângă Depoul Berceni, n.r.), în cel mai scurt timp o să vă dăm rezultatele pe care ni le pun la dispoziţie cei de la corpul de control. Cu siguranţă rezultatul va fi făcut public", a încheiat Titea.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO