MFE: Ministrul Teodorovici discută la Bruxelles cu CE îmbunătăţirea achiziţiilor publice

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, are, joi, la Bruxelles o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene referitoare la îmbunătăţirea sistemului de achiziţii publice.
Economica.net - joi, 28 feb. 2013, 16:14
MFE: Ministrul Teodorovici discută la Bruxelles cu CE îmbunătăţirea achiziţiilor publice

„Delegaţia română le prezintă oficialilor CE măsurile preconizate pentru îmbunătăţirea sistemului de achiziţii publice în scopul respectării tuturor reglementărilor şi principiilor europene”, se arată într-o informare a Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Potrivit MFE, „până în prezent, cele mai importante modificări legislative vizează creşterea transparenţei şi evitarea potenţialelor conflicte de interese în atribuirea şi derularea contractelor de achiziţii publice”.

Premierul Victor Ponta declara în urmă cu o lună că Agenţia Naţională de Integritate va primi atribuţii sporite în ce priveşte combaterea conflictului de interese la fonduri europene. El a arătat că ANRMAP, Ministerul Fondurilor Europene şi ANI au stabilit efectuarea controlului ex-ante pe conflict de interes de către ANI, printr-o bază de date şi un sistem care va fi agreat cu Comisia Europeană.

Fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara în 25 octombrie 2012 pentru MEDIAFAX, după o vizita la Bruxelles întreprinsă la câteva zile după anunţul Comisiei Europene privind presuspendarea a patru programe operaţionale, că oficialii europeni au solicitat Guvernulu român noi măsuri de reglementare privind achiziţiile publice şi conflictele de interese.

„Sunt un complex de măsuri care trebuie luate în special pe achiziţiile publice, modul în care instituţiile româneşti sunt capabile să identifice problemele care apar pe licitaţii”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, oficialii CE au cerut şi sancţiuni mai dure pentru conflictele de interese, precum şi mecanisme mai eficiente în prevenirea şi depistarea acestora. De asemenea, Orban mai spunea că rămâne de văzut dacă pentru implementarea măsurilor cerute de CE sunt necesare modificări ale legislaţiei actuale.

Directorul ANI, Horia Georgescu, declara în octombrie 2012 că în România fenomenul conflictelor de interese în materia fondurilor europene sau a achiziţiilor publice din bugetul statului a atins proporţii îngrijorătoare, „chiar epice”.

Potrivit lui Georgescu, frauda, sau conflictul de interese în achiziţiile publice cu fonduri europene, este acceaşi care se identifică şi la nivelul achiziţiilor din bugetul naţional, problematica fiind cumva similară.

El a susţinut că este prioritar ca acest fenomen să fie combătut, fiind necesară o convergenţă în privinţa abordării şi verificării şi sancţionării.

Şeful ANI a arătat că sunt numeroase situaţii în care firme ale rudelor funcţionarului care gestionează sau administrează un proiect cu fonduri europene câştigă, prin beneficiari, contracte, sau, după ce evaluează un proiect, îşi dă demisia din autoritatea de management şi devine expert în cadrul proiectului evaluat.

El amintit că, în 2011, ANI a semnat protocoale de colaborare cu toate autorităţile de management. „Impactul este aproape de zero, pentru că nu suntem sesizaţi şi, încă o problemă tehnică, proiectele se blochează din cauza faptului că, procedural, la noi investigaţiile merg destul de greu”, a subliniat Horia Georgescu.

În opinia sa, trebuie să se realizeze un sistem integrat, astfel încât Agenţia să poată emite avertismete către autorităţile de managemenet sau actorii implicaţi pentru a putea preveni aceste conflicte de interese.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, îi solicita premierului Victor Ponta, la începutul lunii septembrie, într-o vizită la Bruxelles, să ia măsuri imediate pentru îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a procedurilor de achiziţii publice care să ajute absorbţia fondurilor europene.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...